Πάτρα: Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο για τις παραιτήσεις – «Καρφιά» για Μπούρα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Ανακοίνωση

Με αφορμή τις παραιτήσεις των Αντιπρυτάνεων και τις επιστολές που ανακοινώθηκαν, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην Ακαδημαϊκή κοινότητα τις ενέργειες- καταγγελίες στις οποίες όλα αυτά τα χρόνια έχουμε προβεί σαν σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού και έχουμε θέσει κατά καιρούς υπόψιν στην Σύγκλητο με παραστάσεις ,ανακοινώσεις, επιστολές και καταγγελίες στην Ακαδημαϊκή κοινότητα και στα ΜΜΕ.
Η αλήθεια είναι ότι ακολουθήθηκε η λαϊκή παροιμία « από πίτα που δεν τρως τι σε μέλει και αν καεί», φαίνεται ότι δεν γνώριζε η Πανεπιστημιακή κοινότητα την παροιμία για την καλύβα του γείτονα.
Η πρυτανική αρχή έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στο να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από την άθληση έως τα μεταπτυχιακά προγράμματα, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους διοικητικών και τεχνικών αρμοδιοτήτων υποκαθιστώντας το Διοικητικό Προσωπικό.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί αντιμετωπίζοντας τους φοιτητές σαν πελάτες και τους εργαζόμενους σαν σκλάβους, που δεν πρέπει να έχουν άποψη για τίποτα ούτε καν για την δουλειά τους.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

1. Αποκλεισμός του εκπροσώπου μας στην Σύγκλητο λόγω της δια ζώσης ψηφοφορίας, υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή των εκπροσώπων μας στο Υπηρεσιακό συμβούλιο παρά την δυνατότητα να γίνει δια ζώσης με βάση τον Νόμο.
2. Η Απαράδεκτη στάση μετά το κλείσιμο των τμημάτων στην Αμαλιάδα και το Αίγιο προς τους συναδέλφους με εξάμηνη ταλαιπωρία καθημερινής μετακίνησης τους με κίνδυνο της ζωής τους. Οι 5 συνάδελφοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν μέσω κινητικότητας με αποτέλεσμα να χαθούν 5 θέσεις εργασίας.
3. Μετακινήσεις υπαλλήλων από τμήμα σε τμήμα τις περισσότερες φορές χωρίς την σύμφωνη γνώμη προϊσταμένων και υπαλλήλων.
4. Τον εξοστρακισμό του πρώην Γ. Διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας, τον «εξαναγκασμό» σε αλλαγή κλάδου Διευθυντή, καθώς και σε παραίτηση προϊσταμένου τμήματος.
5. Σωρεία είναι οι παράνομες διαδικασίες σε κάθε στάδιο εκλογής των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών που έχουν καταγγελθεί από τον Σύλλογό μας στην Πανεπιστημιακή κοινότητα, στα ΜΜΕ, στα αρμόδια Υπουργεία και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
6. Προχώρησε στην εκπόνηση του Οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών χωρίς μελέτη και εισηγητική επιτροπή με την συμμετοχή του Συλλόγου..
7. Παρέδωσε την καθαριότητα στους εργολάβους μέσω του διαγωνισμού που εδώ και δύο χρόνια καρκινοβατεί, με αποτέλεσμα την απόλυση του προσωπικού καθαριότητας .
8. Συνεχείς απειλές για ΕΔΕ και πειθαρχικά, απαξίωση της δουλειάς και της προσφοράς του συνόλου του προσωπικού.
9. Παροχή των υποτροφιών από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας χωρίς κριτήρια, δημοσιότητα και διαφάνεια.
10. Παροχή κάθε είδους «Πρόσθετου έργου» με αδιαφανή κριτήρια και αποκλεισμό συναδέλφων.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι ο τρόπος λειτουργίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου είναι αναχρονιστικός, διακρίνεται από έλλειψη αξιοκρατίας, διαφάνειας, οράματος, δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας και δεν καλύπτει τις σημερινές, πόσο μάλλον τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του Πανεπιστημίου.

Η αποδυνάμωση των δομών και των υπηρεσιών, η συγκεντρωτική και αναπόφευκτα αυταρχική διοίκηση οδηγούν ηθελημένα στη συρρίκνωση του δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου και ανοίγουν το δρόμο στα κολέγια και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Είναι ώρα όλοι μας στη πανεπιστημιακή κοινότητα να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να αγωνιστούμε για ένα δημοκρατικό δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο.