Αχαΐα: Στο πόδι οι υγειονομικοί – Κατά της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας – Η στήριξη Σωματείων Εργαζομένων

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μετατρέψει την Ογκολογική Μονάδα Παίδων που εδρεύει στα νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία» σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ήταν το σπίρτο που πυροδότησε τον ξεσηκωμό του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.
Σήμερα όλοι οι υγειονομικοί της Αχαΐας μετακινούνται στην ΑΘήνα όπου θα συναντηθούν με αντιπροσωπείες συναδέλφων τους απ’ όλη τη χώρα και θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.
«Βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η κυβέρνηση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει προχωρά τάχιστα στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας. Το μαρτυρά η απόφασή της πριν λίγες ημέρες για τη μετατροπή του Ογκολογικού Παίδων σε ΝΠΙΔ, η επαναφορά των πολύ ακριβών εργολάβων, η επέκταση και παγίωση των ελαστικών μορφών εργασίας. Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι φτάνουν πλέον στο 35% των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε εν μέσω πανδημίας για τη μονιμοποίησή τους» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» και προσθέτει:
«Πρόσφατα στο γειτονικό Μεσολόγγι και σ’ άλλες πόλεις της χώρας, χιλιάδες πολίτες ξεσηκώθηκαν βάζοντας φραγμό στις ορέξεις των κυβερνώντων να ξεπουλήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα κοράκια της υγείας. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του την περίοδο της πανδημίας. Ο Ιδιωτικός Τομέας δεν έβαλε πλάτη. Με την νοσηλεία – noncovid περιστατικών – αύξησαν κατά πολύ τα κέρδη τους».
Επίσης το Σωματείο χαρακτηρίζει «κοροϊδία» το βοήθημα που δόθηκε. «Μεγάλο ποσοστό του προσωπικού δεν λαμβάνει καμία αύξηση ή λαμβάνει αυξήσεις κατώτερες του αναμενόμενου. Το Νοσηλευτικό Προσωπικό που λαμβάνει τώρα επίδομα 150€ αυξάνεται στα 200€ μικτά. Αποκλείστηκαν ειδικότητες, όπως Διοικητικό και άλλα επαγγέλματα που ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο και διαχωρίστηκαν φορείς που κάνουν την ίδια δουλειά. Πριν τα μνημόνια όλοι οι υγειονομικοί παίρναμε 310€- 340€ νοσοκομειακό επίδομα χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».
Η ΠΟΕΔΗΝ
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Δεν μας αρμόζει ένα Σύστημα Υγείας που οι πολίτες θα βάζουν το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας και δεν θα παρέχονται δωρεάν από το κράτος.
Τα Νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού. Υποφέρουν από τις συνεχείς παραιτήσεις και τις άγονες προκηρύξεις. Χιλιάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις».