Χρεοκοπημένη η πολιτική Φαρμάκη στον τουρισμό

Κώστας Καρπέτας:
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας έκανε την εξής δήλωση:
«Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα, προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα στην Οικονομική Επιτροπή ψήφισε πρόγραμμα 9 (4 + 5) εκατ. ευρώ για τον ίδιο ακριβώς σκοπό!
Τι ακριβώς όμως έχει συμβεί;
Η παρούσα περιφερειακή Αρχή, βρήκε ένα πρόγραμμα από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή με προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο αύξησε στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις για δράσεις, είτε σε αυτό το πρόγραμμα είτε σε αυτό που μόλις ανακοίνωσαν, τις οποίες για να δικαιολογήσουν «στόλισαν» με ωραία λόγια όπως, «στοχευμένα εργαλεία marketing τα οποία θα συνδράμουν στην ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας, μέσω της ανάδειξης του Πολιτισμού και του Βιώσιμου Τουρισμού».
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της γαλαντόμου χρηματοδότησης;
Στην Δυτική Ελλάδα, για το 2022, όπου υπάρχουν πλήρη στοιχεία, η μείωση των επισκέψεων ήταν 29% και των διανυκτερεύσεων 34% σε σχέση με το 2019. Πρόκειται για διπλάσια μείωση επισκέψεων και πενταπλάσια σε διανυκτερεύσεις από αυτές σε εθνικό επίπεδο. Όσο για τις εισπράξεις; Καταγράφηκε μείωση κατά 14%, επτά φορές μεγαλύτερη, δηλαδή, από αυτή σε εθνικό επίπεδο.
Η περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη απέτυχε παταγωδώς στον Τουρισμό. Αντί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό σχέδιο, προχώρησε σε αποσπασματικές αναθέσεις τις οποίες τώρα θέλει να ξαναχρηματοδοτήσει συνεχίζοντας μια χρεωκοπημένη πολιτική.
Για εμάς ο Τουρισμός, αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας για την Περιφέρεια μας. Αλλά θέλει όραμα και στρατηγική και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα. Χρειάζεται τη λειτουργία μιας Δομής Ενιαίου Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Τουρισμού. Με διαφάνεια, παρακολούθηση υλοποίησης στόχων και βελτιστοποίησης των ασκούμενων πολιτικών.
Για τον κύριο Φαρμάκη ο Τουρισμός ήταν άλλη μια ευκαιρία να «μοιράσει» χρήμα. Όπως στα πανηγύρια ….»