Στουρνάρας: Θέμα εβδομάδων η επενδυτική βαθμίδα

«Aρκετά αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, σύντομα αφού η νέα κυβέρνηση παρουσιάσει τα σχέδιά της, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Είχαμε εκλογές πριν από λίγες μέρες, υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση τώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο Στουρνάρας την Τετάρτη σε συνέντευξή στην τηλεόραση του Bloomberg TV στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, επομένως είμαι σίγουρος ότι μετά τις δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών».

Τα επόμενα ραντεβού

Μετά από δώδεκα αναβαθμίσεις της Ελλάδας από το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα από 3 οίκους. Εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.

Μέχρι το τέλος του έτους υπάρχουν άλλα πέντε κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης και οι εκτιμήσεις δείχνουν πιθανή την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Το επόμενο ραντεβού είναι στις 4 Αυγούστου από τη Scope. Ο φθινοπωρινός κύκλος ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS. Στις 15 Σεπτεμβρίου έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor’s. Τέλος, η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τον Fitch στις 2 Δεκεμβρίου.

Η επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό σήμα για τις αγορές, βελτιώνοντας τις προσδοκίες και οδηγώντας στην διεύρυνση της επενδυτικής βάσης και κατ’ επέκταση στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης, τόσο του ελληνικού κράτους όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων. Οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Πηγή: OT