Αχαΐα: Ο Π. Σακελλαρόπουλος παρών στους  δολωματικούς ψεκασμούς -Για δακοκτονίας

 

 

Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας 2023 που πραγματοποιείται στις Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες των Δήμων Πατρών και Αιγιαλείας.

Παρών στη διαδικασία των πρώτων ημερών ήταν και ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Πάνος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος μαζί με τα συνεργεία ενημέρωσε τους ελαιοκαλλιεργητές για τη σπουδαιότητα του ψεκασμού και για τις διαδικασίες που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο να υπάρχει η μαγαλύτερη δυνατή προστασία.

Οι δολωματικοί ψεκασμοί συνεχίζονται στις παρακάτω περιοχές:

Δήμο Πατρέων: ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ – ΠΛΑΤΑΝΙ, ΔΡΕΠΑΝΟ – ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ-ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ, ΡΙΟ – ΑΚΤΑΙΟ – ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΘΕΑ – ΚΡΗΝΗ, ΑΡΓΥΡΑ – ΣΕΛΛΑ
Δήμο Αιγιαλείας: ΖΗΡΙΑ, ΣΑΛΜΕΝΙΚΟ, Ν. ΕΡΙΝΕΟΣ, ΛΟΓΓΟ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ, ΑΙΓΙΟ, ΚΟΥΝΙΝΑ, ΜΑΥΡΙΚΙ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ

 

Οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να έχουν ανοικτά τα ελαιοκτήματα τους, αν είναι δυνατό να παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια, κλπ) όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Καλούνται επίσης οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τις μελισσοκυψέλες τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια των ψεκασμών.

Επισημαίνεται, ότι λόγω της άγονης διαγωνιστικής διαδικασίας ανάδειξης εργολάβων, το πρόγραμμα δακοκτονίας δεν θα υλοποιηθείγια τις Τοπικές Κοινότητες: Σελιανίτικα, Άγιο Κωνσταντίνο, Ροδοδάφνη, Καμάρες και Νεραντζιές.

Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών θ α πρέπει να μεριμνήσουν για την αντιμετώπιση του δάκου άμεσα με ιδία μέσα, δεδομένου ότι ο έγκαιρος ψεκασμός είναι κρίσιμος για την επιτυχή καταπολέμησή του.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ 2613 613723, 718 και 701.