H κακοκαιρία Elias σαρώνει την Εύβοια: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στις Ροβιές – 112 στο Μαντούδι – Δείτε βίντεο

Η Εύβοια είναι η περιοχή που δοκιμάζεται περισσότερο από το πρωί της Τετάρτης μετά τα τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη λόγω της κακοκαιρίας Elias ενώ λίγο μετά τις 10 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 για όσους βρίσκονται στο Μαντούδι για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, η υπηρεσία έχει δεχθεί 160 κλήσεις σε Εύβοια, Πελοποννησο και Αττική ενώ κατά τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο από υπερχείλιση χειμμάρων στη Βόρεια Εύβοια. Ειδικά για την Εύβοια διευκρίνισε ότι έχουν γίνει 50 κλήσεις – οι 20 για αντλήσεις δέντρων, οι 10 για κοπές δέντρων και οι πέντε για μετακίνηση ατόμων σε ασφαλή σημεία σε Πευκί, Ροβιές και Μαντούδι.

Δείτε βίντεο από τον ποταμό Νηλέα που είναι στα όρια της υπερχείλισης

«Το νερό έχει φτάσει στο ένα μέτρο μέσα στο χωριό» δήλωνε νωρίτερα ο δήμαρχος Μαντουδίου. «Το νερό που έχει πέσει από τις 3 το πρωί δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και την κακοκαιρία Daniel και άλλες κακοκαιρίες και δεν έχει ξαναγίνει 150 χιλιοστά σε λίγες ώρες. Και ο Κηρέας είναι είναι έτοιμος να υπερχειλίσει. Καλούμε όλους τους δημότες να μην κινούνται άσκοπα υπάρχει κίνδυνος από τα φερτά υλικά που κατεβάζουν τα βουνά. Έχουμε πει σε όσους είναι κοντά σε ποτάμια να πάνε σε άλλες περιοχές. Είναι σαν κατακλυσμός» πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δρόμος από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο λόγω κατολίσθησης στο χωριό Δερβένι. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν άμεσα προς το σημείο καθώς στο χωριό έχουν εγκλωβιστεί πολίτες.

Σοβαρά προβλήματα λίγο μετά τις 11:30 καταγράφηκαν και στο στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας καθώς χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό και έχουν εγκλωβίσει αρκετούς ανθρώπους. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Σημειώνεται, δε, ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει βροχόπτωση 155 κυβικά ανά στρέμμα.

«Η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περναέι μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό» δήλωσε κάτοικος από τις Ροβιές στο evima.gr.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Βατερή Ευβοίας κατέγραψε 198 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

– Στην επαρχιακή οδό Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 09:45 της 27-09-2023).
– Στην επαρχιακή οδό Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).
– Στην 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).

Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί από τη 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.