Η κατάρρευση του Χουντικού καθεστώτος

Βασίλης Μπεκίρης
τ. Υφυπουργός

24 Ιουλίου 1974 : Η κατάρρευση του Χουντικού καθεστώτος και η προσπάθεια για σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

 

Η κατάρρευση του Χουντικού Καθεστώτος. Η εντολή σχηματισμού Κυβερνήσεως στον Π. Κανελλόπουλο. Η θριαμβευτική επάνοδος του Κ. Καραμανλή και η ομαλή αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Μεγάλη η παρουσία του λαού στην υποδοχή του Κ. Καραμανλή. Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Πρωθυπουργού.

Ο πόλεμος στην Κύπρο απέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες του χουντικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Ουδείς από τους κυβερνώντες ανελάμβανε πρωτοβουλίες και όλοι, εκείνη την κρίσιμη περίοδο, απέφευγαν κάθε επικοινωνία με παράγοντες του εξωτερικού, οι οποίοι ήθελαν να παρέμβουν για την αποκατάσταση της ομαλότητος στην Κύπρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Σίσκο, Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος δεν έβρισκε κανένα συνομιλητή στην Αθήνα. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Υπουργό των Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος εις μάτην προσπαθούσε να βρει κάποιον αρμόδιο στο τηλέφωνο για να συζητήσει τους όρους ανακωχής στην Κύπρο.
Η ίδια όμως κατάσταση επικρατούσε και στη χούντα της Κύπρου, όπου ο νεοορκισθείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Σαμψών, παρητήθη και τον διεδέχθη αυθημερόν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκος Κληρίδης.
Η κατάσταση όμως αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Όλοι διεπίστωναν κάποιο κενό εξουσίας, το οποίο μαζί με τις ανησυχίες του λαού για την ανυπαρξία κυβερνήσεως ενίσχυσαν κάποιες λακωνικές δηλώσεις του Χ. Κίσινγκερ, οι οποίες έγιναν εκείνες τις ημέρες και έλεγαν ότι «συντελείται στην Αθήνα κυβερνητική μεταβολή».
Μεγάλη όμως ήταν η ανησυχία και μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Αξιωματικοί και των τριών όπλων έβλεπαν ότι η χώρα ήταν ακυβέρνητη. Τότε, μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο στρατηγός Ιωάννης Ντάβος, Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, κατευθυνόταν στην Αθήνα, επικεφαλής τεθωρακισμένων, για να καταλύσει το δικτατορικό καθεστώς και να επαναφέρει τη δημοκρατία στη χώρα. Έτσι είχε η κατάσταση, όταν την πρωΐαν της 23ης Ιουλίου 1974, ο στρατηγός Φ. Γκιζίκης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, παρουσία και του αόρατου δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη, απεφάσισαν να καλέσουν τους πολιτικούς αρχηγούς και να τους παραδώσουν την εξουσία.
Στη σύσκεψη εκείνη εκλήθησαν οι: Π. Κανελλόπουλος, Γ. Μαύρος, Στ. Στεφανόπουλος, Γ. Αθανασιάδης-Νόβας, Σπ. Μαρκεζίνης, Π. Γαρουφαλιάς, Ευ. Αβέρωφ και Ξ. Ζολώτας. Από πλευράς του χουντικού καθεστώτος ήταν παρόντες ο στρατηγός Φ. Γκιζίκης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, Γ. Μπονάνο, Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Α. Γαλατσάνο, Αρχηγό ΓΕΣ, Π. Αραπάκη, Αρχηγό ΓΕΝ, και Α. Παπανικολάου, Αρχηγό ΓΕΑ. Στην εισήγησή του ο στρατηγός Φ. Γκιζίκης είπε, ότι ήταν απόφαση των ενόπλων δυνάμεων να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς. Η κρισιμότητα της καταστάσεως, όπως τόνισε, επέβαλλε τον άμεσο σχηματισμό κυβερνήσεως, η οποία έπρεπε αμέσως να αντιμετωπίσει την κρίσιμη κατάσταση στην Κύπρο και να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί. Τέλος, ο στρατηγός Γκιζίκης υπέβαλε την παράκληση να βρεθεί αμέσως λύση και εντός της ιδίας ημέρας, όπως είπε, έπρεπε αυτή η σύσκεψη να δώσει κυβέρνηση στον τόπο, διότι την επομένη ή τη μεθεπομένη εκπρόσωποι της κυβερνήσεως έπρεπε να μετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που είχαν ορισθεί να γίνουν στη Γενεύη.