Ο Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ: “Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε”

Δεύτερη θητεία με ένα δοκιμασμένο επιτελείο για μία Ελλάδα με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη ζήτησε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ

Αλλαγή σελίδας από το τοξικό κλίμα που επικρατεί στο προεκλογικό σκηνικό αποτελεί η παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη τετραετία 2023-2027, με την κυβερνώσα παράταξη να μεταφέρει το δημόσιο και πολιτικό διάλογο στην πραγματική και αναγκαία του διάσταση, όπως σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος, “στην ουσία της πολιτικής, των λύσεων, του οράματος και του σχεδίου για την επόμενη ημέρα”. “Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτό το πρόγραμμα είναι η φιλοδοξία για το μέλλον” σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ‘Ακης Σκέρτσος, στην εισαγωγή της εκδήλωσης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του κέντρου πολιτισμού “Ελληνικός κόσμος”, όπου παραβρέθηκαν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, βουλευτές και στελέχη της γαλάζιας παράταξης και πλήθος κόσμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε της “πέντε Ελλάδες” , τους πέντε άξονες – ταυτότητες της Ελλάδας πάνω στους οποίους αναπτύσσεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027.

Με έντονο το στοιχείου του απολογισμού, της τετραετούς διακυβέρνησης της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τα κυβερνητικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο και εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, η οποία άλλωστε αποτελεί και τη βάση για τη συνέχιση και περαιτέρω εξέλιξη αυτής της πολιτικής στην επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες δώσουν με την ψήφο τους τη δυνατότητα μιας δεύτερης θητείας στην κυβέρνηση.

“Το δίλημμα εάν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ” τόνισε ο πρωθυπουργός και μέσα από μία σειρά από διαφάνειες και συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία όρισε τις επόμενες μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην οικονομία και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στις αυξήσεις των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την περαιτέρω κατάργηση φορολογικών βαρών, αλλά και την επόμενη ημέρα σε κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι όρος απαράβατος, είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι “Μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας κατά 70%.Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027”, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συνέπεια λόγων και πράξεων της ΝΔ την τετραετία 2019-2023.

Έχουμε βάλει τα θεμέλια και επάνω σε αυτά οικοδομούμε την ισχυρή Ελλάδα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι “Έχουμε χτίσει αρκετούς ορόφους, αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί. Η επόμενη τετραετία θα είναι αυτή που η Ελλάδα θα έχει πατήσει πραγματικά στα πόδια της. Μία Ελλάδα με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Για αυτήν την Ελλάδα θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι. Με ένα δοκιμασμένο επιτελείο” όπως χαρακτήρισε το κυβερνητικό τους σχήμα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κεντρική προεκλογική δέσμευση την αύξηση των μισθών και προανήγγειλε αυξήσεις πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027, στα 1500 ευρώ και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ. Αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργησή του έως το 2027.

Αναλυτικότερα μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει η “παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή και ισχυρή Ελλάδα”, καταγράφονται:

– Η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

– Η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αναμόρφωση του μισθολογίου τους από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

– Η οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες.

– Η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

– Η μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.

– Η αύξηση των συντάξεων από 3% έως 4% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.

Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.

– Η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

-Η αύξηση μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση σε νεοδιόριστους.

150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.

– Η διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και η επέκταση του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών για στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

Η ανακαίνιση και ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, η δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής και η δημιουργία 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης.

Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους

Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.

– Η ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr.

– Η αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων.

– Μείωση δημόσιου χρέους στο 140% – Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.

– Δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος.

– Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις – αυστηροί ψηφιακοί έλεγχοι παντού.

– Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.

– 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

– Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη-Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων και Αττικού Μετρό.

– Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

– 1,8 δις ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική “Σπίτι μου”.

– Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων “Εξοικονομώ”, “Αλλάζω θερμοσίφωνα” και “φωτοβολταικά στέγης”.

– Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.

– Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.

– Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.

– Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

– Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

– Επέκταση του φράκτη στον Έβρο στο σύνολο (140 χλμ).

– Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ – Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.

– Νέο Πυροσβεστικό Σώμα – Πρόσληψη 500 νέων στελεχών – Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5+2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.

– Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale, 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.