Ατλαντικός: Αγωνία για το υποβρύχιο «Titan» αφού τλειώνει το οξυγόνο

Ακόμη περισσότερα πλοία και σκάφη σπεύδουν στον βόρειο Ατλαντικό και την θαλάσσια περιοχή στην οποία αγνοείται από την περασμένη Κυριακή το βαθυσκάφος «Titan». Σε αυτό επιβαίνουν πέντε άνθρωποι. Η αγωνία για την τύχη τους χτυπά κόκκινο» ενώ ξεμένουν από οξυγόνο.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Αρχών η περιοχή των ερευνών έχει πλέον επεκταθεί. Πλέον τα πληρώματα «χτενίζουν» στην επιφάνεια μία περιοχή διπλάσια σε μέγεθος από το Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια ώρα, έχουν καταφέρει να βουτήξουν σε περίπου 2,5 μίλια βάθους.

«Πρόκειται για μία επιχείρηση ερευνών και διάσωσης στο 100%», τόνισε ο πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμι Φρέντερικ προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο την προσπάθειά μας για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους και των μελών πληρώματος».

Όμως, ο χρόνος είναι εχθρός, τα περιθώρια στενεύουν και η κλεψύδρα αδειάζει. Η τιτάνια επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μοιάζει με ζωντανό εφιάλτη και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Ζητούμενο παραμένουν ο εντοπισμός θέσης του βαθυσκάφους, η προσέγγισή του με εξοπλισμό, η άντλησή του στην επιφάνεια – σε περίπτωση που παραμένει άθικτο, και όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν προτού εξαντληθεί το οξυγόνο σήμερα, περίπου το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

«Ακόμη κι αν εντοπίσουν το σκάφος για να εκτελέσουν μία αποστολή διάσωσης που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά σε τόσο βαθιά ύδατα, τόσο περίπλοκη, θα χρειαστούν περισσότερες από 20 ώρες για να την χαράξουν και, έπειτα, να την εκτελέσουν» τόνιζε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN, ο πλοίαρχος ε.α, Ράιαν Ράμσεϊ.

«Όσο πιο πολύ διαρκεί η επιχείρηση εντοπισμού, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να βρεθούν οι πέντε επιβάτες» υπογράμμιζε από την πλευρά του ο καθηγητής Τζέϊμι Πρινγκλ.

Και όσο οι ειδικοί προειδοποιούν για τις δυσκολίες της επιχείρησης παραμένοντας απαισιόδοξοι να βρεθούν ζωντανοί οι πέντε που εν γνώσει τους ρίσκαραν να τους καταπιεί το ναυάγιο του Τιτανικού, οι ελπίδες, για ορισμένους, αναπτερώνονται αφού νέοι θόρυβοι ακούστηκαν εκ νέου από τον βυθό. Η πηγή τους εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη αλλά όλοι συγκλίνουν ότι μοιάζουν με χτυπήματα σημειώνοντας ότι ο ωκεανός είναι ένα μέρος θορυβώδες καθώς υπάρχουν διάφοροι ήχοι στον βυθό και μπορεί αυτοί οι μυστηριώδεις θόρυβοι να είναι… ο,τιδήποτε.

«Είναι μία περίπλοκη περιοχή. Θα πρέπει να θυμάστε ότι εκεί βρίσκονται τα συντρίμμια του “Τιτανικού” οπότε υπάρχουν πολλά μεταλλικά και άλλα διάφορα αντικείμενα στο νερό γύρω από το ναυάγιο. Γι΄ αυτό είναι τόσο σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε επιστρατεύσει ειδικούς από το Ναυτικό, οι οποίοι καταλαβαίνουν την επιστήμη πίσω από έναν θόρυβο και μπορούν να πιστοποιήσουν ή να μας δώσουν καλύτερες πληροφορίες για το ποια θα μπορούσε να είναι η πηγή αυτού του θορύβου», εξηγούσε στο αμερικανικό κανάλι CBS o υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος των ΗΠΑ, Τζον Μόγκερ.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο καταπλέει και το γαλλικό πλοίο «Αταλάντη», που μεταφέρει το επανδρωμένο υποβρύχιο “Ναυτίλο” και το μη επανδρωμένο ρομπότ “Βίκτορ” το οποίο χειρίζεται μία ομάδα 25 ατόμων. Αυτό είναι εφοδιασμένο με κάμερες και προβολείς που φωτίζουν τον πυθμένα. Συνδέεται και κατευθύνεται από την επιφάνεια με καλώδιο ενώ, μπορεί να καταδυθεί σε βάθη 6.000 μέτρων. Είναι επίσης εξοπλισμένο με βραχίονες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απεγκλωβίσουν το αεροσκάφος, εάν έχει παγιδευτεί.

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν καταγγελίες αναφορικά με το πλαίσιο της ασφάλειας της συγκεκριμένης αποστολής η οποία, επιπλέον, δεν είχε καν λάβει έγκριση από επίσημο φορέα και για να συμμετάσχει κανείς θα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 250.000 ευρώ. Και το θρίλερ παραμένει, ο χρόνος τελειώνει και μονάχα οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν σε ένα θαύμα.