Τσάμπιονς Λιγκ: Αδύνατος στην κλήρωση ο πρωταθλητής Ελλάδας

Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ; Όλα θα κριθούν στο νήμα. Ο ΠΑΟ έχει τον τίτλο στα χέρια του με τρία στα τρία.

Οι δυο τους θα είναι είτε στην 1η (θέση στον 3ο προκριματικό των πρωταθλητών) είτε στην 2η θέση (οδηγεί στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ)

Σε κάθε περίπτωση:

O πρωταθλητής Ελλάδας φέτος θα ξεκινήσει στον 3ο προκριματικό στο champions path του Τσάμπιονς Λιγκ.

Εκεί θα μπουν 12 ομάδες. Δέκα που θα έχουν προκριθεί από τον 2ο προκριματικό μαζί τον πρωταθλητή Ελλάδας και τον πρωταθλητή Ελβετίας. Έξι ισχυροί, έξι αδύνατοι με βάση το UEFA Club Ranking.

Είτε είναι ο ΠΑΟ είτε η ΑΕΚ στην κλήρωση θα είναι στο γκρουπ των αδυνάτων.

Προλαβαίνουν το γκρουπ των ισχυρών; Όχι. Με 5.045 ο ΠΑΟ και με 11.000 η ΑΕΚ είναι σε δεινή βαθμολογική θέση στην βαθμολογία των συλλόγων στην UEFA.

Για να φτάσει ο πρωταθλητής Ελλάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα πρέπει να περάσει δυο γύρους (3ο και πλεϊ οφ). Εύκολο; Όχι.

Μπορεί να υπάρξουν… καραμπόλες; Ήδη έχει αποκλειστεί η Ρωσία και ο πρωταθλητής Σερβίας (Ερυθρός Αστέρας) έχει ήδη προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν  ο πρωταθλητής Ευρώπης έχει κατακτήσει εισιτήριο απευθείας θέσης στα γκρουπ (Σιτι και Ρεάλ είναι σίγουρες, Μίλαν-Ιντερ είναι στο 50-50 στο ιταλικό πρωτάθλημα) τότε ο πρωταθλητής Ουκρανίας (Σαχτάρ) μπαίνει κι αυτός στα γκρουπ κι ανεβαίνει γύρο ο πρωταθλητής Ελβετίας (η Γιουνγκ Μποϊς από 3ο στα πλεϊ οφ)

Από το μονοπάτι των πρωταθλητών 4 ομάδες θα μπουν μέσω των προκριματικών στα γκρουπ.

Τι περιμένει ο πρωταθλητής Ελλάδας; Οι αγώνες του 3ου γύρου θα διεξαχθούν 8/9 και 15 Αυγούστου.

Η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 24 Ιουλίου. Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα μάθει το ζευγάρι του 2ου γύρου του οποίου το νικητή θα αντιμετωπίσει στον 3ο γύρο.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει εξασφαλίσει παρουσία σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης αφού:

Αν αποκλειστεί στον 3ο γύρο, συνεχίζει στα πλεϊ οφ του Γιουρόπα κι αν αποκλειστεί κι εκεί θα συνεχίσει σε όμιλο του Κόνφερενς Λιγκ.

Βάση συντελεστή στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ ας δούμε τις περιμένει τον πρωταθλητή Ελλάδας ανά χώρα και τον (εν δυνάμει) πρωταθλητή της λίγο πριν το φινάλε των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κροατία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 2ο  προκριματικό. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ του Ιγκον Μπίστσαν κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο.

Δανία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 2ο  προκριματικό. Πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε η Κοπεγχάγη του Ζέκα είναι στο +2 από την Νόρτζελαντ.

Ελβετία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 3ο  προκριματικό. Αν ο πρωταθλητής Ευρώπης (Σίτι, Ρεάλ, Μίλαν, Ιντερ) έχει εξασφαλίσει εισιτήριο μέσω εθνικού πρωταθλήματος τότε ο πρωταθλητής Ελβετίας ανεβαίνει στα πλεϊ οφ. Η Γιουνγκ Μπόις κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο..

