Η ΕΥΠ στις έρευνες για το δυστύχημα με 5νεκρούς Έλληνες στη Λιβύη

Συγκλονίζει το πανελλήνιο ο θάνατος των πέντε Ελλήνων, τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών που εκτελούσαν χρέη μεταφραστή, στη Λιβύη, οι οποίοι είχαν φτάσει στη χώρα λίγες ώρες νωρίτερα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.

Οι Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα. Στις έρευνες συμμετέχει πλέον και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

 

Και οι 5 επέβαιναν σε λεωφορείο το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο αυτοκίνητο και αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες. Ανάμεσα στα θύματα, δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και δύο διερμηνείς, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν με C 27.Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής διακομίστηκαν και νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.

Σύσσωμη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία εξέφρασε την οδύνη της για το φρικτό ατύχημα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις κήρυξαν τριήμερο εθνικό πένθος. Η αντιπολίτευση ζητεί άμεση ενημέρωση αφήνοντας παράλληλες αιχμές με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως τα αίτια θα διερευνηθούν και θα δοθούν απαντήσεις.

Οι συνθήκες του μοιραίου δυστυχήματος
Σύμφωνα με πληροφορίες ως προς τις συνθήκες του μοιραίου δυστυχήματος, επελέγη ο συγκεκριμένος δρόμος στον οποίο βρισκόταν το λεωφορείο με τα μέλης της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής γιατί ο κεντρικός είχε καταστραφεί από τις πλημμύρες. Μπροστά και πίσω του υπήρχαν στρατιωτικά οχήματα από τις λιβυκές δυνάμεις. Το διερχόμενο αυτοκίνητο που ήταν στο αντίθετο ρεύμα εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Το αυτοκίνητο -σύμφωνα με τις πληροφορίες – είχε μια επιπλέον δεξαμενή με 200 λίτρα καύσιμο, βενζίνη, το οποίο ανεφλέγη από την σφοδρότητα της σύγκρουσης με αποτέλεσμα να τυλιχθούν στις φλόγες τα δύο οχήματα.

Μια άμορφη μάζα από σίδερα, καπνούς και φωτιές. Αυτό είναι ό,τι απέμεινε από το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής που μετέφερε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. Στο βίντεο παρουσιάζονται οι τελευταίες φωτογραφίες της ελληνικής αποστολής πριν το δυστύχημα.

Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και ο υπαξιωματικός που έχασε τη ζωή του, κρατούν την ελληνική σημαία μπροστά στο C-130.

Στα δεξιά διακρίνονται και οι δύο νοσηλεύτριες που ανασύρθηκαν νεκρές από το μοιραίο λεωφορείο. Μία Πλωτάρχης που εργαζόταν στο Ναυτικό Νοσοκομείο και μία Σμηναγός του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.