Τραγωδία στη Δαδιά: Απανθρακωμένοι βρέθηκαν 18 μετανάστες μέσα στο φλεγόμενο δάσος

Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θεάμα βρέθηκαν οι πυροσβέστες στο δάσος της Δαδιάς, καθώς όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, δεκαοκτώ άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί, απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς, κοντά στην περιοχή του Άβαντα. Οι νεκροί εκτιμάται ότι είναι μετανάστες καθώς δεν υπάρχει, όπως είπε ο κ.Αρτοποιός, δήλωση εξαφάνισης ατόμων από την περιοχή. Οι νεκροί μετανάστες βρέθηκαν σε δύο ομάδες, ενώ επί τόπου σπεύδει ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών της Αστυνομίας. 

Ειδικότερα, ο κ.Αρτοποιός, είπε:

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, σε επιτόπιο έλεγχο από στελέχη της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν οι σωροί 18 ατόμων πλησίον παραπήγματος.

Με δεδομένο ότι από τις γύρω περιοχές δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης ή αγνοουμένων κατοίκων διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα που βρίσκονται στην περιοχή.

Ήδη από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών.

Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται.

Πύρινη κόλαση στην Αλεξανδρούπολη

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη που καίει από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Πριν από λίγη ώρα ήχησε το 112 για τους κατοίκους της Μέστης, Δίκελλας, Συκορράχης, Πλάκας, Μεσημβρίας, της Ατάρνης, της Αύρας, Κόμαρου και Περάματος για εκκένωση προς Κομοτηνή.

https://twitter.com/112Greece/status/1693933484597764497?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1693933484597764497%7Ctwgr%5Edb9e33fdc21bd0f9dc71cd0ef04b483c87f448ea%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fgreece%2Fplirofories-gia-apanthrakomenous-metanastes-sto-dasos-tis-dadias

Σε προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του Ανατολικού κόμβου Κομοτηνής Ροδόπης έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ) Αλεξανδρούπολης, προχώρησε η τροχαία και στα δύο ρεύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής περιφερειακής αστυνομικής διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η διακοπή οφείλεται στις πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή.

https://twitter.com/112Greece/status/1693933315500208443?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1693933315500208443%7Ctwgr%5Edb9e33fdc21bd0f9dc71cd0ef04b483c87f448ea%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.skai.gr%2Fnews%2Fgreece%2Fplirofories-gia-apanthrakomenous-metanastes-sto-dasos-tis-dadias

Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι φλόγες έφτασαν στον περίβολο. Εξήντα εννέα από τους ασθενείς του νοσοκομείου έχουν μεταφερθεί στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που τους μεταφέρει στην Καβάλα, με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν 115 διακομιδές με 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, Θεσσαλονίκη  και τρία στρατιωτικά υπό τις εντολές του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου.

Για την επιχείρηση έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και δύο μονάδες του Ειδικού Τμήματος Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ένα κινητό συντονιστικό κέντρο.

Από τους 115 ασθενείς, 12 ήταν νεογνά και 8 ασθενείς ΜΕΘ. Περίπου 50 περιπατητικοί ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία.

Οι ασθενείς διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και τα νεογνά στην Καβάλα.

Την επιχείρηση συντόνισαν ο υφυπουργός Υγείας Μαριος Θεμιστοκλεους και ο προεδρος του ΕΚΑΒ Νικος Παπαευσταθιου.

αλεξανδρούπολη

Εκκενώθηκαν γηροκομεία

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων σημειώνοντας ότι η προστασία τους του προσέφερε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση της ζωής του.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Γαστερίδης είπε: «Οι στάχτες πέφτουν από τον ουρανό, είναι σαν να χιονίζει».

Στη διάρκεια της νύχτας δόθηκε μέσω του 112 εντολή εκκένωσης προς Αλεξανδρούπολη στους κατοίκους των οικισμών ΠλάκαΔίκελλαΜάκρηΝέα ΧιλήΕλαιώναςΈλατοΠεύκη και Άγιος Γεώργιος.

Εν τω μεταξύ, στην πυρκαγιά που καίει στο δάσος της Δαδιάς χθες εντοπίστηκε νεκρός άνδρας, ο οποίος πιθανότατα είναι μετανάστασης. Ο άτυχος άνδρας εντπίστηκε από υπάλληλο του Δασαρχείου Σουφλίου, σε σημείο από το οποίο είχε περάσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Ο νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις.

Το μέτωπο της Ροδόπης

Βελτιωμένη είναι από το πρωί η κατάσταση στις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου και στην Άνω Δροσίνη στη Ροδόπη.

«Σήμερα είναι κάπως πιο αισιόδοξα τα πράγματα, υπάρχει ένας σχετικός έλεγχος των πυρκαγιών, παρά τους ισχυρούς ανέμους που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η χθεσινή ημέρα θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας, αφού κάηκαν περισσότερα από 10 σπίτια σε Σώστη, Πολύανθο και Ληνό, καταστράφηκαν καλλιέργειες, κάηκαν ζώα και υπήρξαν τραυματισμοί».