Δείτε Φωτο – Βίντεο: Η πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Πάτρα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης μιλάει αυτή την ώρα σε εκδήλωση στην Πάτρα με την οποία σηματοδοτεί την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.

Στην πρόσκλησή του για τη σημερινή συνάντηση ο κ. Φαρμάκης σημειώνει τα εξής:

«Η πορεία για τη Δυτική Ελλάδα του αύριο ξεκινάει με τρεις λέξεις:

Τρεις λέξεις: Εμπιστοσύνη, αγάπη, συγγνώμη.

«Μπροστά για όλους»: Ένα όνομα, μία υπόσχεση!

«Μπροστά για όλους».
Αυτό είναι το όνομα του συνδυασμού του νυν και εκ νέου υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, το οποίο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023) το απόγευμα στην Πάτρα.
Η εκδήλωση, που παράλληλα ήταν και η εναρκτήρια ενόψει των Περιφερειακών Εκλογών του Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο χώρο της μαρίνας της Πάτρας, με «μέτωπο» προς τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο, αλλά και φόντο τον Κορινθιακό Κόλπο, δηλαδή τους ορίζοντες που εμπερικλείουν τη Δυτική Ελλάδα στο σύνολό της.
«Το νέο όνομα του συνδυασμού μας σηματοδοτεί τη θέλησή μας να συνεχιστεί η πορεία που ξεκίνησε το 2019. Ταυτόχρονα, είναι και η νέα υπόσχεση που δίνουμε στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Πάμε μπροστά για όλους! Και με όλους!» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης κατά την παρουσίαση του ονόματος και του λογοτύπου του συνδυασμού.

ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης, ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στις τρεις λέξεις, που όπως τόνισε, αποτελούν τα θεμέλια της προσωπικής του διαδρομής στα κοινά. «Εμπιστοσύνη, αγάπη, συγγνώμη».
Και εξήγησε πως διαρκής στόχος του είναι να τιμήσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη που του έδειξαν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. «Στα μάτια τους έβλεπα τους γονείς μου, τα αδέλφια μου, τους φίλους μου. Ίσως έτσι να με είδαν και αυτοί. Και ίσως γι’ αυτό με κατέκλυσε από την αρχή ένα κύμα αγάπης, μία άμεση, ανυπόκριτη και βαθιά ανθρώπινη επαφή που νομίζω ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ενώ μιλώντας για τη «συγνώμη», επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται είναι προφανές ότι υπήρξαν και λάθη ή αστοχίες, ότι δεν έγιναν όλα τέλεια και γι’ αυτό, ένας έντιμος δημόσιος άνδρας πρέπει πάντα να μπορεί να ζητάει συγγνώμη για όσα δεν έγιναν.
Στη συνέχεια, ο κ. Φαρμάκης «επέστρεψε» στο βράδυ της 2ας Ιουνίου 2019, τη βραδιά της ανάδειξής του ως Περιφερειάρχης, θυμίζοντας πως είχε πει «τρεις νομοί μια γροθιά, 700.000 άνθρωποι μια καρδιά». Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι κράτησα τον λόγο μου. Γιατί ποτέ μου δεν ξεχώρισα τόπους και ανθρώπους. Γιατί έδωσα την ίδια ακριβώς σημασία στα μεγάλα και στα μικρά. Και πάνω απ’ όλα, όχι γιατί έκανα ίση μοιρασιά, αλλά γιατί έκανα δίκαιη μοιρασιά!».

«ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ»
Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην επιτάχυνση ρυθμών και έργων, μιλώντας μεταξύ άλλων για ένα σύνολο 1.060 ενεργών έργων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για πάνω από 7.000 επιχειρήσεις και 5.000 αγρότες που ενισχύθηκαν χρηματοδοτικά, για τον υπερδιπλασιασμό των πόρων για τις αστικές αναπλάσεις, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των πιο σημαντικών δημοσίων κτιρίων και άλλα.
«Πραγματικά, έγιναν πολλά σε 4 μόνο χρόνια. Και τι χρόνια… Χρόνια που όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά του κορωνοϊού. Ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία όμως, δεν σταματήσαμε καθόλου. Διαθέσαμε 50 εκ. ευρώ για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου μας, διασώζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίες. Και ξέρετε, αυτή η διάσωση θέσεων εργασίας μαζί με την αναπτυξιακή ώθηση που δώσαμε, έφεραν αυτό που για πολλούς μοιάζει με ένα μικρό θαύμα: Η Δυτική Ελλάδα από πρωταθλήτρια ανεργίας έχει γίνει πρωταθλήτρια μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας! Δεν το λέω εγώ, το δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Και αν υπάρχει ένας και μόνο δείκτης που δείχνει την επιτυχία ή αποτυχία μίας πολιτικής, αυτός είναι ο δείκτης της ανεργίας» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, προσθέτοντας: «Η Δυτική Ελλάδα, αυτός ο κοιμώμενος επί χρόνια γίγαντας, ξύπνησε!»

Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
Στη συνέχεια, ο Νεκτάριος Φαρμάκης επικεντρώθηκε στο όραμα της νέας θητείας. «Το 2019 σας είπα “όλα από την αρχή”. Και αυτή η αρχή έγινε. Τώρα όμως, στο κατώφλι μίας νέας εποχής, σας λέω: Πάμε μπροστά! Μπροστά για όλους!» είπε, παρουσιάζοντας το νέο όνομα και έμβλημα του συνδυασμού του.
Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός πως εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά του οι αρχικοί «συνοδοιπόροι», ενώ αναφέρθηκε και στη διεύρυνση του συνδυασμού του που είναι πλέον εμφανής. «Πολλοί νέοι φίλοι θα είναι κοντά μας σε αυτόν τον νέο κύκλο. Ακόμα και άνθρωποι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους και στο παρελθόν βρεθήκαμε απέναντι, σήμερα είναι κοντά μας. Όχι γιατί σβήνουν την δική τους πορεία, αλλά γιατί αποφάσισαν να φωτίσουν την κοινή μας πορεία προς το μέλλον. Γιατί είδαν την ειλικρινή και καθαρή προσπάθεια που κάναμε και την εκτίμησαν. Γιατί κατάλαβαν πως εμείς ήρθαμε για να γκρεμίσουμε τα παλαιοκομματικά τείχη, να ξεπεράσουμε τους φράχτες των διαφορών και να συνεργαστούμε με όλους, για έναν και μοναδικό στόχο: Τη Δυτική Ελλάδα της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της ομορφιάς και της ελπίδας» επεσήμανε.

 

ΤΑ ΕΞΙ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΗΤΕΙΑΣ
Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, «το 2019 ανήκει σε ένα μακρινό παρελθόν, αφήσαμε πίσω μας την αδράνεια και τη στασιμότητα, προχωράμε μπροστά ακόμα πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι», ενώ παρουσίασε τους έξι θεμελιώδεις άξονες του προγράμματός του για τη νέα θητεία. Αυτοί είναι:
• Η Δυτική Ελλάδα της «Ολυμπιακής Γης», αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο και που υπό το συγκεκριμένο brand, θα μπορεί να διαθέτει επώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες παντού.
• Η Δυτική Ελλάδα των μεγάλων πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων, που θα πολλαπλασιαστούν και θα έχουν έντονα διεθνή χαρακτήρα.
• Η Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υποδομών (π.χ. Πατρών – Πύργου, νέος σιδηρόδρομος) και των μεγάλων αστικών παρεμβάσεων (π.χ. Λαδόπουλος, χωροταξικό Τριχωνίδας).
• Το μέλλον είναι επίσης:
• Η Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.
• Η Δυτική Ελλάδα της καινοτομίας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας.
• Η Δυτική Ελλάδα της πράσινης μετάβασης με εμβληματικό έργο το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι και της σύγχρονης ανάπτυξης με περιβαλλοντικό πρόσημο.
«Σήμερα ανοίγουμε έναν νέο κύκλο. Και τον ανοίγουμε όλοι μαζί. Όλοι για όλους! Για κάθε κάτοικο της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας. Για κάθε όνειρο που δεν έγινε ακόμα πράξη και για κάθε ελπίδα που ακόμα δεν δικαιώθηκε» επεσήμανε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, καταλήγοντας ως εξής: «Πάμε, λοιπόν… Προχωράμε μπροστά, ενωμένοι για όλους. Για τη Δυτική Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει! Μπροστά για όλους! Ένα όνομα, μία υπόσχεση!»

