Νότια Κορέα: Εκκένωση του Παγκόσμιου Προσκοπικού Τζάμπορι εν αναμονή του τυφώνα Χανούν

Δεκάδες χιλιάδες πρόσκοποι άρχισαν σήμερα να εγκαταλείπουν την κατασκήνωση της μεγάλης παγκόσμιας γιορτής τους στην Νότια Κορέα λόγω της απειλής του τυφώνα Χανούν, που ήρθε να προστεθεί σε μια πρωτοφανή αλληλουχία προβλημάτων εξαιτίας της αποπνικτικής ζέστης και της καταστροφικής διοργάνωσης.

«Είναι η πρώτη φορά στα 100 και πλέον χρόνια του Παγκόσμιου Προσκοπικού Τζάμπορι που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις», δήλωσε ο Αχμάντ Αλεντάουι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Προσκοπικού Κινήματος σε ανακοίνωση.

Περίπου 43.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο τεράστιο «τζάμπορι» των προσκόπων που ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Σεϊμανγκούμ, στις δυτικές ακτές της Νότιας Κορέας. Η γιορτή, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, αναμενόταν να διαρκέσει έως τις 12 Αυγούστου.

 

Ωστόσο, η εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε «εθνική ντροπή» από τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης, γρήγορα μετατράπηκε σε εφιάλτη: χιλιάδες συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 4.000 Βρετανοί και 1.500 Αμερικανοί, αποχώρησαν ήδη πρόωρα από τη συγκέντρωση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας λόγω της ακραίας ζέστης και της προβληματικής διοργάνωσης.

Οι ειδικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των προσκόπων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αποστολή 1.000 λεωφορείων για τη μεταφορά των προσκόπων, στην πλειονότητά τους εφήβων, που θα φιλοξενηθούν σε κοιτώνες πανεπιστημίων και άλλα δημόσια κτίρια στη Σεούλ και τις γύρω περιοχές.

 

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές και τους διοργανωτές, περίπου 600 συμμετέχοντες υπέστησαν θερμοπληξία ή ασθένησαν με άλλο τρόπο εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Άλλοι αντιμετώπισαν προβλήματα με τσιμπήματα εντόμων και περίπου 70 κόλλησαν Covid-19.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για κακές αποχετευτικές εγκαταστάσεις στα στοιχειώδη ντους και τουαλέτες.

Ο τυφώνας Χανούν, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους στην Ιαπωνία, αναμένεται να φθάσει στην Νότια Κορέα την Πέμπτη και να περάσει κοντά από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι πρόσκοποι.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, ο Χανούν θα συνοδεύεται από ισχυρές βροχές και ριπές ανέμων ταχύτητας έως 158 χλμ/ώρα, τόσο ισχυρών που μπορούν να εκτροχιάσουν ένα τρένο εν κινήσει.

Σύμφωνα με την οργάνωση των προσκόπων, είναι η πρώτη φορά, έπειτα από έναν άλλο τυφώνα στην Ιαπωνία το 1971, που εκκενώνεται μια τέτοια κατασκήνωση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στην κατασκήνωση, κοντά στην πόλη Μπουάν, υπήρχαν περίπου 36.000 συμμετέχοντες και πάνω από τα δύο τρίτα αυτών έχουν ήδη αποχωρήσει, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Λι Σανγκ-μιν σε δημοσιογράφους. Η Σεούλ και η γειτονική επαρχία Γκιεονγκί θα φιλοξενήσουν περίπου τους μισούς προσκόπους, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν σε έξι άλλες περιοχές, δήλωσε ο Λι. Αυτοκίνητα και ελικόπτερα της αστυνομίας θα συνοδεύουν τις αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν τους προσκόπους σε ασφαλή σημεία, πρόσθεσε.