(ΒΙΝΤΕΟ) Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία: Ο Πριγκόζιν κατέλαβε το αρχηγείο στρατού στο Ροστόφ και κατευθύνεται στη Μόσχα. «Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε», λέει ο Πριγκόζιν

Ταχύτατες είναι  οι εξελίξεις στη Ρωσία μετά την νυχτερινή, αιφνιδιαστική απόφαση του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να στασιάσει κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και να καλέσει του Ρώσους στρατιώτες να ταχθούν στο πλευρό του.

Ο πρώην σύμμαχος του Πούτιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης σκοτώνοντας πολλούς μαχητές και ορκίσθηκε εκδίκηση.
Στην συνέχεια ξεκίνησε μία ολονύχτια μάχη μεταξύ των δύο πλευρών και προέλασή του Πριγκόζιν προς το ρωσικό έδαφος που έθεσε σε συναγερμό τις ρωσικές αρχές.

O Γεβγκένι Πριγκόζιν, διαβεβαίωσε σήμερα πως μπήκε στη Ρωσία μαζί με τα στρατεύματά του με σκοπό να ανατρέψει τη στρατιωτική ιεραρχία, δηλώνοντας «έτοιμος να πεθάνει» μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες της χώρας σύντομα, μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι επιβάλλει αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα και την περιοχή της

Ο Πριγκόζιν «πήρε» το Ροστόφ

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο επικεφαλής της Wagner πέρασε από την Ουκρανία στο έδαφος της Ρωσίας, στην περιφέρεια Ροστόφ και ο περιφερειάρχης κάλεσε τους κατοίκους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να «μείνουν στο σπίτi.

Σήμερα το πρωί, μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Πριγκοζίν με τους μαχητές και τα άρματα μάχης του κατέλαβε το ρωσικό αρχηγείο στρατού στο Ροστόφ – στο κτίριο που στεγάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και οι μυστικές υπηρεσίες – και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αλλάζουν στρατόπεδο και συντάσσονται μαζί του.

Ο ίδιος, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram, δήλωσε: «Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας]. Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου» και πρόσθεσε «ότι έπρεπε να λάβει μέτρα για να βεβαιωθεί ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές πλήττουν Ουκρανούς και όχι μονάδες του Ομίλου Βάγκνερ».

Επίσης, ο Πριγκόζιν απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίος ρώσος στρατηγός.

Την ίδια ώρα, στο Twitter κυκλοφορούν δεκάδες βίντεο με φάλαγγές οχημάτων της Wagner κατευθύνονται βόρια, προς τη Μόσχα, χωρίς να συναντούν αντίσταση ούτε έλεγχο.

«Αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» στη Μόσχα

Η ρωσική πρωτεύουσα, η περιφέρεια του Ροστόφ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, και αυτή του Λίπετσκ ανακοίνωσαν σήμερα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λόγω της εξέγερσης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες στη Μόσχα με σκοπό να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σαμπιάνιν.

Οπτικό υλικό που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επαληθευτεί μέχρι στιγμής, εικονίζει στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στους τομείς όπου βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας και η κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο.

Πηγή: skai.gr