Τουρκία: Η ανθρωπιστική τραγωδία κατατρώει τον Ερντογάν με σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση καθώς κινδυνεύει να χάσει το εκλογικό παιχνίδι. Στην προσπάθεια του να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα υπόσχεται στέγαση μέσα στους επόμενους 12 μήνες ενώ δεσμεύεται για την καταβολή 100.000 λιρών στους συγγενείς των νεκρών.

Από την πλευρά της η τουρκική αντιπολίτευση πιέζει και τον επικρίνει με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος – και πιθανό υποψήφιο πρόεδρο – Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να τονίζει ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος και το καθεστώς του είναι η καταστροφή αυτής της χώρας. Η έκκληση δε ιδρυτικού στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, για αναβολή των εκλογών στην Τουρκία έως το 2024 έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά με την αντιπολίτευση να προειδοποιεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην τολμήσει να προχωρήσει σε… εκλογικό πραξικόπημα.

Ειδικότερα, ο Μπουλέντ Αρίντς, ζήτησε τη Δευτέρα την αναβολή των εκλογών καθώς η ψηφοφορία θα ήταν αδύνατο να οργανωθεί μετά την καταστροφή και αντιπρότεινε οι κάλπες να μετατεθούν για το 2024. Οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον Ερντογάν κατηγορώντας τον ότι εάν πράξει κάτι τέτοιο θα το κάνει επειδή βλέπει ότι θα χάσει.

Πριν από μερικές ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η αντίδραση της κυβέρνησής του ήταν πιο αργή από ό,τι επιθυμούσε ενώ καθυστερήσεις παραδέχθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Φυσικά όλα δεν είναι τέλεια. Υπήρξαν αδυναμίες στον συντονισμό αρχικά αλλά, σύντομα, στήθηκε ένα σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μέγεθος της καταστροφής είναι τεράστιο. Όπως και οι εικόνες που βλέπουμε όλες αυτές τις ημέρες να φτάνουν από την Τουρκία έτσι, και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και διαρκώς αναθεωρούνται.

Από τους φονικούς σεισμούς μεγέθους 7,8 και 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, 35.418 είναι οι άνθρωποι που έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια στην Τουρκία και τουλάχιστον 6.000 είναι οι νεκροί στη γειτονική της χώρα, Συρία.

Στα νοσοκομεία της Τουρκίας τουλάχιστον 105.500 άνθρωποι είναι τραυματίες εκ των οποίων οι τουλάχιστον 13.000 βρίσκονται ακόμη στα νοσοκομεία με εκατοντάδες να παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, 195.962 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και είναι πλέον εκτοπισμένοι σε άλλες από τις πληγείσες επαρχίες. Μέχρι στιγμής γνωστό έχει γίνει ότι τα σπίτια τα οποία κατέρρευσαν ή/και έχουν πλήρως καταστραφεί είναι 47.000 ενώ, ζημιές έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 200.000 κατοικίες.

Σε ό,τι αφορά στους αστέγους, ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Στις πληγείσες πόλεις θα βρει κανείς 175.000 σκηνές και 5.400 κοντέινερ ενώ, ο Εμίρης του Κατάρ υποσχέθηκε να στείλει άλλα 10.000 κοντέινερ για να στεγαστεί ένα πολύ μικρό μέρος των αστέγων. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα παρέλαβε από το εξωτερικό 36.000 σκηνές και περιμένει να φτάσουν επιπλέον 51.000.

Οι υγειονομικές συνθήκες παραμένουν δραματικές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των υποδομών υγιεινής έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Πολίτες μιλώντας σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν πως δεν έχουν καταφέρει να πλυθούν από τη σκόνη του σεισμού ενώ, και στους καταυλισμούς οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όσων διαμένουν σε αυτούς.

Τώρα, οι πολίτες περιμένουν να πεισθούν ότι κάτι θα γίνει, ότι έστω και τώρα θα βοηθηθούν από την Άγκυρα. Προς το παρόν, το έδαφος εξακολουθεί να τρέμει. Μια τρομακτική υπενθύμιση αυτής της τραγωδίας που παραμένει σε εξέλιξη. 3.900 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα. Ένα ξυπνητήρι το οποίο ξυπνά τον εφιάλτη και σημαίνει ότι ανά δεκαπέντε λεπτά οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές μπορούν να αισθανθούν τη γη να τρέμει…

Πηγή: skai.gr