 

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σημειώνεται ότι στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Φαρμάκης, έκανε αναφορά στις μεγάλες πυρκαγιές της χώρας, τονίζοντας πως η σκέψη του είναι κοντά στους πληγέντες και στους μαχητές της πρώτης γραμμής. «Φυσικά, είμαστε στη διάθεσή τους με κάθε δυνατότητα που έχουμε, για ό,τι και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε» είπε, τονίζοντας πως «αυτό που σήμερα ζούνε συμπατριώτες μας σε άλλες περιοχές, το έχουμε ζήσαμε και εμείς στον τόπο μας. Και ίσως να το ξαναζήσουμε, όσο και αν το απευχόμαστε». Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη και ακατάλυτη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Θλίβομαι πραγματικά με όσα συμβαίνουν γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε περιουσίες και πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο, αλλά και επειδή δεν μπορούμε να αναστρέψουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να είμαστε πάντοτε υποψιασμένοι, ενημερωμένοι και ετοιμοπόλεμοι» υπογράμμισε.

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, τον προλόγισε η Γεωργία Στασινοπούλου.

Η Ομιλία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη:

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη μέρα σήμερα για μένα και η παρουσία σας με τιμάει.

Παράλληλα, όμως, δεν γίνεται να μην αναφέρω ότι η σημερινή μέρα, όπως και αυτές που προηγήθηκαν, είναι πάρα πολύ δύσκολες, επίφοβες και επίπονες, για χιλιάδες συμπατριώτες μας στην Αττική και σε άλλη μέρη της χώρας.

Η σκέψη μας είναι κοντά τους.

Όπως και στους μαχητές, πυροσβέστες και εθελοντές, της πρώτης γραμμής.

Φυσικά, είμαστε στη διάθεσή τους με κάθε δυνατότητα που έχουμε, για ό,τι και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε.

Αυτό που σήμερα ζούνε συμπατριώτες μας σε άλλες περιοχές, το έχουμε ζήσαμε και εμείς στον τόπο μας. Και ίσως να το ξαναζήσουμε, όσο και αν το απευχόμαστε.

Γι’ αυτό, από αυτό το βήμα θα ήθελα να επαναλάβω την έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ρισκάρουν την παραμικρή σπίθα και να ενημερώνουν άμεσα τις πυροσβεστικές αρχές για κάθε εστία ή για οποιαδήποτε περίεργη κίνηση αντιλαμβάνονται στα δάση μας.

Επίσης, η συνεργασία μας με τις αρμόδιες αρχές και η υπακοή μας στις οδηγίες τους την ώρα της κρίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη και ακατάλυτη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Θλίβομαι πραγματικά με όσα συμβαίνουν γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε περιουσίες και πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο, αλλά και επειδή δεν μπορούμε να αναστρέψουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει να είμαστε πάντοτε υποψιασμένοι, ενημερωμένοι και ετοιμοπόλεμοι.

Φίλες και φίλοι,

Επαναλαμβάνω πως η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερη για μένα.

Με κάνει να αντιλαμβάνομαι και πάλι, πόσα πολλά ήδη σας χρωστάω.

Όπως και την τεράστια αξία που έχει για κάθε άνθρωπο – ειδικά για κάποιον που στηρίζεται στη ψήφο των πολιτών – μία μικρή μαγική λέξη που λέγεται εμπιστοσύνη.

Ξέρετε, στη ζωή μας, υπάρχουν κάποιες λέξεις που μας κάνουν όλους να αισθανόμαστε όμορφα. Που μας δίνουν ελπίδα και νόημα, ώστε να συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Μία τέτοια λέξη είναι η «εμπιστοσύνη».

Και άλλες δύο λέξεις είναι, η «αγάπη» και η «συγγνώμη».

Πόσο όμορφο, είναι αλήθεια, να μπορούμε να λέμε στους άλλους ότι τους αγαπάμε, ότι τους εμπιστευόμαστε, αλλά και να μπορούμε, όταν χρειάζεται, να ζητάμε συγγνώμη.

Απόψε λοιπόν, είμαι εδώ για να πω αυτές τις τρεις λέξεις.

Ξεκίνησα από την εμπιστοσύνη.

Την εμπιστοσύνη που δείξατε σε αυτή την πορεία που ξεκίνησε από το 2019 και τελειώνει σε λίγο καιρό. Θέλω να πιστεύω ότι τίμησα την εμπιστοσύνη σας και την έκανα δύναμη και έργο για όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Θα μιλήσω και για την αγάπη.

Τη μεγάλη αγκαλιά που μου άνοιξαν οι απλοί και άγνωστοι σε μένα άνθρωποι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, τον μακρινό πλέον 2018.

Μία αγκαλιά που άνοιξε ίσως επειδή δεν πλησίασα τους ανθρώπους με το κοστούμι ενός βαθυστόχαστου και πολύπειρου πολιτικού. Πώς θα μπορούσα, άλλωστε;

Τους πλησίασα με την ορμή και το πάθος ενός νέου ανθρώπου που ήθελε να παλέψει για τον τόπο του. Στα μάτια τους έβλεπα τους γονείς μου, τα αδέλφια μου, τους φίλους μου. Ίσως έτσι να με είδαν και αυτοί. Και ίσως γι’ αυτό με κατέκλυσε από την αρχή ένα κύμα αγάπης, μία άμεση, ανυπόκριτη και βαθιά ανθρώπινη επαφή που νομίζω ότι συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Και τώρα θα πω για τη συγγνώμη.

Σε μία 4ετία διοίκησης, προφανώς δεν έγιναν όλα. Επίσης, προφανώς υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Και σίγουρα, υπήρξαν στιγμές που βρέθηκα στη δύσκολη θέση να δυσαρεστήσω κάποιους για να μπορέσω να κάνω αυτό που έπρεπε για τους πολλούς.

Ζητάω λοιπόν μία μεγάλη συγγνώμη για όσα δεν κατάφερα και από όσους, ενδεχομένως πίκρανα.

Θα ήταν ανέντιμο να βρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας, κοιτάζοντας τον ορίζοντα μίας νέας θητείας, χωρίς να ζητήσω αυτή τη συγγνώμη.

Πάνω σε αυτές τις τρεις λέξεις, στήριξα φίλες και φίλοι, την πορεία μου, από τη μέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά μου ως Περιφερειάρχης μέχρι και σήμερα.

Και με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι πάνω σε αυτές τις τρεις λέξεις θα συνεχίσω να τη στηρίζω, πιστεύοντας βαθιά ότι πολιτική χωρίς ανθρώπινο πρόσωπο δεν υπάρχει.

Υπάρχει και κάτι άλλο όμως που πιστεύω βαθιά.

Ότι όποιος δεν θυμάται ποιος είναι και από πού ξεκίνησε, δεν ξέρει ποιος είναι και που πρέπει να πάει.

Θυμάμαι λοιπόν εκείνο το βράδυ… Στις 2 Ιουνίου 2019…  Όταν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας μου ανέθεσαν την ευθύνη διοίκησης της Περιφέρειας, που είπα «τρεις νομοί μια γροθιά, 700.000 άνθρωποι μια καρδιά».

