Ο Δήμος δεν είναι κομματικό φέουδο ή γιατί το σπιράλ μπορεί να καλύψει την ιστορική ανάγκη της πόλης

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος της, οι αρμοδιότητές της και οι σχέσεις της με το κεντρικό κράτος, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολιτικούς, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, ιστορικούς και διάφορους ερευνητές, εδώ και πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Τσάτσο (κορυφαίο νομομαθή του προηγούμενου αιώνα) «η ενδυνάμωση, η ενίσχυση, η καταξίωση και η οριοθέτηση της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως στον χώρο και στο πλαίσιο που της πρέπει, αποτελεί́ ιστορική ανάγκη για τον ελληνισμό́». Διαπίστωση επίκαιρη όσο ποτέ. Δυστυχώς όμως, «το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει καταφέρει να αναδείξει τις κοινωνικές δυνάμεις που είναι  σε θέση, χωρίς μικροπολιτικές και κομματικές αγκυλώσεις, να συνειδητοποιήσουν την καταλυτική σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία».

Η αγωνιώδης κομματικοποίηση στο πλαίσιο ενός Δήμου, αντιστρατεύεται τη γνήσια  πολιτικοποίηση, δηλαδή την κινητοποίηση των πολιτών για τα δημόσια πράγματα. Αποξενώνει τους δημότες από τη διαχείριση προβλημάτων που μόνο αυτοί γνωρίζουν, γιατί μόνο αυτοί́ υποφέρουν καθημερινά από τη διαιώνιση τους.

Τα κόμματα καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές τους είναι δυναμικές που φορτίζουν τον άνθρωπο συναισθηματικά και τον αναστατώνουν ψυχικά αφού εγκλωβίζονται οι  επιλογές του. Αποτέλεσμα αυτού του συναισθηματικού καταναγκασμού είναι να πνίγεται η νηφαλιότητα και η λογική και τότε ο άνθρωπος μοιάζει να δρα σαν φανατισμένος οπαδός μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Από τη μια ένας φανατισμένος ψηφοφόρος δεν ψηφίζει με βάση το γενικό καλό, από την άλλη  ένας φανατισμένος κομματικά δήμαρχος δεν δρα αντικειμενικά.

Ο Δήμος δεν είναι κομματικό φέουδο, οι πολίτες δεν είναι μαριονέτες των πολιτικών σκοπιμοτήτων, τα κόμματα δεν θα πρέπει να έχουν θέση στο Δήμο της Πάτρας. Ανεξάρτητη παράταξη σημαίνει ότι η δυναμική πηγάζει μέσα από τους δημότες, μέσα από το μεράκι και την όρεξη των υποψηφίων δημοτικών Συμβούλων, χωρίς την καθοδήγηση κάποιου κόμματος, χωρίς την εξαργύρωση υποσχέσεων.

Ο Δήμος θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος, σύγχρονος, με γερά θεμέλια έτσι ώστε να  είμαστε υπερήφανοι που ζούμε σε αυτόν.

Ο Δήμος θα πρέπει να αναπτύσσεται δίκαια και ισότιμα για όλες και όλους.

Ο Δήμος θα πρέπει να είναι λειτουργικός, προσπελάσιμος και ανθρώπινος σε κάθε γωνιά του.

Ο Δήμος θα πρέπει να σέβεται τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Ο Δήμος θα πρέπει να δίνει πνοή στην τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Ο Δήμος θα πρέπει να σέβεται και να αναδεικνύει την ιστορία του και να παράγει πολιτισμό.

Ο Δήμος θα πρέπει να αγκαλιάζει τη νέα γενιά προσφέροντάς της προοπτικές.

Ο Δήμος θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στον πολίτη, τον Άνθρωπο – Δημότη και τις ανάγκες του.

Ο Δήμος θα πρέπει … να μας αξίζει !

Ο Δήμος της Πάτρας χρειάζεται μία νέα εμπνευσμένη δημοτική αρχή που θα ορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης, δίπλα στο πλευρό όλων των δημοτών, ανεξάρτητα από πολιτικά πιστεύω και ιδεολογικές αφετηρίες.

Ο Δήμος της Πάτρας χρειάζεται μία νέα δημοτική αρχή που θα δώσει έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας των κατοίκων, μέσα από τον σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και ανάπτυξης και είμαι βέβαιος ότι μαζί με τον Πέτρο Ψωμά και το σπιράλ η Πάτρα θα βρεθεί στη θέση που της αξίζει.

 

Δημήτρης Τσιπιανίτης

Πρόεδρος μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών (Ε.ΔΙ.Π.)

Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού & Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π.)