(Φωτο)-Πάτρα: Εκδήλωση «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διακρίσεις μέσα από Αναστοχαστικές Προσεγγίσεις»

Η ομάδα “ΣΤΕΚΙ” της Κίνησης “ΠΡΟΤΑΣΗ” για έναν άλλο τρόπο ζωής σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν εκδήλωση  το Σάββατο 27 Μάη 2023  με τίτλο:
«Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διακρίσεις μέσα από Αναστοχαστικές Προσεγγίσεις» και ομιλητές τους:
Πίτσου Χαρίκλεια, Phd, μέλος ΕΔΙΠ, TEπΕΚΕ, Παν. Πατρών
Μαυρόγιαννη Θεώνη, Phd, μέλος ΕΔΙΠ, ΤΕπΕΚΕ, Παν. Πατρών
Αραπάκος Λάμπρος, Κοιν. Λειτουργός, cPhd, ΤΕπΕΚΕ, Παν. Πατρών.

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα εκ μέρους των ομιλητών και ένα ακροατήριο που αφουγκράστηκε με προσήλωση τις τοποθετήσεις τους, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος πάνω στα θέματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η στόχευση της εκδήλωσης ήταν πολλαπλή.
Αρχικά να πληροφορήσει το κοινό όλων των ηλικιών (με υπεροχή των νέων, κυρίως φοιτητών) για το φαινόμενο της έλλειψης σεβασμού της διαφορετικότητας σε μία δημοκρατική κοινωνία και με αναφορά σε στατιστικά στοιχεία, σε παραδείγματα, σε εμπειρίες του ακροατηρίου μέσα από μία διαδραστική διαδικασία.
Στην συνέχεια ακολούθησε μία βιωματική ευαισθητοποίηση του κοινού στην οποία αναδείχτηκαν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που συμβάλουν στην εκδήλωση συμπεριφορών που “γεννούν” ή αναπαράγουν διακρίσεις και με αισιοδοξία διαπιστώθηκε η καθαρή στάση του κοινού απέναντι στον περιορισμό των διακρίσεων.
Για τον τελικό στόχο που ήταν το πως κινητοποιείται ο πολίτης από παθητικός δέκτης σε ενεργό πολίτη, αξιοποιήθηκε το παράδειγμα της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ που εκπαιδεύει και δραστηριοποιεί με διάρκεια και συνέπεια τους εθελοντές του φορέα στην πρόληψη των εξαρτήσεων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ατομική και συλλογική βάση.
Αναφέρθηκαν και δράσεις άλλων φορέων και πρωτοβουλιών που έφεραν αποτελέσματα στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων του πολίτη.
Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε ένα ελπιδοφόρο κλίμα που καλλιέργησαν οι ομιλητές με την επάρκεια και την αμεσότητά τους.