Ουκρανία: Ο Πούτιν ζητά από πρώην υπαρχηγό του Πριγκόζιν να εκπαιδεύσει εθελοντές

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από πρώην υπαρχηγό του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Wagner που έπεσε στη δυσμένεια του Ρώσου προέδρου και σκοτώθηκε κατά την συντριβή του αεροσκάφους του στα τέλη Αυγούστου, να εκπαιδεύσει εθελοντές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Κατά την συνάντησή μας, αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι θα συμμετάσχετε στην εκπαίδευση μονάδων εθελοντών που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας διάφορες αποστολές μάχης, κυρίως, βεβαίως, στη ζώνη της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης’» στην Ουκρανία, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Πούτιν, απευθυνόμενος στον Αντρέι Τρόσεφ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ποιος αναλαμβάνει την εκπαίδευση των εθελοντών

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τρόσεφ, ο οποίος είναι γνωστός με το προσωνύμιο «Σεντόι» (γκριζομάλλης στα ρωσικά) και ήταν πολύ στενός συνεργάτης του Πριγκόζιν στους κόλπους της Βάγκνερ, έχει την πείρα για να φέρει εις πέρας μια τέτοιου είδους αποστολή, τρεις μήνες μετά την ματαιωθείσα ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης στη Ρωσία.

Συνταγματάρχης εν αποστρατεία, περιγράφεται συχνά ως ένας από τους ιδρυτές της Wagner και υπόκειται σε ευρωπαϊκές κυρώσεις για την «άμεση εμπλοκή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης (…) στη Συρία», σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ από τα τέλη του 2021.

«Γνωρίζετε τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν εκ των προτέρων ώστε το μάχιμο έργο να διεξαχθεί με τον καλύτερο τρόπο και με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία», είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος στον πρώην στρατιωτικό. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Τρόσεφ «έχει (καλές) σχέσεις με τους συμπολεμιστές (του)».

Ο Πούτιν ζητά την εκπαίδευση εθελοντών από πρώην υπαρχηγό του Πριγκόζιν

Τρόσεφ – πρώην υπαρχηγός της ομάδας Wagner

Τι δείχνει το αίτημα του Ρώσου προέδρου

Το αίτημα του Πούτιν, που επισημοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Άμυνας Γιουνούς-Μπεκ Εφκούροφ, δείχνει μια ακόμη μεγαλύτερη ενσωμάτωση των πρώην μαχητών της Βάγκνερ στους κόλπους του ρωσικού στρατού.

Ο Τρόσεφ «έχει ήδη εργαστεί στο υπουργείο Άμυνας», επιβεβαίωσε επίσης λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