Κ. Σολωμού: «Αδιαφορία του Υπουργείου για την τοπική αστυνομία»

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, η υποψήφια Βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κατερίνα Σολωμού, δήλωσε:

«Oι σοβαρές καταγγελίες του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαϊας, για τραγικές ελλείψεις  σε πολλά επίπεδα που αντιμετωπίζουν τα Αστυνομικά Τμήματα της ΕΛΑΣ, στην Αχαΐα, με την υποστελέχωση και τις ξεπερασμένες υλικοτεχνικές υποδομές να λειτουργούν δραστικά σε βάρος της πρόληψης της εγκληματικότητας, ασφαλώς και προκαλούν έντονο προβληματισμό, δείχνοντας ταυτόχρονα, την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση της περιοχής.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί τονίζουν ότι το θέμα της πρόληψης της εγκληματικότητας είναι μείζον και πρωταρχικό, αλλά η πολιτεία, στρατηγικά και επικοινωνιακά, επενδύει κυρίως στην καταστολή του εγκλήματος, αδιαφορώντας επί της ουσίας για την αποστολή και το έργο της αστυνόμευσης, που πρέπει να προλαμβάνει και να προστατεύει.

Είναι αδιανόητο, σύμφωνα με την καταγγελία, οι 17 από τις 21 μηχανές της ομάδας «Δίας» να κυκλοφορούν με φθαρμένα ελαστικά και περιπολικά να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η  πολιτική ηγεσία μπορεί να πανηγυρίζει για εξιχνιάσεις εγκλημάτων, αλλά ο βασικός και ο πρωταρχικός στόχος της αστυνομίας είναι η πρόληψη. Δεν υπάρχει προληπτική αστυνόμευση, αλλά του «φαίνεσθαι». Ελλιπής και ξεπερασμένος εξοπλισμός, και υποστελέχωση ή αναποτελεσματική στελέχωση.

Ακόμη η  μισθολογική κατάσταση των αστυνομικών παραμένει στάσιμη στα επίπεδα του 2006- 2007, με σχεδόν ανύπαρκτες τις αποζημιώσεις για νυχτερινή απασχόληση και τα διάφορα πάρεργα όπως την αστυνόμευση στα γήπεδα.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλά πάρεργα, που με τις δυνατότητες που υπάρχουν, αφαιρούν το έργο από την ασφάλεια των πολιτών.

Τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί στην πολιτική ηγεσία, άπειρες,  φορές, αλλά οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις».