Πάτρα: Ζωντανό Εργαστήριο Αστικής Κινητικότητας

Ο Δήμος Πατρέων και το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνουν την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, και ώρα 12:15 μ.μ. Ζωντανό Εργαστήριο Αστικής Κινητικότητας για την Πάτρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Αγοράς Αργύρη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “TRIBUTE – Integrated and Innovative Actions for Sustainable Urban Mobility Upgrade.” Ο Δήμος Πατρέων συμμετέχει ως εταίρος στο έργο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διακρατικής Συνεργασίας του Προγράμματος INTERREG ADRION.
Το έργο έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από την γρήγορη διάδοση των νέων τεχνολογιών μεταφορών και να αναπτύξει καινοτόμους λύσεις κινητικότητας. Στο έργο συμμετέχουν 8 πόλεις της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου: Λουμπλιάνα, Μάριμπορ, Μιλάνο, Νόβι Σαντ, Πάτρα, Ποντγκόριτσα, Σεράγεβο και Ζάγκρεμπ, με επικεφαλής το Politecnico di Milano.
Το TRIBUTE επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη μίας διακρατικής στρατηγικής για τις αστικές μεταφορές στην περιοχή Αδριατικής–Ιονίου, σύμφωνα με τους νέους στόχους της ΕΕ για βιώσιμη, ολοκληρωμένη και χωρίς αποκλεισμούς κινητικότητα. Η διάρκεια του έργου είναι 30 μήνες, και η συνολική αξία €3.269.400, εκ των οποίων €2.778.990 χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ II).
Η από κάτω προς τα πάνω προσέγγιση που ακολουθεί το έργο TRIBUTE βασίζεται στην δημιουργία Ζωντανών Εργαστηρίων (Living Labs). Τα Ζωντανά Εργαστήρια είναι ένα εργαλείο για την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, δημόσιας διοίκησης, ακαδημαϊκού κόσμου, βιομηχανίας και εταιρειών, προκειμένου να συν-σχεδιάσουν, να πειραματιστούν και να αξιολογήσουν νέες βιώσιμες λύσεις κινητικότητας για τις πόλεις της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου.
Το Ζωντανό Εργαστήριο της Πάτρας, που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός «Πράσινου» δικτύου ποδηλατικών διαδρομών που θα συνδέει τις γειτονιές της Πάτρας και θα ενισχύει την βιώσιμη αστική κινητικότητα και την χρήση καινοτόμων μέσων «Πράσινης» κινητικότητας και συνδεσιμότητας στην πόλη. Οι δράσεις του Ζωντανού Εργαστηρίου, με την συμμετοχή φορέων και πολιτών, θα συντελέσουν στην βαθύτερη κατανόηση των τοπικών αναγκών και στην διαμόρφωση κοινών μελλοντικών δράσεων βιώσιμης κινητικότητας για την Πάτρα.

Η εκδήλωση θα γίνει στα ελληνικά. Επισυνάπτουμε το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.