Η 108χρονη Colette Maze είναι η γηραιότερη πιανίστρια που κυκλοφορεί το δικό της άλμπουμ

Αν η μουσική δίνει ζωή, δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από εκείνο της Colette Maze, μιας πιανίστριας από το Παρίσι: Πρόσφατα, στα 108 χρόνια της, έγινε η γηραιότερη που κυκλοφόρησε το δικό της άλμπουμ.

Γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1914, λίγες εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και παίζει μουσική εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Άκουσε τον ήχο του πιάνου μόλις στα δύο χρόνια της, από τα παιδιά των γειτόνων της που έπαιζαν στον πάνω όροφο, και σταδιακά άρχισε να αναπαράγει, αυτοδίδακτη, μελωδίες με το ένα της δάχτυλα, μη αφήνοντας άλλη επιλογή στους γονείς της παρά να της βρουν έναν δάσκαλο.

Ήταν 15 ετών όταν έγινε δεκτή στη διακεκριμένη μουσική σχολή École Normale de Musique και άρχισε να απολαμβάνει τη μαθητεία θρυλικών δασκάλων όπως οι Alfred Cortot και Nadia Boulanger. Στα 18 της μετακόμισε στο δικό της διαμέρισμα, στον 14ο όροφο, με θέα τον Σηκουάνα, με μόνιμη πλέον συντροφιά το πιάνο της.

Άρχισε να διδάσκει και η ίδια πιάνο, αλλά έπρεπε να φτάσει 84 ετών για να κυκλοφορήσει το πρώτο της άλμπουμ, «Then» για να ακολουθήσει, είκοσι χρόνια αργότερα, ένα δεύτερο, με εκτελέσεις έργων του αγαπημένου της συνθέτη, Κλοντ Ντεμπισί.

Φέτος την άνοιξη, σύμφωνα με πληροφορίες του classicfm.com, αναμένεται να κυκλοφορήσει το τρίτο άλμπουμ της. Στο μεταξύ, συνεχίζει να εξασκείται στο πιάνο για τέσσερις ώρες την ημέρα και διατηρεί σε εξαιρετική κατάσταση την υγεία και την κινητικότητά της. «Το πιο δύσκολο είναι να εξασκείσαι συστηματικά. Πρέπει να εξασκείσαι πολύ, αλλά το μυαλό εξασθενεί αν δεν το κάνεις συχνά» λέει.

Απολαύστε τη σε μια ερμηνεία της στο πιάνο πριν από δύο χρόνια: