Βουλή: Πρόεδρος ξανά ο Κωνσταντίνος Τασούλας με 249 ψήφους

Πρόεδρος της Βουλης εξελέγη για άλλη μια φορά ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Τον προτεινόμενο από τη ΝΔ βουλευτή ψήφισαν 249 βουλευτές ενώ 51 ψήφισαν «παρών».

Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Τασούλα ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης. Οι ΚΟ ΚΚΕ, Σπαρτιατών, Νίκης και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν «παρών» ενώ δεν υπήρξαν απόντες.

Δείτε live

Στην ομιλία του ο κ. Τασούλας ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τους βουλευτές που τον στήριξαν αλλά και τους ψηφοφόρους των Ιωαννίνων που τον έστειλαν για άλλη μια φορά στη Βουλή.

«Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019 αλλά με το πιο ισχυρό εφόδιο την εμπειρία ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας που όμως δεν εμπόδισε την προηγούμενη Βουλή στο έργο της» συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας.

«Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη από το παραγωγικότερο κοινοβούλιο των τελευταίων 40 ετών με περισσότερους από 400 νόμους, αριθμός αυξημένος κατά 50% από το προηγούμενο. Εμείς δικαιούμαστε από τα τέλη του 2024 να είμαστε προτείνουσα βουλή για αναθεώρηση του Συντάγματος. Συμμετέχουμε σε μια Βουλή που αναβαθμίστηκε ενεργειακά, σε μια βουλή που σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ συντήρησε την όψη της, που άνοιξε μετά από 12 χρόνια τα ανθοπωλεία, που αναλαμβάνει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και στο εσωτερικό και το εξωτερικό» συνέχισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής.

«Αντιπροσωπεύετε το έθνος μετά την ανόθευτη έκφραση της γνώμης του λαού μετά τις εκλογές του Ιουνίου» είπε προς τους βουλευτές ο Κωνσταντίνος Τασούλας και συμπλήρωσε «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, η τεχνητή νοημοσύνη και η παραπειστική ισχύ της τεχνολογίας, την πράσινη μετάβαση στην οικονομία και την ψηφιακή στο κράτος».

Ο κ. Τασούλας ξεκινά την τρίτη θητεία στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό αξίωμα. Αντίστοιχο αριθμό θητειών έχουν μόνο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος Βουλής (1993 – 2004) ενώ ο κ. Τασούλας κατέχει το ρεκόρ θετικών ψήφων καθώς η πρώτη του εκλογή το 2019 έγινε με 283 θετικές ψήφους.

Το αντίο του Κακλαμάνη και το «αρχίσαμε» για την Κωνσταντοπούλου

Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν προτάθηκε εκ νέου για θέση αντιπροέδρου, απηύθυνε, όπως είπε, «λόγια καρδιάς για μια πορεία 8 ετών». «Μπορεί η η έδρα να φαντάζει ψηλά αλλά ουδέποτα την αντιμετώπισα αφ’ υψηλού. Επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο θα ξεκινήσουμε από το ίδιο υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Θέλω να επενδύσουμε στη σύνεση και την αλήθεια των προθέσεών μας» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Τασούλα αλλά και τον Φρούραρχο της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο βουλευτής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» διευκρινίζοντας ότι «δεν αφορά το πρόσωπο του προέδρου αλλά λόγους ισότητας ψήφου»

Λίγα λεπτά αργότερα τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει, επίσης, «παρών» εξηγώντας ότι «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε, μάλιστα, δυσφορία καθώς συνέχισε στην τοποθέτησή της λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Κατά πληροφορίες από άλλα έδρανα της Βουλής ακούστηκε η λέξη «αρχίσαμε» για την παρέμβαση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, από την οποία αναμένεται να εκφωνήσει λόγο προς τους «300».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, εφόσον εκλεγεί – που είναι και το πιθανότερο – θα ξεκινήσει την τρίτη διαδοχική θητεία στο αξίωμα. Από το 1974 εως σήμερα μόνο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης έχουν διατελέσει Πρόεδροι της Βουλής τρεις φορές. Ο κ. Κακλαμάνης θα διατηρήσει τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου (1993 – 2004) ενώ ο κ. Τασούλας θα έχει την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ θετικών ψήφων που διατηρεί ο ίδιος με 283 «υπέρ».