Νομίζω ότι κράτησα τον λόγο μου.

Γιατί ποτέ μου δεν ξεχώρισα τόπους και ανθρώπους.

Γιατί έδωσα την ίδια ακριβώς σημασία στα μεγάλα και στα μικρά.

Και πάνω απ’ όλα, όχι γιατί έκανα ίση μοιρασιά, αλλά γιατί έκανα δίκαιη μοιρασιά!

Τότε, το 2019, είχα δεσμευτεί για μια μεγάλη αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Και πιστεύω πως τα καταφέραμε.

  • Για πρώτη φορά, η Περιφέρεια έγινε το πραγματικό σπίτι για κάθε Δήμο, για κάθε πολίτη.
  • Για πρώτη φορά υπήρξε τόσο μεγάλη και τόσο στενή συνεργασία με όλους τους φορείς.
  • Για πρώτη φορά πετύχαμε την υλοποίηση τόσων έργων και δράσεων, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα μου επιτρέψετε μόνο κάποιες επιγραμματικές αναφορές γιατί δεν θέλω να σας κουράζω με νούμερα και στοιχεία, που πάντως είναι επίσημα και καταγεγραμμένα.

Το 2019 λοιπόν, παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ με απορροφητικότητα στο 20% και φτάσαμε στο 90%, όντας βέβαιοι σήμερα πως δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ ανεκμετάλλευτο για τον τόπο μας. Και παράλληλα, κληθήκαμε να προετοιμάσουμε το νέο ΕΣΠΑ, πετυχαίνοντας να φέρουμε 30% περισσότερους πόρους στην Περιφέρειά μας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, θέτοντάς το παράλληλα σε εκκίνηση και αυτό.

Επίσης:

Χάρη στο νοικοκύρεμα που κάναμε στα οικονομικά της Περιφέρειας κερδίσαμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και καταφέραμε να αντλήσουμε πολύ περισσότερα χρήματα για έργα στον τόπο μας.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

1060 ενεργά έργα, ύψους 1,5 δις ευρώ.

Μόνο το 2022 υπογράφτηκαν νέα έργα ύψους 295 εκ. ευρώ και στο σύνολο της μέχρι σήμερα θητείας μας, υπογράφτηκαν νέα έργα ύψους 800 εκ. ευρώ.

Θα αναφέρω όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό:

Αυτός, ο μέχρι πρότινος αντιπαραγωγικός και στάσιμος τόπος, αρχίζει να ξαναβρίσκει την παραγωγική του δύναμη.

Ακούστε το:

5.484 επενδύσεις εντάχθηκαν μόνο το 2022 στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, ενώ από τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας επωφελήθηκαν 7.000 επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας. Και σε αυτή τη νέα παραγωγική άνθηση, πρέπει να προσθέσω και τους 5.000 αγρότες μας που επωφελήθηκαν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τα οποία διατέθηκαν 280 εκ. ευρώ, αλλά και τους 300 φορείς που επωφελήθηκαν από τις δράσεις κοινωνικής στήριξης.

Ακόμα, πρέπει να σας πω για τον υπερδιπλασιαμό των πόρων στις δράσεις βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, χάρη στις οποίες βλέπουμε τόσα έργα αναπλάσεων να εκτελούνται στις πόλεις μας, όπως και εδώ στην Πάτρα.

Για τον προγραμματισμό τριετίας που θεσπίσαμε για τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα οδικών συντηρήσεων.

Για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των πιο σημαντικών δημοσίων κτιρίων.

Αλλά και για το γεγονός πως για πρώτη φορά η Δυτική Ελλάδα απέκτησε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό προφίλ, αλλά και μία ολοκληρωμένη μελέτη για τη δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι, πραγματικά, έγιναν πολλά σε 4 μόνο χρόνια.

Και τι χρόνια…

Χρόνια που όλα τα σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά του κορωνοϊού.

Ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία όμως, δεν σταματήσαμε καθόλου.

Είμαι πολύ περήφανος που διαθέσαμε 50 εκ. ευρώ για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου μας, διασώζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίες.

Και ξέρετε, αυτή η διάσωση θέσεων εργασίας μαζί με την αναπτυξιακή ώθηση που δώσαμε, έφεραν αυτό που για πολλούς μοιάζει με ένα μικρό θαύμα:

Η Δυτική Ελλάδα από πρωταθλήτρια ανεργίας έχει γίνει πρωταθλήτρια μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας θέσεων εργασίας!

Δεν το λέω εγώ, το δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Και αν υπάρχει ένας και μόνο δείκτης που δείχνει την επιτυχία ή αποτυχία μίας πολιτικής, αυτός είναι ο δείκτης της ανεργίας

Η Δυτική Ελλάδα, αυτός ο κοιμώμενος επί χρόνια γίγαντας, ξύπνησε!

Και τώρα, έχουμε το δικαίωμα να χαμογελάμε και να αισιοδοξούμε για ακόμα καλύτερες μέρες.

Γι’ αυτό έχουμε και την υποχρέωση να μην αφήσουμε στη μέση τη δουλειά που έγινε.

Πρέπει να προχωρήσουμε.

Πιο μπροστά, πιο γρήγορα, πιο ψηλά.

Για να φτάσουμε εκεί που πραγματικά φτάνουν οι δυνατότητες του τόπου μας.

Για να κάνουμε τη Δυτική Ελλάδα πρωταγωνίστρια σε όλα τα επίπεδα!

Θυμηθείτε:

Το 2019 σας είπα «όλα από την αρχή».

Και αυτή η αρχή έγινε.

Τώρα όμως, στο κατώφλι μίας νέας εποχής, σας λέω κάτι άλλο:

Πάμε μπροστά!

Μπροστά για όλους!

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φιλοι,

«Μπροστά για όλους»

Αυτό είναι το νέο όνομα του συνδυασμού μας.

Ένα όνομα που σηματοδοτεί τη θέλησή μας να συνεχιστεί η πορεία που ξεκίνησε το 2019.

Και ταυτόχρονα, ένα όνομα που είναι και η νέα υπόσχεση που δίνουμε στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.

Πάμε μπροστά για όλους!

Και με όλους!

Κανένας πίσω, κανένας απέναντι, κανένας μόνος του!

Γι’ αυτό και νιώθω μεγάλη χαρά που όλοι όσοι ξεκινήσαμε μαζί αυτή τη διαδρομή είναι εδώ.

Αλλά νιώθω ακόμα μεγαλύτερη χαρά που και πολλοί νέοι φίλοι θα είναι κοντά μας σε αυτόν τον νέο κύκλο.

Ακόμα και άνθρωποι που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους και στο παρελθόν βρεθήκαμε απέναντι, σήμερα είναι κοντά μας.

Όχι γιατί σβήνουν την δική τους πορεία, αλλά γιατί αποφάσισαν να φωτίσουν την κοινή μας πορεία προς το μέλλον.

Γιατί είδαν την ειλικρινή και καθαρή προσπάθεια που κάναμε και την εκτίμησαν.

Γιατί κατάλαβαν πως εμείς ήρθαμε για να γκρεμίσουμε τα παλαιοκομματικά τείχη, να ξεπεράσουμε τους φράχτες των διαφορών και να συνεργαστούμε με όλους, για έναν και μοναδικό στόχο: Τη Δυτική Ελλάδα της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της ομορφιάς και της ελπίδας!

Τους ευχαριστώ όλους.

Και τους «παλιούς» και τους «νέους».

 

Σήμερα, αισθάνομαι πως το 2019 ανήκει σε ένα μακρινό παρελθόν.

Αφήσαμε πίσω μας την αδράνεια και τη στασιμότητα.

Αφήσαμε πίσω τους διαχωρισμούς, τη Δυτική Ελλάδα των «πατρίκιων και των πληβείων».

Και προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο ενωμένοι και ακόμα πιο αποφασισμένοι.

Σύντομα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το πρόγραμμά μας για τη νέα θητεία.

Ένα πρόγραμμα που είναι… πολύ πιο βαρύ και μεγάλο από το πρόγραμμα του 2019.

Συνάμα, όμως, και ένα πρόγραμμα που δεν στηρίζεται σε λόγια του αέρα, αλλά σε δράσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και σε βάσεις που έχουν ήδη μπει.

Γιατί η δουλειά μας για τη Δυτική Ελλάδα του μέλλοντος έχει ήδη ξεκινήσει!

Και το μέλλον είναι:

  • Η Δυτική Ελλάδα της «Ολυμπιακής Γης» που ως τέτοια ήδη συστήνεται και αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο και ως τέτοια θα μπορεί να διαθέτει επώνυμα προϊόντα και υπηρεσίες παντού.
  • Η Δυτική Ελλάδα των μεγάλων πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων, όπως τόσες και τόσες που ήδη διοργανώσαμε μέχρι τώρα και στόχος μας είναι, όχι απλά να πολλαπλασιαστούν αλλά να έχουν και έντονα διεθνή χαρακτήρα.
  • Η Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων μεταφορικών και συγκοινωνιακών υποδομών όπως η Πατρών – Πύργου και ο νέος σιδηρόδρομος – αλλά και των μεγάλων αστικών παρεμβάσεων όπως η ανάπλαση του Λαδόπουλου που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά το Ελληνικό ή το νέο χωροταξικό σχέδιο για την περιοχή της Τριχωνίδας.

Το μέλλον είναι επίσης:

  • Η Δυτική Ελλάδα των σύγχρονων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Ήδη, τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης. Και η διεκδίκηση επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου από την Κορινθία, δεν είναι πια μία… οραματική διεκδίκηση αλλά ένα προγραμματισμένο έργο.
  • Είναι η Δυτική Ελλάδα της καινοτομίας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Η Microsoft έκανε ήδη το πρώτο βήμα επενδύοντας στην Αρχαία Ολυμπία. Και άλλες όμως, εταιρείες – κολοσσοί, όπως η Google και η Deloitte κοιτάζουν πλέον προς τον τόπο μας και έρχονται εδώ, αποκτώντας έδρα και δημιουργώντας δομές.
  • Και βέβαια, η Δυτική Ελλάδα του μέλλοντος, είναι ο τόπος που θα πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση. Θυμίζω, για παράδειγμα, το μεγάλο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο που δρομολογούμε στο Μεσολόγγι. Σε αυτόν τον τόπο, η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την προστασία και την ανάδειξη του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!

Για όλα αυτά είμαι εδώ.

Και για όλα αυτά θα αγωνιστώ.

Γιατί δεν έπαψα – και δεν θα πάψω ποτέ όσο ζω – να είμαι και εγώ ένα κομμάτι αυτού του τόπου.

Αλλά και γιατί, όσα και να αισθάνομαι ότι κατάφερα μέχρι τώρα, άλλα τόσα και ακόμα περισσότερα αισθάνομαι πως χρωστάω στον τόπο μου.

Σήμερα λοιπόν, εδώ στην Πάτρα, ανοίγουμε έναν νέο κύκλο.

Και τον ανοίγουμε όλοι μαζί.

Όλοι εδώ.

Όλοι μπροστά.

Όλοι για όλους!

Για κάθε κάτοικο της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.

Για κάθε όνειρο που δεν έγινε ακόμα πράξη και για κάθε ελπίδα που ακόμα δεν δικαιώθηκε.

 

Πάμε, λοιπόν…

Προχωράμε μπροστά! Ενωμένοι! Για όλους!

Για τη Δυτική Ελλάδα που θέλουμε και μας αξίζει!

Μπροστά για όλους!

Ένα όνομα, μία υπόσχεση!

Σας ευχαριστώ!