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Π. Κανελλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και τόνισε ότι η μόνη κυβέρνηση που μπορούσε να υπάρξει ήταν μία συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της ΕΡΕ και της Ενώσεως Κέντρου. Τόνισε δε τα εξής: «Με τον Γ. Μαύρο έχουμε καλή συνεργασία και νομίζω ότι η μόνη λύση είναι μια κυβέρνηση ΕΡΕ-Ενώσεως Κέντρου». Στη συνέχεια, πήραν το λόγο όλοι οι παριστάμενοι και ο καθένας έκανε δικές του προτάσεις. Βέβαια, στην πορεία της συζητήσεως ερρίφθη και η ιδέα να κληθεί ο Κ. Καραμανλής. Ο στρατηγός Φ. Γκιζίκης είπε ότι τον αναζητούσε στο τηλέφωνο και δεν μπορούσε να τον βρει. Έγινε μάλιστα και μία απόπειρα να του μιλήσουν από τη σύσκεψη, αλλά ήταν αδύνατον να συνδεθούν τηλεφωνικά μαζί του. Ύστερα από αυτό έγινε δεκτή η πρόταση να σχηματισθεί κυβέρνηση υπό τον Π. Κανελλόπουλο με συμμετοχή της Ενώσεως Κέντρου. Εκεί όμως ο Γ. Μαύρος ζήτησε αναβολή για δύο ώρες, για να συνεννοηθεί με ορισμένα στελέχη της Ενώσεως Κέντρου.
Κατά τη διάρκεια της διακοπής της συσκέψεως, ενώ είχαν αποχωρήσει όλοι και είχαν συμφωνήσει να επαναληφθεί η σύσκεψη στις 8 μ.μ., ο Ευ. Αβέρωφ έμεινε στο γραφείο του Φ. Γκιζίκη και προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Κ. Καραμανλή. Ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες, σε κάποια στιγμή βρέθηκε στο τηλέφωνο ο τέως Πρωθυπουργός και ύστερα από μακρά συζήτηση, αφού του μίλησε και ο Φ. Γκιζίκης, ο Κ. Καραμανλής εδέχθη να σχηματίσει κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ, ο Π. Κανελλόπουλος ευρίσκετο μαζί με τον Γ. Μαύρο στο διαμέρισμα της οδού Ξενοκράτους 15 και ετοίμαζαν τον κατάλογο των Υπουργών τής υπό τον Π. Κανελλόπουλο κυβερνήσεως. Εκεί όμως, και ενώ είχαν έτοιμο τον κατάλογο, χτύπησε το τηλέφωνο και έκπληκτοι άκουσαν τον Ευ. Αβέρωφ και τον Φ. Γκιζίκη να τους ανακοινώνουν ότι τελικά εδέχθη να έρθει ο Κ. Καραμανλής, ότι είχε βρεθεί αεροπλάνο και ανεμένετο να φθάσει στην Αθήνα τις πρώτες πρωινές ώρες. Ύστερα από αυτά, ο Π. Κανελλόπουλος είπε στον Φ. Γκιζίκη ότι δεν χρειαζόταν η περαιτέρω παρουσία των πολιτικών στην προγραμματισμένη σύσκεψη για τις 8 μ.μ. Ο στρατηγός Φ. Γκιζίκης όμως επέμενε ότι έπρεπε να είναι όλοι παρόντες, μέχρις ότου ορκιζόταν ο νέος Πρωθυπουργός.
Πράγματι, η σύσκεψη επανελήφθη, χωρίς αντικείμενο βέβαια, και όλοι ανέμεναν να έλθει ο Κ. Καραμανλής από το Παρίσι. Ωστόσο, η παρουσία τους στο γραφείο του Φ. Γκιζίκη ήταν απαραίτητη, διότι τα γεγονότα έτρεχαν και χρειαζόταν μια κάποια αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Εκείνη τη νύχτα εκρίθη αναγκαίο να επικοινωνήσει ο Π. Κανελλόπουλος με τον Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κίσινγκερ, διότι υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονταν να καταλάβουν και τη Λευκωσία.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, η ανακοίνωση ότι η χούντα κατέρρευσε και ότι ο πολιτικός κόσμος αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας χαροποίησαν ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Εκείνη τη στιγμή κανένας δεν εσκέπτετο τις κομματικές διαφορές. Όλοι οι Έλληνες, αγαπημένοι και αδελφωμένοι, βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και τις δουλειές τους και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, για να γιορτάσουν το μεγάλο γεγονός της αποκαταστάσεως της δημοκρατίας. Το ίδιο συνέβη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, το Βόλο κ.α. Όλοι οι Έλληνες με ελληνικές σημαίες, με φωτογραφίες του Κ. Καραμανλή, του Π. Κανελλόπουλου και των άλλων αρχηγών, με δάκρυα στα μάτια εκραύγαζαν συνθήματα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Η ανακοίνωση ότι έρχεται από το Παρίσι ο Κ. Καραμανλής ξεσήκωσε στην κυριολεξία όλο τον κόσμο. Όλοι εκραύγαζαν υπέρ του Κ. Καραμανλή, τον οποίο ανέμεναν ως εθνικό ηγέτη και ως σωτήρα. Το ίδιο βέβαια θα γινόταν για τον οποιοδήποτε ηγέτη σε οποιοδήποτε κόμμα και εάν ανήκε, διότι εκείνο το βράδυ στο πρόσωπο του οποιουδήποτε ηγέτη έβλεπαν όλοι οι Έλληνες την αποκατάσταση της δημοκρατίας και την απελευθέρωση της χώρας από τη χούντα των στρατιωτικών.
