Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ για Τέμπη: Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου – Θα μάθουμε όλη την αλήθεια

«Δεν θα ασχοληθώ με το αν έπρεπε να το είχαν ετοιμάσει οι προηγούμενοι, δεν με ενδιαφέρει. Ξέρω ότι το σύστημα αυτό δεν το υλοποιήσαμε πλήρως» είπε

Τη βεβαιότητα ότι θα μάθουμε όλη την αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών χωρίς να υπάρξει καμία συγκάλυψη εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αυτό είναι προσωπική μου δέσμευση, αλλά την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε μόνο μέσα από διοικητικά πορίσματα. Την αλήθεια θα τη μάθουμε από τη Δικαιοσύνη. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και βλέπω την ταχύτητα και την υπευθυνότητα με την οποία κινείται η Δικαιοσύνη σε αυτή την περίπτωση. Και νομίζω ότι γρήγορα -εκτιμώ από αυτά τα οποία διαβάζω γιατί προφανώς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης- θα έχουμε εξελίξεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ημέρα του δυστυχήματος ήταν «η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και μία από τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου. Ήταν τραγικό αυτό το οποίο αντικρίσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος. Ήταν μια γροθιά στο στομάχι για εμένα, για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αισθάνθηκα υποχρέωσή μου όχι απλά να ζητήσω συγγνώμη, αλλά να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί για το γεγονός ότι ένα σύστημα τηλεδιοίκησης το οποίο έπρεπε να ήταν έτοιμο επί των ημερών μας, δεν ήταν».

Και συνέχισε: «Δεν θα ασχοληθώ με το αν έπρεπε να το είχαν ετοιμάσει οι προηγούμενοι, δεν με ενδιαφέρει. Ξέρω ότι το σύστημα αυτό δεν το υλοποιήσαμε πλήρως. Παρότι υπήρχε τοπική τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, δεν το υλοποιήσαμε πλήρως.

Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, αυτό το οποίο μπορώ να κάνω είναι να εξασφαλίσω ότι η σύμβαση αυτή θα ολοκληρωθεί, ότι τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν με απόλυτη ασφάλεια, ήδη αρχίζουν και λειτουργούν. Ότι θα κερδίσουμε βήμα-βήμα ξανά την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού στους ελληνικούς σιδηρόδρομους και ότι βέβαια αυτό το οποίο έγινε θα είναι μία αφορμή να συγκρουσθούμε ακόμα πιο τολμηρά με όλες εκείνες τις εστίες αναχρονισμού και «ωχαδερφισμού» που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Δημόσιο».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Το ξαναλέω, λοιπόν, σήμερα για να το ακούσουν όλοι: αξιολόγηση παντού. Αξιολόγηση παντού. Όχι τιμωρητική, όχι για να φύγει κάποιος, αλλά για να επιβραβεύσουμε τους καλούς και να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε αυτούς οι οποίοι δεν είναι καλοί για να γίνουν καλύτεροι».