Πάτρα: Ο ρόλος των Περιφερειών στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας – Τέσσερις Περιφερειάρχες συζητούν

Πρώτη ημέρα εργασιών του 11ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης "Regional Growth Conference", που διοργανώνει η εφημερίδα "Πελοπόννησος" στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023. (ΜΑΡΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI) /ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ/

Τον προβληματισμό τους για το μέλλον των Περιφερειών και το ρόλο τους στο αναπτυξιακό προφίλ της Ελλάδος εξέφρασαν οι Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο του 11ου Regional Growth Conference, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών έως τις 18 Μαρτίου.
Αφορμή για την συζήτηση αποτέλεσαν στοιχεία που παρουσίασε ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Θεόδωρος Λουλούδης τα οποία προέρχονταν από έρευνες του Παρατηρητηρίου Περιφερειακής Πολιτικής και της Εταιρείας Data C για το πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται και κρίνουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τα οποία προκύπτει πως οι πολίτες δυσκολεύονται να ταυτίσουν την περιφέρεια με αρμοδιότητες.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός παραδέχθηκε ότι το θεσμό της Περιφέρειας δεν τον γνωρίζει ο κόσμος και έθεσε ως αναγκαίο στόχο την επικοινωνία του έργου των Περιφερειών, ενώ από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε με νόημα ότι πρέπει «το κράτος να αποφασίσει αν μας θέλει ή όχι» σημειώνοντας ότι ήδη από το 2010 που καθιερώθηκε η αιρετή Περιφέρεια έχουν αφαιρεθεί συστηματικά δεκάδες αρμοδιότητες από αυτή. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε με νόημα ότι και «οι 13 Περιφέρειες της χώρας δουλεύουν ως πραγματική “Εθνική Ελλάδος”, αν μας εμπιστευτεί το κράτος θα κερδίσουμε πολλά!» και ο οικοδεσπότης Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, σημείωσε πως ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να βρεθεί πραγματικά στο πλευρό των πολιτών και ξεπερνώντας αρμοδιότητες να δώσει λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη τη συνεδρία παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκάλκος. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αρχισυντάκτης της Εφημερίδας «Πελοπόννησος» Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.