Θρήνος σε Χανιά και Θεσσαλονίκη για τους δύο πιλότους του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο

Στο πένθος έχουν βυθιστεί τα Χανιά και τη Θεσσαλονίκη για τον χαμό των δύο πιλότων του Canadair που συνετρίβη στον Πλατανιστό Καρύστου χθες το μεσημέρι στις 14:52.

Ο 34χρονος κυβερνήτης Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, οι δύο Ιπτάμενοι της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, έπεσαν νεκροί στη μάχη που έδιναν με τις φλόγες, όταν ο πλωτήρας του δεξιού φτερού του Canadair χτύπησε σε δέντρο με αποτέλεσμα να αποκολληθεί, διαταράσσοντας την πορεία ανύψωσης που είχε πάρει το πυροσβεστικό αεροπλάνο μετά από μια στοχευμένη ρίψη νερού λίγα μόλις μέτρα πάνω από το έδαφος.

Η εικόνα της πρόσκρουσης του αεροπλάνου στην πλαγιά δεν άφησε εξ αρχής πολλές ελπίδες καθώς ακολούθησε έκρηξη και πυκνός μαύρος καπνός. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Canadair στην Κάρυστο και στον θάνατο των δύο χειριστών.

Στελέχη του ΓΕΑ συλλέγουν όλα τα στοιχεία από το σημείο και από το βίντεο που κατέγραψε τη μοιραία πτήση του αεροσκάφους, προκειμένου να βγει το πόρισμα και να βρεθούν τα αίτια της μεγάλης αυτής τραγωδίας.

Θρήνος στα Χανιά για τον Σμηναγό Χρήστο Μουλά

Την ίδια ώρα, στα Χανιά, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους, καθώς ο 34χρονος Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, είχε περάσει την παιδική και την εφηβική του ηλικία στον Αποκόρωνα με τους γονείς του να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύντροφός του είναι έγκυος περίπου 3,5 μηνών, ένα παιδί που ο ίδιος δεν θα μπορέσει να γνωρίσει, αλλά εκείνο θα είναι περήφανο για τον πατέρα του.

Η τραγική είδηση σκόρπισε βαθιά θλίψη στην Κρήτη και ήδη συγγενείς και φίλοι του Χρήστου Μουλά με αναρτήσεις τους εκφράζουν την οδύνη τους για τη νέα τραγωδία.

Ο αδικοχαμένος Σμηναγός, σύμφωνα με τα parakritika.gr, πέρασε τη μαθητική του ζωή στα Χανιά μέχρι που εισήχθη στη Σχολή Ικάρων και στη συνέχεια επέλεξε να δραστηριοποιηθεί στην πυρόσβεση πετώντας με τα Canadair.

Σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρει:

«Η Ελλάδα σήμερα πενθεί την απώλεια δύο νέων εν ενεργεία πιλότων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα και που με αυτοθυσία κλήθηκαν να εκπληρώσουν το καθήκον τους, λαμβάνοντας μέρος σε κατασβέσεις πυρκαγιών που εδώ και μέρες μαίνονται σε όλη την Ελλάδα.

Ο Χανιώτης κυβερνήτης του αεροσκάφους Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνήτης του, Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους ενώ βρίσκονταν στην «πρώτη γραμμή» για να προστατεύσουν και να προφυλάξουν από τη μανία της φύσης, ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιοχές ολόκληρες.

Η τοπική κοινωνία των Χανίων και ο Δήμος Χανίων, στεκόμαστε βαθιά συντετριμμένοι απέναντι στην τραγωδία αυτή, που στέρησε, τόσο άδικα και τόσο νωρίς, τη ζωή αυτών των δύο νέων ανθρώπων.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, θέλω να εκφράσω στις οικογένειες των πεσόντων τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια. Αθάνατοι».

Στο πένθος η Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς για τον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη

Παράλληλα, στο πλευρό της οικογένειας του Περικλή Στεφανίδη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν αργά χθες το απόγευμα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, προκειμένου να παράσχουν ψυχολογική στήριξη στους δικούς του, καθώς το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ.

Ο 27χρονος Ανθυποσμηναγός (Ι), συγκυβερνήτης του μοιραίου Canadair CL-215 που συνετρίβη χθες το απόγευμα στο χωριό Πλατανιστός κοντά στην Κάρυστο, την ώρα της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς που καίει από την περασμένη Κυριακή στην περιοχή, καταγόταν από το Παλαιό Αγιονέρι και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ φοίτησε αρχικά στο 16ο Γυμνάσιο και κατόπιν στο 16ο Λύκειο της Ξηροκρήνης.

Συγγενείς και φίλοι άρχισαν να καταφτάνουν από νωρίς το βράδυ στο σπίτι της οικογένειας του Περικλή Στεφανίδη, ενώ στο σημείο παραμένει ασθενοφόρο της Πολεμικής Αεροπορίας και γιατρός του Σώματος, ο οποίος επισκέφθηκε τους γονείς του.

Πηγή: skai.gr