Ξεκάθαρα στο χέρι του Ολυμπιακού το 2ο συνεχόμενο ντάμπλ

Ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος και αυτό φάνηκε στο χθεσινό τελικό όπου ο Ολυμπιακός όχι απλά δεν εφησύχασε λόγω έδρας, αλλα΄ήταν στην τσίτα από το πρώτο λεπτό έκανε απλά τα αυτονόητα και ας είχε (πάλι) τρεις πολύ σημαντικές απουσίες.

Τον Τάιρικ Μπλάκ δεν θα τον δούμε σε κανέναν τελικό ενώ ο Σάσα Βεζένκοβ και ο  Κώστας Παπανικολάου ήταν ουσιαστικά ελάχιστα παρόντες.

Με τον πρώτο να παίζει περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους όλης της ομάδας (και να μην είναι – απόλυτα φυσιολογικά – ούτε στο 40% αυτών που μπορεί να προσφέρει) και το δεύτερο να παίζει ελάχιστα λόγω ενός «τσιμπήματος» στη γάμπα.

Και παρ’ όλα αυτά το παιχνίδι πήγε στο +23 (75-52) με σβηστές μηχανές των γηπεδούχων σε ένα μεγάλο διάστημα με 8 χαμένες βολές (4/12) και μόλις 7/26 τρίποντα !

Ναι είναι τόσο μεγάλη η διαφορά των δύο ομάδων που μόνο απρόβλεπτοι παράγοντες (τραυματισμοί, αποβολές κ.λπ.) ή χαλαρότητα σε βαθμό παρεξήγησης από τον Ολυμπιακό μπορεί να του στοιχίσει το ιστορικό δεύτερο συνεχόμενο ντάμπλ κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ ούτε η αρμάδα του Γιάννη Ιωαννίδη ούτε αυτή του Ντούσαν Ιβκοβιτς με το ιστορικό τρέμπλ αλλά με χαμένους όλους τους τίτλους την επόμενη σεζόν.

Ποτέ οι Ερυθρόλευκοι δεν είχαν δύο συνεχόμενα ντάμπλ και εδώ έχουν την ευκαιρία να το πετύχουν και να τελειώσουν ιδανικά μια από τις κορυφαίες σεζόν την μεγάλης ιστορίας τους.

Που θα ήταν με διαφορά η κορυφαία όλων, αν δεν ευστοχούσε ο Γιούλ σε ένα μεγάλο σούτ, ή αν είχε απάντηση ο Σλούκας στην τελευταία φάση του τελικού της Ευρωλίγκας στο Κάουνας.

Όπως και να έχει ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία και αν το ΑΣΕΑΔ διατηρήσει την τιμωρία της έδρας μπορεί να του δώσει και ένα έξτρα κίνητρο να «τελειώσει» την υπόθεση τίτλος την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ.

Έτσι και αλλιώς οι πρωταθλητές δεν θέλουν να ρισκάρουν με έναν 5ο τελικό – με κόσμο ή χωρίς – απλά εξαρτάται καθαρά από αυτούς το τέμπο στο οποίο θα πάνε τη συνέχεια της σειράς.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Σακίλ ΜακΚίσικ μπήκαν στο πνεύμα των τελικών στο πιο κρίσιμο (μέχρι το επόμενο) παιχνίδι της σειράς των τελικών και το έργο των γηπεδούχων μετατράπηκε σε παιχνιδάκι με το δεύτερο δεκάλεπτο να θυμίζει την εκπληκτική τρίτη περίοδο με τη Μονακό στον ημιτελικό του φάιναλ φορ και το επιμέρους 27-2 στο ταμπλό.

Στον τελικό της Κυριακής το αντίστοιχο επιμέρους σκορ έφτασε στο 18-2 και όλα τελείωσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Τα πάντα είχαν αρχίσει από τη διάθεση που είχαν οι παίκτες του εορτάζοντα Γιώργου  Μπαρτζώκα στην άμυνα όπου κράτησαν πολύ χαμηλά τους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντάς τους παράλληλα σε 19 λάθη.

Αυτό (η άμυνα) ήταν το κλειδί και παραμένει το βασικό στοιχείο που μπορεί να κάνει τη διαφορά μέχρι τέλους.