Ραφήνα: Πώς έγινε η επακούμβηση των δύο πλοίων όταν έμπλεξαν οι άγκυρες με την προπέλα στο λιμάνι

Συνεχίζεται η απίστευτη ταλαιπωρία των 734 επιβατών του Fast Ferries Andros που περιμένει εδώ και πάνω από πέντε ώρες στο αγκυροβόλιο της Ραφήνας, αναμένοντας τα δύο ρυμουλκά για να το μεταφέρουν στο λιμάνι.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει στους επιβάτες, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι και παιδιά, αφού στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι εντάσεως 6 μποφόρ που προκαλούν έντονο κυματισμό.

Από τις λιμενικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και ότι ζητήθηκε η συνδρομή των ρυμουλκών για να δέσει το πλοίο στο λιμάνι με ασφάλεια, καθώς η μία από τις προπέλες έχει πάθει ζημιά, γιατί γύρω της είναι τυλιγμένη η αλυσίδα -καδένα της άγκυρας του Ε/Γ-Ο/Γ Αικατερίνη Π.


Έγινε επακούμβηση τρεις φορές

Σε πρώτη φάση, τα ρυμουλκά θα το μετακινήσουν στο λιμάνι της Ραφήνας. Το Fast Ferries Andros έχει ένα σκίσιμο στη λαμαρίνα ψηλά στη δεξιά του πλευρά αφού, σύμφωνα με μαρτυρίες, τρεις φορές έγινε επακούμβηση με το Αικατερίνη Π όσο ήταν μπλεγμένες οι καδένες των δύο αγκυρών.

Στο λιμάνι της Ραφήνας υπάρχει και πρόβλημα ασφαλείας. Στον βυθό του παραμένουν οι δύο άγκυρες και υπάρχει κίνδυνος για τα πλοία που θα έρθουν. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να δέσουν στο λιμάνι του Λαυρίου. Πρόκειται για τα πλοία ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π, Andros Queen και Super Ferry.

Στο μεταξύ το Αικατερίνη Π, με μία άγκυρα, κατέπλευσε με ασφάλεια στο Λαύριο μεταφέροντας 391 επιβάτες του οι οποίοι μεταφέρονται όσοι δεν έχουν ΙΧ με λεωφορεία της εταιρείας στη Ραφήνα.

Πώς έγινε το περιστατικό

Όλα έγιναν το πρωί, όταν έμπλεξαν οι άγκυρες δύο επιβατηγών πλοίων. Στις 7:30, ήταν προγραμματισμένο να φύγει το Ε/Γ-Ο/Γ Fast Ferries Andros για να εκτελέσει το δρομολόγιο Άνδρος-Τήνος-Μύκονος-Πάρος.

Λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η καδένα της άγκυρας του Fast Ferries Andros έμπλεξε με την αριστερή καδένα της άγκυρας του Ε/Γ-Ο/Γ «Αικατερίνη Π», το οποίο ήταν δεμένο στον ντόκο και βρισκόταν στη διαδικασία επιβίβασης, έχοντας προγραμματισμένο δρομολόγιο για τις 08:05 για Τήνο-Μύκονο-Νάξο.

Καταστράφηκε η προπέλα του Fast Ferries Andros

Το περιστατικό οδήγησε στην καταστροφή της προπέλας του Fast Ferries Andros, ενώ το «Αικατερίνη Π» έχασε τη μία άγκυρα.

Τα δύο πλοία λίγο έλειψε να πέσουν πάνω στο Super Ferry, που ήταν δεμένο στο λιμάνι και είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για τις 07:50 για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο.

«Πέρασαν από δίπλα μας σε απόσταση σχεδόν ενός μέτρου» είπε στο protothema.gr αυτόπτης μάρτυρας.

Το πλήρωμα του Super Ferry έκοψε τους κάβους και ανοίχτηκε στο αγκυροβόλιο. Εκεί, με εντολή του Λιμεναρχείου πήγαν για προληπτικούς λόγους και τα δύο πρώτα πλοία που έμπλεξαν οι άγκυρές τους.

Το Super Ferry τελικά απέπλευσε για την εκτέλεση του δρομολογίου στις 09:15.

rafina_ploia_mk
rafina_ploia___2_
rafina_ploia___3_