Πάτρα: Το Ρωμαϊκό Στάδιο εγκαινιάζεται από την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη – Μοναδικό θέαμα

Ενα μοναδικό μνημείο παραδίδεται σήμερα στους πολίτες της Πάτρας. Μετά από περίπου τρία χρόνια εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης, το Ρωμαϊκό Στάδιο εγκαινιάζεται από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7 το απόγευμα, ώστε οι παρευρισκόμενοι να απολαύσουν ένα μοναδικό θέαμα μέσω των ειδικών φωτισμών που έχουν τοποθετηθεί για την καλύτερη ανάδειξη του μνημείου.
Το έργο προϋπολογισμού 335.000 ευρώ υλοποιήθηκε με τη μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα‐Ιταλία.
«Το Ρωμαϊκό Στάδιο είναι ένα εμβληματικό μνημείο που βρισκόταν στο κέντρο της ρωμαϊκής Πάτρας. Τα εντυπωσιακά ερείπιά του στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της σύγχρονης πόλης προσέλκυαν από ετών το έντονο ενδιαφέρον των ντόπιων και των επισκεπτών της, που δεν μπορούσαν όμως να το προσεγγίσουν λόγω επικινδυνότητας και έλλειψης ανάδειξης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη εγκεκριμένης μελέτης στερέωσης των μνημειακών καταλοίπων, που είχε εκπονηθεί από την πολιτικό μηχανικό της Εφορείας Μαριλένα Μεντζίνη μάς ώθησε να προτείνουμε και αυτό το έργο προς ένταξη στο Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014‐2020» σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αναστασία Κουμούση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η ίδια, τα βασικά χαρακτηριστικά του μνημείου συνοψίζονται στα εξής:
⦁ Το Ρωμαϊκό Στάδιο των Πατρών που καταλάμβανε την έκταση μεταξύ των, σημερινών οδών Ερισσού στα βόρεια, Παντανάσσης στα νότια, Καραϊσκάκη στα δυτικά και 25ης Μαρτίου (Αγ. Γεωργίου) στα ανατολικά άρχισε να αποκαλύπτεται το 1972. Το σημαντικότερo τμήμα των ερείπιων του είναι ορατό περίπου 100μ. δυτικά και χαμηλότερα του Ρωμαϊκού Ωδείου, επί της οδού Ηφαίστου. Πρόκειται για την ανατολική μακρά πλευρά του μνημείου, θεμελιωμένη στο φυσικό πρανές, η οποία ήρθε στο φως μετά την κατεδάφιση των κατοικιών που βρίσκονταν στο ανώτερο πλάτωμα στα δυτικά της πλατείας Αγ. Γεωργίου, καθώς και κτισμάτων που είχαν θεμελιωθεί τον 20ο αι. επάνω στα ερείπιά του.
⦁ Τμήματα της μακράς δυτικής πλευράς και μεγάλο τμήμα της βόρειας σφενδόνης, αποκαλύφθηκαν σταδιακά κατά τη διενέργεια σωστικών ανασκαφικών ερευνών.
⦁ Η συμβατική απεικόνιση του Σταδίου σε χάλκινο νόμισμα των Πατρών επί Κομμόδου (180­192 μ.Χ.) δηλώνει την σπουδαιότητά του για την πόλη, ενώ θα πρέπει να συσχετισθεί και με τη γνωστή από τις πηγές συμμετοχή του αυτοκράτορα σε αγώνες μονομάχων. Συγκεκριμένα, στον οπισθότυπο του νομίσματος απεικονίζεται, από τη θάλασσα, το λιμάνι των Πατρών, ενώ στο βάθος η διπλή κιονοστοιχία θεωρείται ότι αποδίδει τις μακρές πλευρές του Σταδίου.
⦁ Τα κατάλοιπα του Σταδίου ήταν ακόμα ορατά στα νεότερα χρόνια, όπως προκύπτει από τις περιγραφές των περιηγητών J. Spon και G. Wheler (1676), R. Pococke (1737) και F. C. Pouqueville (1824). Στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια, όταν το 1832 ο Σταμάτιος Βούλγαρης εκπόνησε το πολεοδομικό σχέδιο της Πάτρας, άφησε την περιοχή του Σταδίου αδόμητη, προφανώς επειδή ήταν ακόμα ορατό.
⦁ Το μνημείο έχει επίμηκες σχήμα με προσανατολισμό ΒΑ­ΝΔ και συνολικές διαστάσεις που υπολογίζονται σε 200μ. μήκοςΧ90μ. πλάτος. Το μήκος στο εσωτερικό του (αρένα) είναι 170μ., το δε πλάτος κυμαίνεται από 36μ. στο κέντρο της, 30μ. στη βόρεια σφενδόνη και 28μ. στη νότια σφενδόνη.
Με την ολοκλήρωση του έργου, η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, ασφαλή και προσβάσιμο σε όλους, ο οποίος ευελπιστούμε να ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλος έλξης Πολιτιστικού Τουρισμού.