Τσιν Γκανγκ: Το Πεκίνο τηρεί σιγή για τους λόγους της αποπομπής του

Ο πλέον πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ απαλλάχθηκε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά του χθες, αφού είχε εξαφανισθεί επί έναν μήνα από την δημόσια ζωή, και το μυστήριο για την τύχη του πρώτης γραμμής κινέζου πολιτικού και στενού συνεργάτη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ παραμένει.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει την αποπομπή του Τσιν Γκανγκ. «Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, το Νέα Κίνα έχει ήδη δημοσιεύσει πληροφορίες, μπορείτε να τις επικαλεσθείτε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μάο Νινγκ. «Οι διπλωματικές δραστηριότητες της Κίνας συνεχίζουν όλες να αναπτύσσονται».

Ποιος είναι ο Τσιν Γκανγκ;

Ορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών στα τέλη του Δεκεμβρίου 2022. Ο αγγλόφωνος 57χρονος διπλωμάτης καριέρας είχε περάσει πολλά χρόνια στην πρεσβεία της Κίνας στο Λονδίνο και χρημάτισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου ήταν επικεφαλής του πρωτοκόλλου.

Ο Τσιν Γκανγκ είχε καταταχθεί από τον διεθνή Τύπο στην κατηγορία των «μαχητικών λύκων», κατηγορία που χαρακτηρίζει ορισμένους κινέζους διπλωμάτες που απαντούν με δριμύτητα τις δυτικές επικρίσεις για την Κίνα. Το 2020, είχε δηλώσει ότι η εικόνα της Κίνας επιδεινώθηκε στις δυτικές χώρες διότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, κυρίως τα μέσα ενημέρωσης, δεν αποδέχθηκαν ποτέ το πολιτικό σύστημα και την οικονομική ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα.

Οταν διορίσθηκε στην θέση του πρεσβευτή της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκε στο προσκήνιο και πολλαπλασίασε τις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις εξηγώντας την θέση της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις. Μετά τον διορισμό του στο πόστο του υπουργού Εξωτερικών πολλαπλασίασε τις επισκέψεις στην Αφρική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία και υποδέχθηκε πλήθος ξένων αξιωματούχων στο Πεκίνο.

Φήμες

«Ο Τσιν Γκανγκ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών», μετέδωσε χθες το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua) επικαλούμενο απόφαση του κοινοβουλίου και χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους της αποπομπής. Στην συνέχεια, από την ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αφαιρέθηκε κάθε αναφορά στο πρόσωπό του.

Φήμες για τον Τσιν Γκανγκ έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις εβδομάδες που ακολούθησαν την εξαφάνισή του. Ενα σενάριο που προβλήθηκε πολύ για να εξηγήσει την αποπομπή του αφορά την εξωσυζυγική του σχέση με διάσημη τηλεοπτική κινέζα δημοσιογράφο, την Φου Σιαοτιάν, η οποία έχει επίσης εξαφανισθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με τον μικρό γιο της, που οι φήμες θέλουν να είναι καρπός της σχέσης της με τον Τσιν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέδωσε αρχικά την απουσία του σε «λόγους υγείας» και στην συνέχεια απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις για την τύχη του. «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται σχεδόν απίθανο αυτή η υπόθεση να συνδέεται αποκλειστικά, έως καθόλου, με προβλήματα υγείας», δήλωσε ο Νεϊσούν Μαχμπούντι, ειδικός σε θέματα κινεζικού δικαίου.

Πού βρίσκεται ο Τσιν Γκανγκ;

Ο Τσιν Γκανγκ έχει εξαφανισθεί από τις 25 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία συναντήθηκε με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Η εξαφάνισή του δημιούργησε κενό στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τον Ιούλιο στο Πεκίνο αναβλήθηκε.

Και το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει ότι μία επίσκεψη του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι αναβλήθηκε επίσης λόγω της απουσίας του Τσιν Γκανγκ.

Ποιος εκπροσωπεί την Κίνα τώρα;

Ο διευθυντής ορχήστρας της κινεζικής διπλωματίας, ο Γουάνγκ Γι, ανώτερος του Τσιν Γκανγκ στην πολιτική ιεραρχία, ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, τα οποία είχε πριν από τον Τσιν, κατά την περίοδο 2013-2022.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι αναμένει μία «καλή συνεργασία» με τον Γουάνγκ Γι, τον οποίο γνωρίζει «εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία». Δεδομένης της πείρας του Γουάνγκ Γι, η κινεζική διπλωματία αναμένεται να συνεχίσει την κανονική της πορεία, παρά την πολιτική αναταραχή.

«Δεν περιμένω σημαντική αλλαγή της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής με την αποχώρηση του Τσιν Γκανγκ», δήλωσε στο AFP ο Ryan Hass, ειδικός για την Κίνα στο Brookings Institution. «Ο κ. Τσιν ήταν περισσότερο εκτελεστής αυτής την πολιτικής, παρά αρχιτέκτονας. Ο Γουάνγκ Γι είναι ένας από τους πλέον έμπειρους και αναγνωρισμένους διεθνώς διπλωμάτες. Ξέρει να φέρει εις πέρας την κινεζική εξωτερική πολιτική».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