Άσθμα: Ο αναπνευστικός ιός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του σε παιδιά 5 ετών

Τρεις ήταν οι εποχικές λοιμώξεις – ο ιός RSV, η γρίπη και η Covid-19- που ταλαιπώρησαν μικρούς και μεγάλους το χειμώνα που μας πέρασε, μια από αυτές, όμως, κρίθηκε προσφάτως ένοχη για το παιδικό άσθμα.

Ειδικότερα, νεότερη έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt, αναζητώντας κάποια συσχέτιση μεταξύ της νόσησης με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό στη βρεφική ηλικία και την εμφάνιση του άσθματος αργότερα στη ζωή τους, διαπίστωσε ότι αυτή είναι υπαρκτή.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, τα παιδιά που δεν μολύνθηκαν με τον ιό RSV κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του παιδικού άσθματος στην ηλικία των πέντε ετών.

Από τα 1.741 παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη, τα 944 (54%) είχαν υποστεί τη λοίμωξη από τον ιό RSV κατά τη βρεφική ηλικία. Το ποσοστό των παιδιών με άσθμα στην ηλικία των 5 ετών (16%) ήταν χαμηλότερο μεταξύ των παιδιών χωρίς λοίμωξη από RSV κατά τη βρεφική ηλικία από ό,τι μεταξύ των συνομήλικων παιδιών με λοίμωξη από RSV (21%).

Η ανάλυση απέδειξε ότι η μόλυνση με τον ιό RSV κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σχετίστηκε με 26% υψηλότερο κίνδυνο άσθματος στην ηλικία των πέντε ετών, σε σύγκριση με τη μόλυνση αργότερα στην παιδική ηλικία. Το εκτιμώμενο ποσοστό των περιπτώσεων άσθματος στην ηλικία των 5 ετών, που οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προληφθεί με την αποφυγή της μόλυνσης από RSV κατά τη βρεφική ηλικία, είναι 15%.

Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι, για να διαπιστωθεί σε έγκυρο βαθμό η αιτιώδης συνάφεια, θα πρέπει να μελετηθεί η επίδραση των παρεμβάσεων που προλαμβάνουν, καθυστερούν ή μειώνουν τη σοβαρότητα της αρχικής λοίμωξης από τον ιό RSV στο παιδικό άσθμα.

Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης τεκμηριώνουν υπέρ του ιού RSV ως δυνητικού αιτιολογικού παράγοντα σε σχέση με το παιδικό άσθμα, θα μπορούσε εξίσου εύκολα να υποδηλώνει ότι οι λοιμώξεις από RSV είναι πιο σοβαρές σε βρέφη με άσθμα, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα αλληλεπίδρασης με την υγειονομική περίθαλψη για αναπνευστικές λοιμώξεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές απέτρεψαν αυτή τη διπλή ερμηνεία, καθώς δεν βασίστηκαν μόνο στις αλληλεπιδράσεις υγειονομικής περίθαλψης στα δεδομένα τους, αλλά χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος, στην ηλικία του ενός έτους, για να προσδιορίσουν προηγούμενη μόλυνση με τον ιό του RSV.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ενδιαφέρουσες συσχετίσεις που εξαρτώνται από τη σοβαρότητα μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό RSV κατά τη βρεφική ηλικία σε όλο το φάσμα σοβαρότητας της νόσου και του κινδύνου άσθματος στην παιδική ηλικία. Επιπλέον, υπήρχαν εξαρτώμενες από την ηλικία συσχετίσεις μεταξύ της λοίμωξης από τον ιό RSV και του κινδύνου άσθματος.