Ναυάγιο στην Πύλο: Στο Σχιστό οι 78 σοροί – «Κλειδωμένα στα αμπάρια τα γυναικόπαιδα, μειώνονται οι ελπίδες» – Φωτογραφίες

Όσο οι ώρες περνούν, τόσο συγκλονίζουν τα στοιχεία για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Όπως συγκλονιστικές είναι και οι φωτογραφίες με τις σορούς που μεταφέρουν σε μαύρες σακούλες οι λιμενικοί.

Σήμερα, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα οι 78 σοροί των μεταναστών, που έχασαν τη ζωη τους στο ναυάγιο. Τα θύματα της τραγωδίας μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου.

nauagio_____1_
nauagio_____4_

Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά, καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα

Ο ναυαγοσώστης Δημήτρης Χαλιώτης, ο οποίος πήρε μέρος στην επιχείρηση διάσωσης, βρέθηκε κοντά στους διασωθέντες και τους πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες.

nauagio_____2_
nauagio_____3_

«Ήμουν κοντά στους διαδωθέντες από την πρώτη στιγμή. Έβλεπα πρόσωπα σοκαρισμένα, παγωμένα, οι άνθρωποι σώθηκαν από βέβαιο πνιγμό. Είδαν τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους να πνίγονται στη θάλασσα και είναι ερείπια. Μεγάλες οι απώλειες, έβλεπα μόνο άνδρες και καμία γυναίκα. Άνδρες από 15 ετών μέχρι 50 ετών που προσπαθούσαν να συνέλθουν από το σοκ που είχαν υποστεί. Τα γυναικόπαιδα ήταν κλειδωμένα στα αμπάρια και όπως καταλαβαίνετε όσο περνούν οι ώρες μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί. Είναι δραματική η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά στο protothema.gr.

Βρήκαν επτά από τους διακινητές – Είναι όλοι Αιγύπτιοι

Στον εντοπισμό επτά εκ των διακινητών που έβαλαν στο αλιευτικό σκάφος-«φέρετρο» τους μετανάστες και τους μετέφεραν μέχρι το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου όπου σημειώθηκε το ναυάγιο στην Πύλο προχώρησε το λιμενικό.

Όπως αναφέρουν πηγές στο protothema.gr ο αριθμός των διακινητών δεν αποκλείεται και να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Κατά τις ίδιες πηγές και οι επτά διακινητές είναι Αιγύπτιοι.

Σύμφωνα με «κύκλους» του υπουργείου Ναυτιλίας ο αριθμός των επτά διακινητών δικαιολογείται από το ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός επιβατών-μεταναστών – μαρτυρίες μιλούν ακόμα και για 750 ανθρώπους μέσα στο αλιευτικό σκάφος –  δεν μπορεί να ελεγχθεί και γι’ αυτό οι διακινητές ήταν περισσότεροι του ενός.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότιλόγω της εμπειρίας τους οι διακινητές είναι οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται ότι κάτι πηγαίνει στραβά και οι πρώτοι που εγκαταλείπουν τα σκάφη και διασώζονται.

Σημειώνεται ότι από χθες, Τετάρτη, είχε γίνει γνωστό ότι είχαν εντοπιστεί τρεις από τους διασωθέντες για τους οποίους υπήρχε η εκτίμηση ότι μπορεί να είναι κάποιοι από τους διακινητές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες είναι 78 και όχι 79 όπως είχε ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Εντωμεταξύ με δύο πλωτά του λιμενικού, ένα C-130 που έριχνε φωτοβολίδες και έξι παραπλέοντα πλοία συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Οι έρευνες ήταν άκαρπες. Από το πρωί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση αφού έχει στηθεί στην Καλαμάτα ολόκληρο επιχειρησιακό κέντρο.

Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104 ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στις έρευνες από χθες τα μεσημέρι προβληματίζει τις Αρχές.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Λιμενικού στο protothema.gr ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ακόμη και μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διασωθέντες.

limne

Σύμφωνα με την εμπειρία των Λιμενικών τα σιδερένια αυτά αλιευτικά τα τελευταία 2-3 χρόνια μεταφέρουν μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης στην Ιταλία και ο αριθμός ανά ταξίδι κυμαίνεται από 300 έως 500 άτομα. Οι μετανάστες προέρχονται από τα ο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη.

Το τραγικό είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρίες στο αμπάρι του σιδερένιου αλιευτικού βρίσκονταν τα γυναικόπαιδα για να είναι προστατευμένα και σε συνδυασμό με την γρήγορη ανατροπή του σκάφους λόγω μετατόπισης βάρους και τα αρνητικά έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών για εντοπισμό αγνοουμένων , η κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί είναι εφιαλτική. Έως τώρα δεν έχει διασωθεί γυναίκα ή παιδί ούτε έχει ανασυρθεί σορός που ανήκει σε γυναίκα ή παιδί. Ανάμεσά τους σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και οκτώ έγκυες.