(Φωτο)-Πάτρα: Σίριαλ με την παλιά Τουβλοποιία «Νιάρου» – Η αποζημίωση του Δήμου και ο επικίνδυνος αμίαντος

Σε “φιλότιμες” προσπάθειες επιδόθηκε η Δημοτική Αρχή Πελετίδη στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 26/7 προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το σημαντικό θέμα και να περάσουν απαρατήρητα θέματα μείζονος σημασίας για τους πολίτες της Πάτρας.
Είχαμε ζητήσει από την αρχή της Δημοτικής περιόδου το 2019 να παραδώσει αναλυτική κατάσταση με τα προς αποζημίωση οικόπεδα, ή κτίρια προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα, να ιεραρχήσουμε και αξιολογήσουμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο τις προτεραιότητες μας σαν Δήμος, σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης.
Δεν παρουσιάστηκα βέβαια κάποιο στοιχείο, αλλά ούτε συζήτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα ώστε να ιεραρχηθούν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της πόλης αλλά τις διαχειρίζεται αλά καρτ τις περιπτώσεις για πολιτική ψηφοθηρία προφανώς, εξυπηρετώντας καταστάσεις και “πουλώντας” εκδούλευση στους αποζημιούμενους ιδιοκτήτες.
Για τρίτη φορά η δημοτική αρχή, εισήγαγε στο Δημοτικό συμβούλιο την αποζημίωση των κτιρίων (επικειμένων) της τουβλοποιιας Νιάρου, στην περιοχή του Ζαβλανίου.
Τις δύο προηγούμενες φορές αναγκάστηκε και απέσυρε το θέμα, μετά και τις αποκαλύψεις που έκανε η παράταξή μας που συνοδεύονταν από στοιχεία και φωτογραφίες.
Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των παρατάξεων, όπως είχε υποσχεθεί η δημοτική αρχή, έφερε το θέμα της αίτησης των ιδιοκτητών για αποζημίωση που αγγίζει το 1.000.000€.
Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη τουβλοποιία “Νιάρου” έχει σταματήσει τις δραστηριότητές της πάνω από δεκαετία, χωρίς να αδειοδοτείται εκ νέου η λειτουργία παραγωγής τούβλων, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, χωρίς τουλάχιστον να γίνουν δαπανηρές επενδύσεις για τον έλεγχο των εκλυόμενων παραγώγων από την παραγωγική διαδικασία. Επιπλέον ένας σημαντικός λόγος που είχε απαλλοτριωθεί (δημιουργία σχολείου) έχει εκλείψει.
Από τα επικείμενα που υπήρχαν τότε, λείπει ένα σημαντικό μέρος αυτών που κανείς δεν γνωρίζει ποιος τα πήρε ή πού έχουν πάει.
Ο Δήμος Πατρέων δηλαδή αναλαμβάνει την αποζημίωση κτισμάτων (επικειμένων) που είναι αμφίβολη η κατάστασή τους και η κατάληξή τους. Επιπλέον στα εναπομείναντα κτίσματα που αναλαμβάνει και την υποχρέωση να απομακρύνει, εκτός του ότι είναι παλιές κατασκευές προ πολλών ετών χρονών, το πλέον βασικό είναι ότι αυτά έχουν 4.467,87 τετραγωνικά μέτρα από ΑΜΙΑΝΤΟ, που εδώ και χρόνια έχει κριθεί επιβλαβές στη χρήση και απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί και εξειδίκευση για την απομάκρυνσή του.
Θα μπορούσε η Δημοτική αρχή να προβάλλει στους ισχυρισμούς της διεκδικώντας και χαμηλότερη αποζημίωση από το 1.000.000€, προβάλλοντας εκτός από την τεχνική έκθεση που διαπιστώσει την ύπαρξη του αμιάντου και μία μελέτη όπου θα τονίζονταν ότι για την απομάκρυνση του αμιάντου θα χρειαστεί σημαντικό κονδύλι που είτε απομειώνει περεταίρω την αξία των επικειμένων, είτε λειτουργεί εις βάρος του κοινωνικού συνόλου που θα επιβαρυνθεί υποχρέωση, επ’ ωφέλεια των ιδιοκτητών. Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων θα μπορούσε ακόμα και να εξεταστεί τυχόν επαναπροσδιορισμός τη στάση της σε σχέση με την απαλλοτρίωση.
Ζητήσαμε και ζητούμε εκτίμηση από το ΤΕΕ ή από ορκωτούς εκτιμητές ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν οι πατρινοί υπέρογκα ποσά και να τεκμηριωθεί πλήρως η αξία των επικειμένων .
Τονίζουμ ότι στο αμέσως προηγούμενο θέμα, η αντιπολίτευση είχε πλειοψηφία και ψήφισε υπέρ των εργαζομένων της κοινωφελούς, με 21-17.
Η ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα τελικά, έφερε ισοπαλία 17-17, αναγκάζοντας τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου να χρησιμοποιήσει τη διπλή ψήφο για να περάσει την πρόταση, παρά τις εκκλήσεις μας, να επαναφέρει το θέμα.
Ευθύνη εκτός από τη δημοτική αρχή βέβαια, έχουν και όσοι αποχώρησαν από την αντιπολίτευση και διευκόλυναν με την απουσία τους, τη δημοτική αρχή. Σας παραθέτουμε το απόσπασμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε να γνωρίζουν οι Πατρινοί…. Ψηφοφορία Δημοτικού Συμβουλίου θέμα 5ο της 26/07/2023. – YouTube
Σημειώνουμε, ότι μουχλιάζουν στα συρτάρια του Δήμου πολύ παλαιότερες υποθέσεις για αποζημίωση ιδιοκτητών….
Υπενθυμίζουμε ότι και προ δύο ετών για την απαλλοτρίωση με λιγότερα χρήματα, της πλατείας Καλλιπάτειρας, σε πιο κεντρικό σημείο της πόλης (στάδιο της Παναχαϊκής) επιχειρηματολογούσαν ότι δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Η πλατεία τελικά σώθηκε χάριν των πρωτοβουλιών των κατοίκων της περιοχής αλλά και ενεργειών της αντιπολίτευσης…
Ακόμα ηχεί στα αυτιά των Πατρινών προ λίγων ημερών η δήλωση του Δημάρχου, που επιχειρηματολογούσε προκειμένου να μην απασχολήσει για μερικούς μήνες τους εργαζόμενους της κοινωφελούς, ότι το αποθεματικό του Δήμου είναι μόλις 12.500€!!
Αυτή είναι η χρηστή διαχείριση των χρημάτων των Πατρινών από τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη..
Λεφτά υπάρχουν….αλλά τα διαχειρίζονται… με δαντελωτές και αραχνοΰφαντες διαδικασίες…