Τουρκία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 1ο προκριματικό. Αν δεν γίνει χρήση της θέσης του πρωταθλητή Ευρώπης τότε ανεβαίνει στον 2ο γύρο. Η Γαλατάσαραϊ είναι πρώτη, τρεις βαθμούς μακριά από την Φενέρμπαχτσε, έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Ουγγαρία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 1ο προκριματικό. Τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε πρώτη είναι η Φερεντσβάρος, στο +6 από την Κεσκεμέτι.

Αζερμπαϊτζάν: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 1ο προκριματικό. Τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε η Καραμπάχ είναι στο +4 από τη Σαμπάχ.

Νορβηγία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 1ο προκριματικό. Η Μόλντε έχει ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Μολδαβία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 1ο προκριματικό. Η Σέριφ τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε είναι στο +5 από την Πέτροκουμπ.

Τσεχία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 2ο  προκριματικό (Μπορεί να ανέβει στον 3ο). Είναι πρώτη η Σπάρτα, στο +2 από τη Σλάβια. Απομένουν οι πέντε αγωνιστικές για τα πλεϊ οφ.

Ισραήλ: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 2ο προκριματικό. Απομένουν 3 αγωνιστικές για το φινάλε.
Η Μακάμπι Χαϊφα είναι στο +7 από τη δεύτερη Χάποελ Μπερ Σεβά.

Βουλγαρία:  Η Λουντογκόρετς νίκησε 1-0 στο ντέρμπι και άφησε 1 βαθμό πίσω της την ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Απομένουν δυο αγωνιστικές συν τα πλεϊ οφ. Ο πρωταθλητής μπαίνει στον 1ο προκριματικό.

Κύπρος: Στον 1ο γύρο ξεκινά ο πρωταθλητής. Πρώτος τώρα ο Αρης Λεμεσού στο +1 από τον ΑΠΟΕΛ.

Τον πρωταθλητή Ελλάδας στον 3ο γύρο θεωρητικά περιμένουν ομάδες (που είναι φαβορί να περάσουν από τον 2ο) όπως οι Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Κοπεγχάγη, η Γαλατάσαραϊ (ή η Φενέρμπαχτσε) και η Γιουνγκ Μποϊς (αν δεν κερδίσει γύρο χάρη στον πρωταθλητή Ευρώπης). Μαζί τους μια ομάδα όπως η Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν ή αν αλλάξουν πράγματα στο φινάλε μια Σλόβαν ή η Μόλντε.

Αν περάσει στα πλεϊ οφ μπορεί να είναι ισχυρός αν έχει πέσει και αποκλείσει ομάδα που είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία. Στα πλεϊ οφ μπαίνει η πρωταθλήτρια Βελγίου κι αυτή της Ουκρανίας (αν δεν έχει μπει στα γκρουπ χάρη στον πρωταθλητή Ευρώπης).

Θεωρητικά οι ισχυροί – αδύνατοι του 3ου γύρου με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Champions League – 3ος προκριματικός (Μονοπάτι Πρωταθλητών)

ΙΣΧΥΡΟΙ

1. Ντιναμό Ζ.                     (Κροατία)                           55.000
2. Κοπεγχάγη                     (Δανία)                                                40.500
3. Γιουνγκ Μποϊς             (Ελβετία)                             34.500***
4. Γαλατάσαραϊ                               (Τουρκία)                            31.500
5. Φερεντσβάρος            (Ουγγαρία)                        27.000
6. Καραμπάγκ                   (Αζερμπαϊτζάν)                25.000

ΑΔΥΝΑΤΟΙ

7. Σλόβαν                            (Σλοβακία)                         24.500
8. Μόλντε                           (Νορβηγία)                        24.000
9. Λουντογκόρετς            (Βουλγαρία)                      21.000
10. Σέριφ                             (Μολδαβία)                       19.000
11. Σπάρτα                         (Τσεχία)                               14.000
12. Παναθηναϊκός           (Ελλάδα)                             5.045*** (ΑΕΚ: 11.000)