Λεμεσός: Ρατσιστικό ξέσπασμα κατά μεταναστών – Επεισόδια από ακροδεξιούς, ζημιές και 13 συλλήψεις

«Πολεμικό σκηνικό», με δακρυγόνα, κροτίδες, φωτιές και επιθέσεις εναντίον μεταναστών και δημοσιογράφων, επικράτησε στην πορεία διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό, που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό. Η πορεία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της επίχωσης από πολίτες που, όπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση, ζητούν περισσότερη ασφάλεια από το κράτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακροδεξιοί επιτέθηκαν σε τουλάχιστον πέντε αλλοδαπούς, επενέβη η Αστυνομία κι έγινε ρίψη κροτίδων, ενώ αργότερα επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κατάσταση ξέφυγε, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια στο παραλιακό μέτωπο, με ρίψη δακρυγόνων, κροτίδων, φωτιές και πολίτες έντρομους, να τρέχουν να διαφύγουν από το παραλιακό μέτωπο.

Διαδηλωτές έριχναν κροτίδες και μολότοφ στον δρόμο και πάνω σε αυτοκίνητα, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία. Σημειώνεται ότι από τη ρίψη μολότοφ προέκυψε και μία εστία φωτιάς, ενώ όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες. Φωτιές, υπήρξαν και σε κάδους σκουπιδιών. 

Η αστυνομία συνέλαβε 13 άτομα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του philenews, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και κρατούμενος με βραχιολάκι.

Τα επεισόδια καταδίκασε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης τονίζοντας πως «αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, η κατάσταση θα καταστεί ανεξέλεγκτη με επικίνδυνες και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή». 

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα σύσκεψη στο Προεδρικό για τα επεισόδια στην οποία θα παραστούν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και όσοι είχαν την επιχειρησιακή ευθύνη στη Λεμεσό εκ μέρους της Αστυνομίας, δηλαδή ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε γυάλινες προθήκες ξενοδοχείου, κάηκε κουρείο, προκλήθηκαν ζημιές σε άλλα δύο καταστήματα και κάηκαν τουλάχιστον δύο οχήματα. 

Θύμα των επιθέσεων και μία γυναίκα από την Ασία της οποία κατέστρεψαν το κατάστημα ψιλικών που διατηρούσε. Η γυναίκα καθόταν στο πεζοδρόμιο έξω από το κατεστραμμένο κατάστημα της και έκλαιγες λέγοντας πως δεν ξέρει πως θα μεγαλώσει τα 4 παιδιά της.

Ντροπιαστικές εικόνες

Για ντροπιαστικές εικόνες μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στα επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι αυτοί που θα αποδειχθεί ότι ευθύνονται θα κληθούν να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ζημιών που προκάλεσαν.

«Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν, πέρα, από τις ντροπιαστικές εικόνες που είδαμε», τόνισε ο Πρόεδρος, σε δηλώσεις του. Τόνισε επίσης ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. “Αν όλοι αυτοί που εμπλέκονταν αγαπούσαν ή ενδιαφέρονταν για την πατρίδα μας δεν θα προέβαιναν σε τέτοιου είδους ενέργειες που πρώτα και πάνω απ’ όλα προσβάλλουν τη χώρα μας”, ανέφερε.

Επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτούς τους έξι μήνες στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, με μείωση αυτών που έρχονται, περισσότερες επιστροφές από αυτούς που φτάνουν στη χώρα , εξέταση 80% περισσότερων αιτήσεων, σημείωσε ότι για το μεταναστευτικό “έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό. Μπορώ να δηλώσω σήμερα, γνωρίζοντας τη σημασία της κάθε λέξης που αναφέρω, ότι θα αντιμετωπίσουμε το Μεταναστευτικό”, υπογράμμισε.

Άρα δεν έχει καμία σχέση αυτά που είδαμε χθες το βράδυ με το Μεταναστευτικό και δεν πρέπει να συγχύζουμε τα δύο θέματα. Είναι θέμα δημόσιας τάξης”, τόνισε, σημειώνοντας ότι στις 11 σήμερα έχει καλέσει σχετική σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους, παρουσία και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, “ακριβώς για να συζητήσουμε και το τι έγινε χθες αλλά και γενικότερα τέτοια φαινόμενα που δεν τιμούν σε καμία περίπτωση τη χώρα μας και πρέπει κάποιοι να αναλογιστούν τις ευθύνες”.

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένος με την αντιμετώπιση της Αστυνομίας στο ζήτημα, ο Πρόεδρος απάντησε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, όπως και οι υπεύθυνοι της χθεσινής επιχείρησης θα είναι σήμερα στη σύσκεψη για να τον ενημερώσουν συγκεκριμένα τι έχει γίνει.

Κληθείς να πει αν η κυβέρνηση θα στηρίξει τα άτομα των οποίων καταστράφηκε η περιουσία, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί συμπαραστάτης, αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι υπάρχει σχετική πρόνοια στον νόμο, για όσους καταδικαστούν. “Αυτοί που ευθύνονται και έχουν συλληφθεί, εάν και εφόσον αποδειχτεί ότι ευθύνονται, θα πρέπει να επωμιστούν και το οικονομικό κόστος των ενεργειών τους”, σημείωσε.

Πηγή φωτογραφιών: politis.com.cy, philenews.com