Η είδηση ότι έρχεται ο Κ. Καραμανλής μετεδόθη από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο στις 22.30. Πράγματι, ο Κ. Καραμανλής, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Ευ. Αβέρωφ και το στρατηγό Φ. Γκιζίκη, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Υπήρχε όμως πρόβλημα, διότι δεν υπήρχε αεροπλάνο και ο Φ. Γκιζίκης επείγετο να γυρίσει στην Ελλάδα ο Κ. Καραμανλής, ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από εκείνο το βράδυ. Ευτυχώς, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν διέθεσε το προσωπικό του αεροπλάνο και έτσι ο Κ. Καραμανλής μαζί με τους προσωπικούς του συνεργάτες ανεχώρησε από το Παρίσι στις 22.00 ώρα Ελλάδος. Φεύγοντας από το Παρίσι ο Κ. Καραμανλής έκανε τις εξής λακωνικές δηλώσεις: «θα επαναλάβω τα λόγια του Προέδρου Τρούμαν, όταν του ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ρούσβελτ: Προσεύχεσθε για μένα». Βέβαια, ο λαός της Αθήνας περίμενε στους δρόμους την άφιξη του Κ. Καραμανλή. Με ιαχές, με συνθήματα, με αναστάσιμες λαμπάδες, όλοι οι Αθηναίοι περίμεναν την άφιξη του. Οι πιο αυθόρμητοι εξ αυτών και όσοι διέθεταν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως κατέβηκαν να τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υπολογίζεται ότι εκείνο το βράδυ πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση από την εποχή της απελευθερώσεως.
Όταν προσγειώθηκε το Προεδρικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού η ώρα ήταν 2.05 π.μ. και αμέσως περικυκλώθηκε από άτομα τα οποία είχαν φθάσει μέχρι το διάδρομο προσγειώσεως για να χαιρετήσουν τον Κ. Καραμανλή.
Φθάνοντας στο αεροδρόμιο ο Κ. Καραμανλής απηύθυνε το εξής μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό: «Είμαι ευτυχισμένος που επιστρέφω στην πατρίδα. Ήλθα για να συμβάλω με όσες δυνάμεις διαθέτω στην αποκατάσταση της ομαλότητος και της δημοκρατίας. Οι Έλληνες είναι λαός προικισμένος, με πολλές αρετές, θέλω ενότητα, σωφροσύνη και υπομονή. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Με πίστην, αφοσίωσιν και αισιοδοξία θα προχωρήσουμε εμπρός. Υπάρχουν εις την ζωήν των εθνών κρίσεις, αι οποίαι δύνανται να μεταβληθούν εις αφετηρίαν αναγεννήσεως. Είμαι βέβαιος ότι όλαι αι εθνικαί δυνάμεις του τόπου θα καταστήσουν το όραμα της αναγεννήσεως της Ελλάδος πραγματικότητα. Και σας παρέχω τη διαβεβαίωση ότι θα πράξω ό,τι εξαρτάται από εμέ, ώστε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η παρούσα κρίσις και να ίδη η Ελλάς ημέρας καλυτέρας». Μετά τη δήλωση αυτή, και ενώ τα πλήθη που είχαν κατακλύσει τους γύρω χώρους του αεροδρομίου ζητωκραύγαζαν υπέρ του Κ. Καραμανλή, ο Πρόεδρος εισήλθε σε μια μπλε Μερσεντές για να μεταβεί στην Αθήνα.
Κατά την πορεία του προς την Αθήνα είναι απερίγραπτο το τι συνέβη. Εκτός από τις χιλιάδες των αυτοκινήτων που σχημάτισαν πορεία προς την Αθήνα, χιλιάδες λαού παρά το προχωρημένο της ώρας είχαν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια των οδών για να χαιρετίσουν τον εθνικό ηγέτη Κ. Καραμανλή. Όλοι ζητωκραύγαζαν και όλοι ήθελαν να διαδηλώσουν τη μεγάλη τους χαρά για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Ήταν ένα ξέσπασμα λυτρώσεως, χαράς και συγκινήσεως. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι χτυπούσαν τις καμπάνες των εκκλησιών, άλλοι έρριπταν φωτοβολίδες και όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.
Μέσω αυτού του μεγάλου ενθουσιασμού, το αυτοκίνητο του Κ. Καραμανλή κατευθύνθηκε προς τα παλαιά ανάκτορα, όπου τον υπεδέχθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φ. Γκιζίκης, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και οι πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι περίμεναν εν συμβουλίω να ενημερώσουν τον Κ. Καραμανλή για τα τρέχοντα προβλήματα. Αφού ενημερώθηκε επί μία περίπου ώρα για την επικρατούσα κατάσταση, ο Φ. Γκιζίκης τον παρεκάλεσε να ορκισθεί αμέσως, διότι η χώρα ήταν χωρίς κυβέρνηση. Αρχικώς ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε την πρόταση του Φ. Γκιζίκη, αλλά ο στρατηγός επέμενε και τελικά στις 4 π.μ. ο Καραμανλής ορκίσθηκε μόνος σε παρακείμενη αίθουσα, όπου τον ανέμενε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.