(Φωτο)-Kαλάβρυτα: Θανάσης Παπαδόπουλος – «Εδώ και 50 χρόνια ο Συνεταιρισμός στυλοβάτης της τοπικής παραγωγής και οικονομίας»

Τα Καλάβρυτα επισκέφθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι Έλληνες και ξένοι συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο Τυροκομίας και Φεστιβάλ Τυριού που φιλοξενείται στην Τρίπολη.
Το Συνέδριο οργανώνεται στο πλαίσιο της Διακρατικής Συνεργασίας «Say Cheese! Balkan Cheese» και στις εργασίες του μετέχουν Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί, ειδικοί απ’ τον χώρο της Τυροκομίας και της Κτηνοτροφίας, στελέχη του χώρου του μάρκετινγκ αλλά του Πολιτισμού.
Πρόκειται για δράση που υλοποιείται απ’ το Πρόγραμμα LEADER/CLLD με τη συμμετοχή 11 εταίρων απ’ την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τη Ρουμανία και τριών ΟΤΔ παρατηρητών απ’ τη Μολδαβία και αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.
Τους σύνεδρους στα Καλάβρυτα υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος ενώ ακολούθησε επίσκεψη στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων όπου και έγινε λεπτομερής ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και στην παραγωγή.
Κατά την υποδοχή των συνέδρων, στη σύντομη ομιλία του, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο του Συνεταιρισμού ως βασικού πυλώνα στήριξης της κτηνοτροφικής παραγωγής και εν γένει της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης.
Όπως σημείωσε «ο Συνεταιρισμός Καλαβρύτων -που φέτος έκλεισε 50 χρόνια λειτουργίας- είναι ο φορέας, η δομή, που συνέβαλε και συμβάλλει στην αξιοποίηση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας και στην ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων μας. Σήμερα, περίπου 1.200 κτηνοτρόφοι απ’ την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων διαθέτουν την γαλακτοκομική παραγωγή τους στον Συνεταιρισμό. Έναν Συνεταιρισμό -πρότυπο».
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ιδιαίτερη σχέση του ίδιου με τον Συνεταιρισμό τη Διεύθυνση του οποίου ανέλαβε σε μικρή ηλικία το 1983 για ν’ ακολουθήσει μια πορεία σημαντικών βημάτων, διαρκούς ανάπτυξης και επέκτασης της παραγωγής και του κύκλου εργασιών της συνεταιριστικής μονάδας.
«Ο Συνεταιρισμός αυτός είναι κόσμημα που λάμπει από κάθε πλευρά», είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «στα Καλάβρυτα είμαστε περήφανοι για τον Συνεταιρισμό μας. Είμαστε περήφανοι κάθε φορά που ακούμε ότι η Φέτα Καλαβρύτων ή κάποιο άλλο απ’ τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας βραβεύεται στους κορυφαίους γαστρονομικούς διαγωνισμούς. Αισθανόμαστε, έτσι, ότι δικαιώνεται η προσπάθεια, η παράδοση, η ευσυνειδησία και ο επαγγελματισμός μας».