Ο Νίκος Χαρδαλιάς υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της ΝΔ

Επίσημα ανακοινώθηκε η  υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη της ΝΔ, από την Πειραιώς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ως «εκλεκτός» της ΝΔ κατεβαίνει στις προσεχείς εκλογές με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.  Ο ίδιος έχει προγραμματιστεί να δει τον πρωθυπουργό την Τρίτη, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να «κλείσει» το «μέτωπο Πατούλη» εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώνεται ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στήριξη στον Χαρδαλιά μετά το  «πολιτικό διαζύγιο» Μητσοτάκη – Πατούλη 

Η επίσημη ανακοίνωση έρχεται μετά το έντονο παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, μετά και την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πάρει πολιτικό «διαζύγιο» με τον νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, το ζεϊμπέκικο του οποίου αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα για τη ρήξη μαζί του.

Όπως έγραψε το protothema.gr από χθες, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη ως προς τον κ. Πατούλη δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το περίφημο πια ζεϊμπέκικο, αλλά με μια σειρά από λόγους που σχετίζονται από τη διαχείριση ακραίων καιρικών φαινομένων έως και τη στάση του στις πρόσφατες πυρκαγιές, από το κάδρο των οποίων απουσίαζε. Μόλις δόθηκε η αφορμή, συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια ρήξη και με την ίδια του την επιλογή, καθώς μόλις προ ολίγων ημερών είχε ανακοινωθεί η εκ νέου στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο του κ. Πατούλη.

Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει, παράλληλα, με την επιλογή του και ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα: με δεδομένη την ισχυρή εντολή του λαού που έλαβε στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και τη δυσανεξία της μεγαλύτερης μερίδας των πολιτών σε συγκεκριμένες συμπεριφορές, ο ίδιος δεν θα διστάσει να κάνει ακόμα και ρήξεις που μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερική αναταραχή στο κόμμα του. Εν προκειμένω δεν είναι ότι ο κ. Χαρδαλιάς δεν είναι μια αποδεκτή επιλογή στη βάση της ΝΔ, αλλά το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι τι θα γίνει με τον Γιώργο Πατούλη.

«Παγωμάρα» στο στρατηγείο Πατούλη

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιώργος Πατούλης εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την τροπή των πραγμάτων. Μάλιστα, ακόμα και το Σάββατο που διέρρευσαν τόσο η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, όσο και η κρούση στον Νίκο Χαρδαλιά, ο κ. Πατούλης περίμενε να δει την εξέλιξη των πραγμάτων, εκτιμώντας ότι εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να ανακρούσει πρύμναν. Κάτι που ο πρωθυπουργός, όμως, δεν έκανε, θέτοντας ένα σκληρό δίλημμα στο νυν περιφερειάρχη: να βγει στο «αντάρτικο» ή να συνθηκολογήσει;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη για τον κ. Πατούλη, ο οποίος είναι αυτοδιοικητικός με μακρά πείρα και ισχυρό μηχανισμό. Ο ίδιος το πρωί του Σαββάτου συγκάλεσε διαδικτυακή συνάντηση της παράταξης του, κατά την οποία απέσπασε δήλωση στήριξης. Χθες το βράδυ, λίγο μετά τις 21:00, συγκάλεσε σύσκεψη με τους αιρετούς περιφερειακούς συμβούλους που προέρχονται από την παράταξη του, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες. Σε αυτήν, ο κ. Πατούλης φέρεται να προσπάθησε να αποσπάσει γραπτή δήλωση στήριξης των συμβούλων, πολλοί εκ των οποίων είναι κομματικά στελέχη της ΝΔ. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν προκρίθηκε, με τους παριστάμενους να προκρίνουν την ανάγκη μιας συνάντησης του κ. Πατούλη με τον κ. Μητσοτάκη. Κάτι που, πάντως, με τα παρόντα δεδομένα, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Ιδανικά, το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε να κάνει έναν χειρισμό όμοιο με αυτόν που έγινε στην περιφέρεια Πελοποννήσου, απ’ όπου απεσύρθη ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, για να διευκολυνθεί η νέα υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού. Γι’ αυτό και είναι σε εξέλιξη διεργασίες με το επιτελείο Πατούλη. Αυτές οι διεργασίες, βεβαίως, δεν είναι δεδομένο ότι θα καρποφορήσουν, με αποτέλεσμα αρκετοί να θεωρούν ότι ο Γιώργος Πατούλης μπορεί να σκεφτεί σοβαρά να είναι υποψήφιος έστω και ως ανεξάρτητος. Αυτό που γνωρίζουν στη ΝΔ ότι θα σταθμίσει σοβαρά ο κ. Πατούλης είναι ότι δύσκολα θα είναι πρώτος, χωρίς τη στήριξη της ΝΔ.

Με καθαρή στήριξη

Παρά τις όποιες προσπάθειες πολιτικού απεγκλωβισμού του κ. Πατούλη, πάντως, η απόφαση της ΝΔ για στήριξη του Νίκου Χαρδαλιά ήτανειλημμένη. Ο υφυπουργός Άμυνας δέχθηκε τηλεφώνημα το Σάββατο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν κατέστη σαφές ότι η περίπτωση του Γιώργου Παπανικολάου παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας πέρασε την πλαϊνή πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο. Ο ίδιος το πρωί αναχώρησε κανονικά για επιθεώρηση μονάδων του στρατού σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, πριν ολοκληρώσει, όμως, το πρόγραμμα του εκλήθη να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε και χθες τηλεφωνικά με τον κ. Χαρδαλιά και τον παρέπεμψε στους κ. Μπρατάκο και Σταύρο Παπασταύρου για τα περαιτέρω, με τον υφυπουργό να σπεύδει αμέσως μετά το αεροδρόμιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η προοπτική διεκδίκησης της περιφέρειας από τον κ. Χαρδαλιά δεν είναι καινούργια συζήτηση στη ΝΔ πάντως. Το θέμα είχε ανακύψει και προ ενάμιση έτους, αν και ο υφυπουργός Άμυνας προτιμούσε την προοπτική της Ευρωβουλής. Ο ίδιος, όμως, ως στρατιώτης «επιστρατεύτηκε» σε μια δύσκολη μάχη για το κόμμα του με τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Χαρδαλιάς, βεβαίως, θεωρείται ένα πρόσωπο που έχει τη δυναμική να κερδίσει την περιφέρεια, ακόμα και με τον κ. Πατούλη κόντρα. Ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα αναγνωρισιμότητας, ξέρει καλά την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κανείς δεν μπορεί να του προσάψει ότι δεν είναι εργατικός. Γνωρίζει καλά τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, όντας και ο πρώτος που έγινε υφυπουργός με αυτό το χαρτοφυλάκιο την περίοδο της πανδημίας, ενώ έχει άρτια σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου. Μια από τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει ο κ. Χαρδαλιάς, άλλωστε, είναι ότι η υποψηφιότητα του θα στηριχθεί «σκληρά» από τον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό, τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και σε επίπεδο ουσίας. Μάλιστα, αυτό το μήνυμα θα σταλεί και σε στελέχη της παράταξης του κ. Πατούλη που είναι ενεργά κομματικά στελέχη της ΝΔ, μένει, όμως, να φανεί πόσα θα ανταποκριθούν.

Πηγή: protothema.gr