Blue Horizon: Πήραν προθεσμία για αύριο οι τρεις από τους συλληφθέντες για την δολοφονία του 36χρονου Αντώνη

Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο το πρωί στις 09:30 πήραν οι τρεις συλληφθέντες του Blue Horizon. Οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά για τη ασύλληπτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Πύλη Ε3 του λιμανιού του Πειραιά με θύμα τον 36χρονο Αντώνη προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή. Εν τέλει όπως αναμενόταν ζήτησαν και πήραν προθεσμία.

Ο τέταρτος συλληφθείς δεν θα παραστεί στη διαδικασία καθώς νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο με ισχαιμικό επεισόδιο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Εισαγγελέας Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στα 4 μέλη του πληρώματος για το θάνατο του 36χρονου ενώ όλοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν για σήμερα.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του Υπάρχου ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σε βάρος του Καπετάνιου του πλοίου για το κακούργημα της Επικίνδυνης Παρέμβασης στις Θαλάσσιες Συγκοινωνίες, αδίκημα που μετά την τραγωδία των Τεμπών και την αυστηροποίηση των σχετικών ποινών τιμωρείται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη, και στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος δίωξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Παράλληλα, ο Εισαγγελέας Πειραιά διέταξε τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για τυχόν ευθύνες στελεχών του Λιμενικού κατά τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού.

Τι υποστηρίζει ο καπετάνιος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Καπετάνιος του Blue Horizon υποστηρίζει πως αφότου έλαβε γνώση για την πτώση του 36χρονου στα απόνερα του πλοίου προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και υπάκουσε στις εντολές που έλαβε από το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού.

Συγκεκριμένα, στις 21.13 το βράδυ της Τρίτης, ο Πλοίαρχος πληροφορείται πως υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και δίνει αμέσως εντολή στον Αξιωματικό της γέφυρας να ενημερώσει μέσω ασυρμάτου το κέντρο VHF του Λιμενικού Σώματος.
Στις 21.14, τηλεφωνεί ο ίδιος στο Α Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και ενημερώνει τον αξιωματικό υπηρεσίας για το περιστατικό.
Ο Πλοίαρχος λαμβάνει την απάντηση “καλώς, το γνωρίζουμε. Ανέμενε οδηγίες” και περιμένει νεότερη ενημέρωση από το Λιμενικό.
Στις 21.42, το Λιμενικό του απαντά με την εντολή “κράτει” προκειμένου να σταματήσει το πλοίο και στις 22.01 λαμβάνει νέα εντολή να διακόψει το ταξίδι και να επιστρέψει πίσω, στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο συνήγορος του Πλοιάρχου του Blue Horizon, κ. Γιώργος Κοκοσάλης, δήλωσε πως ο κατηγορούμενος προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αφότου ενημερώθηκε για το συμβάν ενώ καταδικάζει απερίφραστα όλες τις ποινικά επιλήψιμες και κοινωνικά αποτρόπαιες συμπεριφορές.

Το αποκλειστικό βίντεο του protothema.gr για την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά με τον θάνατο του 36χρονου στον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon της Attica Group έχει προκαλέσει πανελλήνια οργή και αποτροπιασμό.

Ποιοι Λιμενικοί διώκονται πειθαρχικά

Στο μεταξύ, στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη παραδόθηκαν την περασμένη Πέμπτη, τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Μετά την παράδοση του πορίσματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για τους οποίους προκύπτουν ευθύνες σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ. Η ΕΔΕ ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είναι 15 σελίδες.

Οι τέσσερις που διώκονται πειθαρχικά είναι:

– Ο Διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά
– Ο βοηθός αξιωματικού φυλακής
– Ο οδηγός υπηρεσίας και o Λιμενικός που είχε βάρδια και θα έπρεπε να είναι στον καταπέλτη του Blue Horizon

Παράλληλα, απομακρύνονται δύο λιμενικοί: ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά και ο Διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Πηγή: protothema.gr