Αχαΐα: «Πιάστηκαν στον ύπνο» οι δήμαρχοι – Καταργούνται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων

Μπροστά σε μια απρόοπτη εξέλιξη έχουν βρεθεί οι δήμοι της Αχαΐας αλλά και όλης της χώρας καθώς με νόμο του υπουργείου Εσωτερικών καταργούνται από την πρώτη ημέρα του 2024 περισσότερα από 500 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όπως αποκάλυψε η «Π» τις προηγούμενες ημέρες, το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου. Το προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον δήμο και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής. Το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα, το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου/ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και καταργούνται κατά τη με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.
Επίσης, από το τέλος της φετινής σχολικής περιόδου, αναμένεται να πάψει η λειτουργία και των σχολικών επιτροπών με τις αρμοδιότητες να μεταφέρονται στους δήμους. Στόχος όλων είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση πόρων, η βελτίωση της κατανομή αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών, τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση. Για κάθε ένα νομικό πρόσωπο που καταργείται αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Για να γίνουν αντιληπτές οι ανακατατάξεις που φέρνει ο νόμος στη λειτουργία των δήμων, η «Π» προχώρησε στην καταγραφή των ΝΠΔΔ και Κοινωφελών Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στην Πάτρα θα πάψει η λειτουργία της «Καρναβάλι Πάτρας», στην Αιγιάλεια δεν θα λειτουργεί η ΔΗΚΕΠΑ, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Αιγιάλειας, στη Δυτική Αχαΐα η ΚΕΔΔΥ και ο ΟΤΑΔ, στα Καλάβρυτα το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Κέντρο Παιδιού Νεολαίας και Αθλησης, η ΔΗΚΕΚ «Σπήλαιο Λιμνών Καστριών», το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ΑΕ ΟΤΑ και η Αχαΐα Αναπτυξιακή ΑΕ. Ενώ, τέλος, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ερυμάνθου βρίσκεται ήδη σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.
Ο νέος νόμος φαίνεται πως έπιασε εξ απροόπτου τους δημάρχους του Νομού, αφού τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δεν γνώριζε το θέμα, ενώ χθες επιφυλάχθηκε να απαντήσει και ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι αναμένονται αντιδράσεις εντός των ημερών.

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