Πάτρα: «Ουζάκι, κατσίκι, Ferrari» – Τα συνθηματικά του καρτέλ για κοκαΐνη και κάνναβη που κατέληγαν στα σπίτια επιφανών

Οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη προμήθεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης και της Πάτρας.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης πραγματοποιήθηκε προχθές (17.6.2023) σε περιοχές του Δήμου Πατρέων Αχαΐας, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση όπου συνελήφθησαν 4 ημεδαποί, 3 άνδρες, ηλικίας 28, 36 και 44 ετών, αντίστοιχα, καθώς και μία 31χρονη, μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, ενώ ο 28χρονος κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ειδικότερα, ύστερα από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από το Μάρτιο του 2023 έως και την 17.6.2023, η οποία δραστηριοποιούταν στην προμήθεια και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνης, κάνναβης και ηρωίνης) στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης και της Πάτρας, αποκομίζοντας έτσι σημαντικά χρηματικά ποσά.

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ ως ηγετικό μέλος ήταν ο 28χρονος συλληφθείς.

Συγκεκριμένα, ο 28χρονος πέρα από τη διεύθυνση και κατεύθυνση της οργάνωσης, αναλάμβανε την ανεύρεση προμηθευτών και πελατών, τη φύλαξη, την αποθήκευση, τη μεταφορά των ναρκωτικών, αλλά και την είσπραξη και διαχείριση των χρηματικών ποσών από τις αγοραπωλησίες αυτών. Τα υπόλοιπα μέλη προέβαιναν, ύστερα από προκαθορισμένα ραντεβού, στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών έναντι χρημάτων.

Τα μέρη της διακίνησης στην Πάτρα ήταν από σπίτια μέχρι και νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης. Η ατζέντα των πελατών είναι πλούσια με τα στοιχεία να βρίσκονται όλα στην δικογραφία. Τα έτερα μέλη ήταν επιφορτισμένα με την αποθήκευση, φύλαξη, διακίνηση, παραλαβή και παράδοση των ναρκωτικών ουσιών, την είσπραξη και παράδοση στον αρχηγό των χρηματικών ποσών και τέλος με την επιτήρηση της «καβάντζας».

narkwtika_patra__1_

Η οργάνωση μακριά από τον αστικό ιστό της πόλης της Πάτρας, σε αναβαθμισμένη περιοχή διατηρούσε αποθήκη ως «καβάντζα», στην οποία κοιμόντουσαν σε αυτήν με σκοπό την φύλαξη της και την χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για την αποθήκευση, την απόκρυψη και την συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών, ανάλογα με τις ανάγκες του πελατολογίου τους. Παρατηρούσαν συχνά τα διερχόμενα αυτοκίνητα και πεζούς και όταν έβλεπαν ύποπτες κινήσεις ειδοποιούσαν τα υπόλοιπα μελή υπό των φόβο των Διωκτικών Αρχών.

narkwtika_patra__2_

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες, υπαίθριους χώρους και οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους 5.757,1 γραμμαρίων,
ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 876 γραμμαρίων,
1 περίστροφο,
10 φυσίγγια κρότου,
5 ζυγαριές ακριβείας
-1- όχημα, μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
8 κινητά τηλέφωνα,
το χρηματικό ποσό των 3.110 ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
πλήθος αντικείμενων σχετικών με τη συσκευασία ναρκωτικών ουσιών και
ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικά ποσά και ονομασίες.

Οι κωδικές συνομιλίες της οργάνωσης

Τα μέλη της οργάνωσης στη Πάτρα μιλούσαν μεταξύ τους με τηλέφωνα «ghost numbers» και με κωδικοποιημένες λέξεις όταν ο «πελάτης» έκανε την παραγγελία του. Ενδεικτικά για τις ποσότητες κοκαΐνης χρησιμοποιούσαν ως συνθηματικές τις λέξεις: «Ferrari, βίντεο, άσπρο, γλυκό, ρέστα, ουζάκι, τα γνωστά, τα κλασσικά, κάτι να περάσουμε καλά, σφηνάκια, καφέ, μπύρα, πραγματάκια, δρομολόγιο, παγωτό, ροδάκινα, περιστέρια, κομμάτια, ποτάκι», ενώ για τις ποσότητες της ακατέργαστης κάνναβης, χρησιμοποιούσαν ως συνθηματικές τις λέξεις: «παπάς, critical, φου, λάστιχο, λουκάνικο, κατσίκι, τυρί, κεφαλοτύρι, κεφάλι, πράσινο, μαύρο, παπάδι, δίφυλλο» κ.α., ενώ για τις ποσότητες της ηρωίνης χρησιμοποιούσαν ως συνθηματικές τις λέξεις: «καλώδιο, πορτοκάλι, φραπεδάκι, καφές.

Χαρακτηριστικό είναι η ποσότητα της κοκαΐνης που βρέθηκε ήταν σε βραχώδη μορφή – συμπιεσμένης πλάκας, όπως αυτή συσκευάζεται και σφραγίζεται με το οικόσημο από τα «καρτέλ ναρκωτικών» που την παράγουν και διακινούν παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικοί διάλογοι συναλλαγών:

Πελάτης: Να σου πω με έχει φάει ο άλλος για την «Ferrari», δεν πρόλαβα να του δείξω βίντεο, ξαναστείλε μου αν μπορείς..

Αρχηγός : Ααα ναι…το βίντεο, το ξέχασα, που να βρεθούμε;

Πελάτης: Αύριο έχουμε ένα μπάτσελορ, θέλω κανα τριάρι «λεπτά»

Αρχηγός: Εντάξει ενημέρωσε τους όλους και πες μου

Αρχηγός: Μπρό τι λέμε;

Πελάτης: «τρία περιστέρια»

Αρχηγός: Τι λες ρε; Είναι πολύ

Πελάτης: Τι πολύ; Θα πληρωθείς

Πελάτης: Έλα φίλε μου, καλησπέρα. Μπορείς γιατί έχουμε το παρτάκι να περάσεις;

Αρχηγός: Όχι ακόμα, θα σε πάρω εγώ έτσι; Να βγεις..

Αρχηγός: Ωραία κάτσε μια στη γωνία κάτω

Πηγή: protothema.gr