Στα «μανταλάκια» οι μεγαλοοφειλέτες σε Εφορία και ΕΦΚΑ – Ποιοι εξαιρούνται

Τους πήραν με το… καλό μέσω ενημερώσεων (και προσωπικών και από τα ΜΜΕ) και εκκλήσεων να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τους πήραν με το κακό με απειλές ελέγχων και τελεσίγραφα, αλλά εκείνοι αγνόησαν και στις 2 περιπτώσεις την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ. Και τώρα οι μεγαλοοφειλέτες – όσοι δηλαδή χρωστούν περισσότερα από 150.000€ – ήρθε η ώρα, μεθαύριο 4 Αυγούστου, να δουν το όνομα τους στα «μανταλάκια». Όχι βέβαια ότι ιδρώνει το αυτί τους….

Ο λόγος γίνεται για περίπου 50.000 ΑΦΜ με χρέη στην εφορία και 33.000 ΑΦΜ με χρέη στον ΕΦΚΑ – σε κάποιες περιπτώσεις ένα ΑΦΜ έχει οφειλές και στους δύο φορείς. Από τον δημόσιο «εξευτελισμό» θα εξαιρεθούν:

 

-Οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει  

-Οφειλέτες με οφειλές σε αναστολή καταβολής από προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
-Οφειλέτες με χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης
-Οφειλέτες που έχουν αποβιώσει
-Νομικά πρόσωπα στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι γενικότερα οι οφειλέτες δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις/προσκλήσεις ρύθμισης οφειλών. Η διορία για την αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων και για τη ρύθμιση των οφειλών που γεννήθηκαν μετά την πανδημία σε 36 ή 72 δόσεις, έληξε τη Δευτέρα και τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά.

Για χρέη στην εφορία  

Εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις μόλις 54.000 και το σύνολο ρυθμισμένων οφειλών ανέρχεται σε 776εκατ€.

Για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Οι δυνητικοί δικαιούχοι ρυθμίσεων ήταν 260.000

Εντάχθηκαν 52.000 ( Σύνολο ρυθμισμένων οφειλών 700εκατ€)

Από αυτούς ήδη απώλεσαν και τη νέα ρύθμιση περίπου 10.500.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει νέα γενική ρύθμιση οφειλών όπως απέρριπτε και τη βελτίωση των όρων υπαγωγής στις ρυθμίσεις των οποίων πλέον η διορία έληξε. Υπολογίζεται ότι από τα 4,4 εκατομμύρια των φορολογουμένων με χρέη προς την εφορία ύψους 78,5δισ€ – τόσα θεωρούνται εισπράξιμα – μόλις το 4% έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του.

Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο… έλεος πλέων των εισπρακτικών μηχανισμών. 2 εκατομμύρια υφίστανται ήδη κατασχέσεις μισθών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ενώ 1,4εκατ. επιπλέον κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Το υπόλοιπο 1 εκατομμύριο είναι οι …τυχεροί καθώς οφείλουν λιγότερα από 500€ που είναι το όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Πηγή: του Χρυσόστομου Τσούφη – skai.gr