Δείτε φωτογραφίες από τη Βουλή

psifoforia_vouli__8_
Κωνσταντίνος Τασούλας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης συζητούν πριν την έναρξη της διαδικασίας
psifoforia_vouli__5_
Ντόρα Μπακογιάννη – Κυριάκος Μητσοτάκης
psifoforia_vouli__14_
Κυριάκος Μητσοτάκης – Κώστας Σκρέκας
psifoforia_vouli__27_
Νίκη Κεραμέως – Κυριάκος Μητσοτάκης-Νότης Μηταράκης-Κωνσταντίνος Τασούλας
psifoforia_vouli__24_
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση με την Νίκη Κεραμέως
psifoforia_vouli__12_
psifoforia_vouli__17__2
Κωνσταντίνος Τασούλας
psifoforia_vouli__18_
Νικήτας Κακλαμάνης
psifoforia_vouli__31_
psifoforia_vouli__16__2
Άδωνις Γεωργιάδης
psifoforia_vouli__6_
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας (δεξιά) συζητά με τους βουλευτές της Νίκης
psifoforia_vouli__4_
Κατερίνα Μονογυιού (ΝΔ)
psifoforia_vouli__3_
Έλενα Ακρίτα (δεξιά) και Ράνια Θρασκιά (δεξιά)
psifoforia_vouli__13_
Ο βουλευτής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανακοίνωσε το «παρών» του κόμματός του για τον Κωνσταντίνο Τασούλα
psifoforia_vouli__20_
Σωκράτης Φάμελλος και Όλγα Γεροβασίλη
psifoforia_vouli__19_
Στο κέντρο ο Γιάννης Πλακιωτάκης που προτάθηκε από τη ΝΔ για τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής
psifoforia_vouli__23_
Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Γερουλάνος
psifoforia_vouli__29_
Ντόρα Μπακογιάννη – Όλγα Κεφαλογιάννη
psifoforia_vouli__25_
Παύλος Χρηστίδης
psifoforia_vouli__37_
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοινώνει το «παρών» από την Πλεύση Ελευθερίας
tzanakopoylos
Απομονωμένος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
tzakri
Θεοδώρα Τζάκρη
xrysoxoidis_apostolaki
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μιλένα Αποστολάκη

Οι αντιπρόεδροι

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα προτείνει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν και τις 3 πρώτες θέσεις αντιπροέδρων. Υπο αυτά τα δεδομένα για την θέση του Α’ Αντιπροέδρου θα προτείνει τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη αντί του Νικήτα Κακλαμάνη που την κατείχε εως σήμερα. Για Β’ Αντιπρόεδρος αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην θέση του κ. Μπάμπη Αθανασίου ενώ Γ Αντιπρόεδρος θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την μια θέση αντιπροέδρου που δικαιούται θα προτείνει την κυρία Ολγα Γεροβασίλη αντί της Μερόπης Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει ξανά τον κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ενώ το ΚΚΕ τον κ Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση αναμένεται να προωθήσει την υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Βιλιάρδου αντί του Κωνσταντίνου Χήτα. Οι Σπαρτιάτες θα προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πλεύση Ελευθερίας θα προτείνει τον Μιχάλη Χουρδάκη, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης.

Κοινοβουλευτική απομόνωση των Σπαρτιατών σχεδιάζει η ΝΔ – «Παρών» και για την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η «γαλάζια» ΚΟ προσανατολίζεται να καταψηφίσει την υποψηφιότητα των Σπαρτιατών για την θέση Αντιπροέδρου της Βουλής μετά τις δηλώσεις του κ Βασίλη Στίγκα υπερ του Ηλία Κασιδιάρη. Επειδή δεν υπάρχει επιλογή καταψήφισης, αυτό αποτυπώνεται με το «παρών». Σύμφωνα μάλιστα με νεότερες πληροφορίες ίδια στάση, ψηφίζοντας παρών αναμένεται να κρατήσει η «γαλάζια» ΚΟ και για την υποψηφιότητα από την πλευρά της Πλεύσης Ελευθερίας.

Για το κόμμα των Σπαρτιατών, αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αν ακολουθήσουν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τότε η υποψηφιότητα δεν θα λάβει τις 75 θετικές ψήφους που είναι απαραίτητες για την εκλογή και η θέση θα μείνει κενή.

Πέρα αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσει και την υποψηφιότητα που θα κατατεθεί από την ΚΟ της Νίκης.