Ταμάμ για τον Παναθηναϊκό

Όταν το καλοκαίρι του 2012 ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό είχε κλείσει 13 χρόνια στον πράσινο πάγκο.

Από τότε 13 (!) προπονητές πέρασαν από τον πάγκο των Πρασίνων στα επόμενα 11 χρόνια ενώ συνολικά είχαμε αλλαγή προπονητή στο τριφύλλι 20 φορές στο ίδιο διάστημα !

Και αυτό καθώς κάποιοι προπονητές πέρασαν – ακόμα και ως υπηρεσιακοί – πάνω από μια φορά από τον πάγκο του Παναθηναικού (4 φορές επανήλθε ο Γιώργος Βόβορας, 2 ο Αργύρης Πεδουλάκης και 1 ο Ρικ Πιτίνο).

Η συμφωνία με τον Εργκίν Αταμάν αλλάζει τα δεδομένα και είναι η κορυφαία κίνηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου σε αυτά τα 11 χρόνια που έχει στα χέρια του τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό.

Ουσιαστικά ξεπερνάει και την περίπτωση του Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος προπονητής που κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά τον Ζότς και αυτό ως όνομα και εμπειρία στην Ευρωλίγκα. Διότι και ο Ρικ Πιτίνο μπασκετικα είναι τεράστια προσωπικότητα αλλά είχε έρθει με μηδενική εμπειρία και συμμετοχή στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Αυτή τη φορά έρχεται στους Πράσινους ο εν ενεργεία (μέχρι και τις 21 Μαϊου) πρωταθλητής Ευρώπης τη τελευταίας διετίας με την Εφές κατι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Καθώς η τουρκική ομάδα μπορεί να είναι παλιά καραβάνα στην Ευρωλίγκα αλλά ποτέ δεν είχε φτάσει καν σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Όταν μάλιστα την ανέλαβε ο Αταμάν προς το φινάλε της σεζόν 2017-18 είχε τερματίσει – εκείνη τη χρονιά- τελευταία στην Ευρωλίγκα (!) και με τραγικές εμφανίσεις. Την ίδια ώρα που η μεγάλη αντιπαλός της Φενέρμπαχτσε με τον κόουτς Ομπράντοβιτς πήγαινε συνέχεια στα φαιναλ φορ και είχε γίνει η πρώτη τουρκική ομάδα που κατέκτησε την Ευρωλίγκα (2017).

Η Εφες στα χέρια του Αταμαν μεταμορφώθηκε σε χρόνο μηδέν και πέτυχε κάτι μοναδικό στην ιστορία του τουρκικού μπάσκετ αλλά και σπάνιο και για όλη την Ευρώπη όπου μόνο τεράστια παραδοσιακά κλάμπ έχουν πετύχει.

Πήγε σε τρεις συνεχόμενους τελικούς Ευρωλίγκας (2019, 2021, 2022) κατακτώντας τους 2 τελευταίους back to back ενώ το 2020 όπου η διοργάνωση δεν ολοκληρώθηκε λόγο του κορονοϊού είχε ίσως ακόμα καλύτερη ομάδα και θα «φλέρταρε» με έναν ακόμα τελικό και γιατί όχι και με μια πιθανή κατάκτηση κάτι που μόνο η μεγάλη Γιουγκοπλάστικα (με τα τρία συνεχόμενα πρωταθλητριών) έχει πετύχει μετά από το 1988 όταν και καθιερώθηκαν τα σύγχρονα φάιναλ φορ.

Ακριβώς το ίδιο θέλει να κάνει στον Παναθηναϊκό ο Τούρκος προπονητής και να πλησιάσει λίγο από την αίγλη του μεγάλου αντιπάλου του (με αξέχαστες κόντρες αλλά και αμοιβαίο σεβασμό) Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη χειρότερη – μακράν – σεζόν του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα από των ημερών του επένδυσε σχεδόν 15.000.000 ευρώ για την ομάδα που έχτισε ο Ντεγιαν Ράντονιτς με 9 (!) συνολικά ξένους και έκανε μια τρύπα στο νερό.

Με ένα ανάλογο μπάτζετ ο Εργκιν Αταμάν έχει την ικανότητα να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τον Παναθηναϊκό και να τον οδηγήσει και πάλι (αρχικά) σε ένα φάιναλ φορ που έχει να πάει από το 2012 !

Και στη συνέχεια και στην κορυφή της Ευρώπης.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πλέον ο Παναθηναϊκός με τον Εργκίν Αταμάν στον πάγκο του «φωνάζει» ότι είναι πάλι εδώ και όπως – για παράδειγμα το καλοκαίρι του 2018 ο Λάρκιν, ο Μίσιτς και ο Μπομπουά μεταξύ άλλων πήγαν τρέχοντας στην Εφές, έτσι και τώρα οι Πράσινοι μπορούν και πάλι να αποτελέσουν ένα ιδανικό προορισμό για κάθε μεγάλο και φιλόδοξο παίκτη. Καθώς δείχνουν έμπρακτα τη φιλοδοξία τους να επιστρέψουν στην κορυφή.

Μετά από σχεδόν μια πενταετία προπονητικής εξερεύνησης (στη μετά Πασκουάλ εποχή), με στοιχήματα που δεν βγήκαν και αν θέλετε δεν «έδεσαν» με τον Παναθηναϊκό, καθώς δεν ήταν κακοί προπονητές αλλά δεν είχαν ίσως το ειδικό βάρος να αντέξουν αυτή την πίεση, οι Πράσινοι επιστρέφουν σε σίγουρο λιμάνι.

Για αυτό και η συμφωνία με τον Εργκίν Αταμάν για διετή συνεργασία αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ο σύλλογος την τελευταία πενταετία και η οποία μπορεί να αποδώσει άμεσα καρπούς.

Αναλυτικά οι προπονητές στον Παναθηναϊκό στη μετά Ομπράντοβιτς εποχή:

2012/13: Αργύρης Πεδουλάκης

2013/14: Αργύρης Πεδουλάκης, Φραγκίσκος Αλβέρτης

2014/15: Ντούσκο Ιβάνοβιτς, Σωτήρης Μανωλόπουλος

2015/16: Σάσα Τζόρτζεβιτς, Αργύρης Πεδουλάκης

2016/17: Αργύρης Πεδουλάκης, Γιώργος Βόβορας, Τσάβι Πασκουάλ

2017/18: Τσάβι Πασκουάλ

2018/19: Τσάβι Πασκουάλ, Γιώργος Βόβορας, Ρικ Πιτίνο

2019/20: Αργύρης Πεδουλάκης, Γιώργος Βόβορας, Ρικ Πιτίνο

2020/21: Γιώργος Βόβορας, Κώστας Χαραλαμπίδης, Όντεντ Κάτας

2021/22: Δημήτρης Πρίφτης, Γιώργος Βόβορας

2022/23: Ντέγιαν Ράντονιτς, Χρήστος Σερέλης