Αγώνας των πυροσβεστών για να δαμάσουν τα δύο μέτωπα – «Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί»

Μάχη για δεύτερο 24ωρο δίνουν οι πυροσβέστες με τη μεγάλη φωτιά στη Ροδόπη. Στόχος τους είναι να θέσουν υπό έλεγχο τα δύο πύρινα μέτωπα. Ο αντιπεριφερειάρχης, Νικόλαος Τσαλικίδης αποκάλυψε πως βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί!

Σε δύο μέτωπα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου, καίγοντας δασικές εκτάσεις.

Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης, μέχρι τη δύση του ηλίου, συνέδραμαν πέντε αεροσκάφη.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης, Νικόλαος Τσαλικίδης, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» αποκάλυψε πως βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί στο βουνό και στο δάσος Νυμφαίας.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις από το πεδίο, είναι σχετικά βελτιωμένη η κατάσταση. Εστίες υπάρχουν σε σημεία που έχει ήδη περάσει η φωτιά και δεν κάνει ζημιά. Σε εγρήγορση η πυροσβεστική λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σε σχέση με τις ζημιές, μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι δύο σπίτια στον Σώστη, μία αποθήκη στο Λινό και δασικές εκτάσεις.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν την Τετάρτη, 23 Αυγούστου δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

Ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής, όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά, η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.

Από τον δήμο Κομοτηνής έγινε γνωστό ότι 20 νεφροπαθείς από την Αλεξανδρούπολη που μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή για αιμοκάθαρση και αδυνατούν να επιστρέψουν γιατί η Εγνατία Οδός είναι κλειστή, θα φιλοξενηθούν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, όπου θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από νεφρολόγο και νοσηλευτές.