(Φωτο)-Πάτρα: Ενθουσίασε αφήγηση της Γιώτας Καΐκα

 

 

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με ιστορικές αναφορές στην πόλη της Πάτρας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ομιλία με θέμα: Διαχρονική ταυτότητα του τόπου της καρδιάς μας με την ιστορικό-φιλόλογο Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα στον πολυχώρο της. Θα ακολουθήσουν 3 δίωρες διαφορετικές περιηγήσεις στις 9 Απριλίου, 7 και 28 Μαΐου στην πόλη με βιωματική προσέγγιση σ’ αυτά που θα έχουν λεχθεί.

Στις περιηγήσεις μπορούν να μετάσχουν άτομα από 12 ετών, δωρεάν, αλλά με κράτηση θέσης η οποία εξασφαλίζεται στο 2610.622250 ωράριο γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ, τις άλλες ώρες στο 2610.277171 καθώς και στο info@koinotopia.gr. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η ομιλήτρια με κείμενα, σημειώσεις ξένων περιηγητών και διαφάνειες παρουσίασε την ιστορική συνέχεια της πόλης. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας στο σήμερα, μας ταξίδεψε σε σημεία και ιστορίες της πόλης, που μας βοηθάνε να τη γνωρίσουμε. Μας παρουσίασε μνημεία από την αρχαιότητα, που τα προσπερνάμε στις διαδρομές που κάνουμε σε διάφορα σημεία της πόλης. Είδαμε απομεινάρια μιας άρχουσας τάξης, που διαφέντευε τον τόπο στη νεότερη εποχή της Πάτρας. Τότε που η Μπελ Επόκ άφησε τα ίχνη της στο πέρασμά της. Τότε που μια πολυεθνική κοινωνία της Πάτρας με τη «μαυρομάτα» έφτιαξε κτίρια, πλατείες, εκκλησίες, θέατρο, κοινωφελή ιδρύματα, εργοστάσια κλπ, έχοντας, όμως, ένα λαό εργατών, αγροτών που ήταν η ζωογόνος δύναμη των αστών που τους έφερε υπερκέρδη και πλούτη με την εργασία τους.

Αυτήν την Πάτρα προσπάθησε η ομιλήτρια να μας τη γνωρίσει, αφού η Πάτρα υπήρξε μεγάλη και στην αρχαιότητα και στα νεότερα χρόνια. Έγραψε μία σπουδαία ιστορία στον οικονομικό χάρτη της Ελλάδας, στήριξε την οικονομία τότε που είχε σχεδόν το μονοπώλιο της εξαγωγής της σταφίδας. Αυτήν την πόλη που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε ή αποφασίσαμε να έρθουμε να ζήσουμε εδώ, από άλλες περιοχές, είναι καιρός να τη μάθουμε και να ενδιαφερθού- με περισσότερο μήπως έτσι και οι διοικούντες την, μεριμνήσουν γι’ αυτήν όπως της αξίζει…

Στις (3) περιηγήσεις με τη Γιώτα Καΐκα που θα ακολουθήσουν, η πρώτη στις 9 Απριλίου, θα αναφερθούμε σε πρόσωπα και πράγματα που υπάρχουν στην πόλη και καθημερινά τα προσπερνάμε, χωρίς να ξέρουμε την ιστορία τους. Είναι αυτά τα σημεία της πόλης, που μας καλούν να σταθούμε και να «μιλήσουμε» μαζί τους.

Η Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση επί 22 έτη. Ασχολείται επί σειρά ετών με την ιστορία της Πάτρας.