Πάτρα: Αντιδράσεις για αναγόρευση Μπουρλά -«Δεν έχουν θέση οι εκπρόσωποι επιχειρηματικών κολοσσών στο Πανεπιστήμιο»

Ανακοίνωση για την τελετή αναγόρευσης του διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer A.Μπουρλά από το πανεπιστήμιο Πατρών
Η αναγόρευση του Α. Μπουρλά σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Πατρών, αποτελεί μία ακόμη αποκαλυπτική κίνηση της πρυτανικής αρχής του πανεπιστημίου Πατρών, που φανερώνει την μεγάλη προτεραιότητα που δίνει στην διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά και στη συγκεκριμένη περίπτωση με μονοπωλιακούς κολοσσούς όπως η Pfizer.
H επιτιμοποίηση του CEO της Pfizer, έρχεται να εκφράσει από πλευράς της πρυτανείας πως αντιλαμβάνεται την «εξωστρέφεια» του πανεπιστημίου, με την επιδίωξη πλήρους υποταγής της ερευνητικής διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της στα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή είναι η διασύνδεση που επιδιώκει με την αγορά τόσο ο πρύτανης όσο και η πολιτική των κυβερνήσεων που έχουν οδηγήσει στην μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της έρευνας και στην διαμόρφωση εργασιακού τοπίου γαλέρας για τους ερευνητές και τις ερευνήτριες στην Ελλάδα.
Είναι μεγάλη πρόκληση να επιβραβεύεται ο εκπρόσωπος μίας από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες στον πλανήτη, η οποία εκτόξευσε τα κέρδη της κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τις πωλήσεις εμβολίων και τις αθρόες κρατικές χρηματοδοτήσεις. Μιας εταιρείας που θεώρησε δια μέσω του ίδιου του Α. Μπουρλά ότι είναι «επικίνδυνη» οποιαδήποτε συζήτηση άρσης της πατέντας στο εμβόλιο για την Covid-19 για να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός των πιο φτωχών χωρών! Είναι απαράδεκτο να επιβραβεύεται από το πανεπιστήμιο μια εταιρεία που ιδιοποιήθηκε τα επιτεύγματα της ιατρικής, επιστημονικής έρευνας μέσω της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, της πατέντας και αυτό να θεωρείται συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα εμβόλια -που αποτέλεσαν σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της Covid-19- δεν τα παρήγαγε η Pfizer. Η κάθε Pfizer βρήκε μία χρυσή ευκαιρία να επενδύσει σε ένα νέο «εμπόρευμα» επιβάλλοντας τους δικούς της κανόνες για την διανομή και την πώληση του, αξιοποιώντας μελέτες δεκαετιών από επιστήμονες του κλάδου της φαρμακευτικής. Αν ο πρύτανης-manager κ. Μπούρας, ήθελε να επιβραβεύσει αυτούς που συνέβαλαν στην διαμόρφωση του εμβολίου θα μπορούσε να είχε απευθυνθεί στις επιστημονικές ομάδες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.
Την ίδια στιγμή που χειροκροτείται από εγχώριους παράγοντες το «golden boy» της Pfizer, παρατηρείται τεράστια έλλειψη φαρμάκων στη χώρα μας εξαιτίας της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου! Η εμπορευματοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, η εξάρτηση της χρηματοδότησης της έρευνας από τον επιχειρηματικό κόσμο, η απαράδεκτη εργασιακή κατάσταση η οποία χαρακτηρίζει χιλιάδες εργαζομένους στην έρευνα που δουλεύουν με άθλιες συμβάσεις εργασίας, αποτελεί τον κύριο ανορθολογισμό ενός συστήματος που βρίσκεται σε κρίση και παρασιτεί εις βάρος των πραγματικών πρωταγωνιστών της έρευνας, τους εργαζόμενους που παράγουν νέα γνώση, αλλά και της λαϊκής πλειοψηφίας στην οποία παρεμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση στην έρευνα και στα αποτελέσματα της.
Η ερευνητική διαδικασία για να μπορεί να ανταποκρίνεται πραγματικά στις λαϊκές ανάγκες θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από επιχειρηματικά συμφέροντα. Παλεύουμε για έρευνα που θα ικανοποιεί τις λαϊκές και εργατικές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση και διακίνηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας στην έρευνα που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μισθό στο ύψος των αναγκών μας.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας