Κίνα: Λόγο για την ειρήνη θα βγάλει ο Σι Τζινπίνγκ στην επέτειο του ενός χρόνου από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στις 24 Φεβρουαρίου θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ξεκίνημα του πολέμου. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όπως το Sky News, ο Σι Τζινπίνγκ έχει αποφασίσει να βγάλει λόγο για την ειρήνη εκείνη την ημέρα, μια κίνηση που θα συζητηθεί ιδιαίτερα.

Ποιος αποκάλυψε την είδηση

Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, αυτός που έκανε τη συγκεκριμένη αποκάλυψη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, επικαλούμενος τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.

Ο Γουάνγκ Γι «μού είπε πως ο Σι θα εκφωνήσει ομιλία ειρήνης στην επέτειο της εισβολής στην Ουκρανία» στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, δήλωσε ο Ταγιάνι στον ραδιοφωνικό σταθμό RAI, την επομένη της συνάντησής του με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας στη Ρώμη.

Ο Ταγιάνι είπε πως στη συνάντηση με τον Γουάνγκ Γι, κάλεσε την Κίνα να ασκήσει όλη την ισχύ της προκειμένου να πείσει τη Ρωσία να καθίσει στην τράπεζα των συνομιλιών ώστε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και να επιφέρει το τέλος του πολέμου.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σύμπραξη της Ιταλίας στο εμπορικό σχέδιο Πρωτοβουλία μία Ζώνη ένας Δρόμος της Κίνας, ο Ταγιάνι είπε πως η Ρώμη αξιολογεί το ζήτημα και θα αποφασίσει τι θα κάνει «την κατάλληλη στιγμή».

Η Ιταλία έγινε το 2019 η πρώτη μεγάλη βιομηχανοποιημένη χώρα που υπέγραψε την πρωτοβουλία – ένα κολοσσιαίο σχέδιο που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει το εμπορικό βάθος του Πεκίνου.

Πολύ λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Ιταλία του Σι Τζινπίνγκ.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πέρυσι, προτού εκλεγεί, πως δεν θέλει «να ευνοήσει την κινεζική εξάπλωση στην Ιταλία ή την Ευρώπη» και ότι δεν σκόπευε να ακολουθήσει το σχέδιο.

Τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα σχέδιο με την επωνυμία Global Gateway που προβλέπει επενδύσεις ύψους 300 δισεκ. ευρώ παγκοσμίως μέχρι το 2027 σε σχέδια υποδομών, ψηφιακά και κλιματικά σχέδια ως την καλύτερη εναλλακτική στην Πρωτοβουλία μία Ζώνη ένας Δρόμος της Κίνας.

Πηγές: Sky News, ΑΠΕ-ΜΠΕ