Ξαλάφρωσε» ο ΟΣΕ από χρέη 7,4 δισ. ευρώ…

Σε μια διαγραφή μαμούθ, χρεών του ΟΣΕ προς το Δημόσιο ύψους 7,4δισ€, προχώρησε τον Απρίλιο η ΑΑΔΕ υλοποιώντας Κοινή Υπουργική Απόφαση της 19ης Δεκεμβρίου.

Την ΚΥΑ – που προβλέπει διαγραφή 10,4δισ€ χρεών από τόκους και χρεολύσια ομολογιακού δανείου με λήξη το 2037 κι άρα αναμένονται επιπλέον ενέργειες από την ΑΑΔΕ – υπέγραψαν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Καραμανλής, Σκυλακάκης και Παππαδόπουλος και πήρε αναρτήθηκε στο ΦΕΚ στις 27 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την απόφαση διαγράφονται βεβαιωμένες οφειλές της ΟΣΕ ΑΕ έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, που προέρχονται από καταπτώσεις δανείων εγγυημένων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που ταλαιπωρούσε για πολλά χρόνια τον ΟΣΕ καθώς από το 2017 η Κομισιόν είχε δώσει το πράσινο φως για τη διαγραφή αποφαινόμενη ότι δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση και είναι συμβατή με την εσωτερική αγορά.

Μετά από αυτή τη διαγραφή, το σύνολο των οφειλών που η ΑΑΔΕ έσβησε από τα βιβλία της τους 4 πρώτους μήνες του έτους φτάνει τα 7,8δισ€.

Μετά το «ξεσκαρτάρισμα» το συνολικό χρέος προς την εφορία ανέρχεται πλέον στα 107,7δισ€ ίσο περίπου με το 50% του ΑΕΠ της χώρας. Από αυτά πάντως ανεπίδεκτα είσπραξης και υποψήφια προς διαγραφή θεωρούνται 26,3δισ€, οπότε το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχεται σε 81,4δισ€. Για να διαγραφεί μια οφειλή θα πρέπει :

-Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και να έχει διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης και οι τυχόν συνυπόχρεοι του δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία
-Να έχει υποβληθεί ποινική δίωξη
-Να έχει πιστοποιηθεί από ειδικό ελεγκτή ή τελεωνειακή αρχή ότι η είσπραξη των οφειλών είναι αδύνατη

Τα φυσικά πρόσωπα χρωστάνε 40,5δισ€ και 67,δισ€ οι επιχειρήσεις.

Συνολικά στο Δημόσιο χρωστάνε 3,69εκατ. φυσικά πρόσωπα ένας αριθμός που συνεχώς φθίνει μήνα με το μήνα από τις αρχές του έτους όταν και είχε φτάσει τα 4,03εκατ.

Από αυτούς 1,44εκατ έχουν ήδη υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης , κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

2,05εκατ βρίσκονται σε άμεσο τέτοιο κίνδυνο αφού έχουν χρέη άνω των 500€. Οι 200.000 οφειλέτες που απομένουν δεν χρωστούν περισσότερα από 500€ κι άρα βρίσκονται κάτω από το …ραντάρ των κατασχέσεων.

Τα «φρέσκα» φέσια, των 4 πρώτων μηνών του 2023 δηλαδή, ανέρχονται 2,45δισ€ και 2,1δισ€ αφορούν φόρους, ποσό σημαντικά χαμηλότερο καθώς το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2022 τα χρέη από φόρους ήταν 3,4δισ€