Πάτρα: Δύο χρόνια χωρίς τον φίλο… Νάσο – Από την ημέρα που μας είπε «αντίο»

Πέρασαν δύο χρόνια από την ημέρα που ο Νάσος Νασόπουλος, ο ιδρυτής του thebest.gr, μας είπε «αντίο». Ένα «αντίο» που κανείς δεν είχε πιστέψει ότι θα ακούσει. Όχι από το Νάσο. Όχι από αυτόν τον επίμονο μαχητή.

Ήταν απόγευμα Κυριακής όταν ήρθε η είδηση, η πιο σκληρή, η πιο αποκαρδιωτική που κληθήκαμε ποτέ να γράψουμε. Η είδηση που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε: «Έφυγε ο Νάσος- Το thebest.gr έχασε την ψυχή του».

Κι έτσι ήταν εκείνο το απόγευμα. Χωρίς ψυχή.

Χωρίς τον καθοδηγητή, τον σύντροφο, τον φίλο, τον συνεργάτη… Χωρίς αυτόν που γεννούσε τις ιδέες με ενθουσιασμό και τις μεγάλωνε με πείσμα κοιτάζοντας ένα αστέρι. Από εκείνο το απόγευμα αυτός θα ήταν στο ουρανό και εμείς θα αναζητούσαμε εκεί, ανάμεσα στα πυκνά σύννεφα της απώλειας, το αστέρι του. 

Ο Νάσος έφυγε στα 57 του χρόνια έχοντας κάνει πόλεμο με τον  καρκίνο. Έναν πόλεμο σκληρό που χάθηκε στην τελευταία μάχη. Εκεί όπου πέφτουν όλοι οι γεννημένοι μαχητές, όταν τα χαρτιά της «τράπουλας» είναι γνωστά μόνο στον ένα παίκτη.

Άνθρωποι όπως ο Νάσος όμως δεν φεύγουν ποτέ στα αλήθεια. Και αυτό το μάθαμε τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες που πέρασαν με τον σιωπηλό τρόπο με τον οποίο περνάει ο χρόνος για να μας δείξει από τη μια την αξία του που εμμονικά λησμονάμε και από την άλλη τη σχετικότητά του. Ο χρόνος δεν πήρε τίποτα από το Νάσο.

Εδώ είναι ακόμη. Ανοίγει με τα κλειδιά του το γραφείο, στέλνει email με οδηγίες, δίνει κατευθύνσεις, εμπνέει τίτλους και άρθρα, γελάει με το μοναδικό, το πηγαίο, το πονηρό του γέλιο, σαρκάζεται και σαρκάζει όπως κάνουν όλοι οι ευφυείς, στέκεται δίπλα μας όταν μας βλέπει “συννεφιασμένους”, μας λέει “πάμε και πάλι” δείχνοντας τον παράδρομο όταν στη διαδρομή εμφανίζεται αδιέξοδο και σχεδιάζει το επόμενο βήμα του thebest.gr ανοίγοντας δρόμους και παράδρομους για να περάσει το πληθωρικό του ταμπεραμέντο και να βρει διέξοδο η ακαταπόνητη ενέργειά του.

Tο πνεύμα του Νάσου Νασόπουλου διατρέχει κάθε μέρα του thebest.gr κάθε ενέργεια και κάθε πρωτοβουλία. Είναι η πορεία που αταλάντευτα ακολουθούμε στην μετά το Νάσο εποχή που είναι γεμάτη από αυτόν.

Γεμάτη από τον οξυδερκή άνθρωπο, τον προοδευτικό δημοσιογράφο που έτεμνε με την πένα του την κοινωνία και την πολιτική, τον manager μεγάλων διοργανώσεων που έφερναν την σφραγίδα του, τον ασυμβίβαστο άνθρωπο με τις ευαισθησίες και τα όνειρα, τον αλληλέγγυο που τασσόταν πάντα στο πλευρό των αδυνάμων και πάνω από όλα τον πιστό, τον πολύτιμο φίλο που ήταν καθοδηγητής, τον καθοδηγητή που ήταν φίλος.

Ακομπλεξάριστος, ενθουσιώδης, ονειροπόλος, διεισδυτικός, γρήγορος, εφευρετικός, καλλιεργημένος, καλόκαρδος, άνθρωπος που γέμιζε άμα τη εμφανίσει του το χώρο όσης έκτασης και αν ήταν αυτός, με μια ασύλληπτη πειθώ, με ένα μοναδικό ένστικτο, ο  Νάσος Νασόπουλος συνήθιζε να κοιτάζει πάντα έξω από το πλαίσιο και να καινοτομεί με μια σχεδόν γονιδιακή φυσικότητα. Αυτή την τάση του, τη ματιά του έξω από το όποιο κάδρο προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή με τα δικά μας μάτια. Έχοντας μάθει από το βλέμμα του ίσως και περισσότερα από όσα μάθαμε από τη φωνή του.

Έχουμε μαζί μας το Νάσο  στις νίκες αλλά και στις ήττες. Στις δεύτερες λίγο πιο πολύ. Εκεί ο Νάσος μας έδινε τα μεγαλύτερα μαθήματα. 

Άνθρωπος ευγενής, ατίθασος, ευθύς, που άλλαζε απόψεις, που αναθεωρούσε, που δεν κολλούσε σε καταστάσεις και σχήματα, που στηριζόταν πάντα στις δικές του δυνάμεις από μικρό παιδί, ο Νασόπουλος μας έμαθε τι θα πει ανεξαρτησία στην ουσία και όχι στην ταμπέλα. Και τι σημαίνει να αισθάνεσαι ανεξάρτητος. Ακόμη και αν καταβάλλεις το κόστος… εφάπαξ.

Ο Νάσος Νασόπουλος, γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου του 1963 και σπούδασε Ηλεκτρολόγος. Γρήγορα τον κέρδισε η αγάπη του για την πολιτική και το πάθος του για τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία.

Το 1983 σε ηλικία 20 χρονών έγινε μέλος της εμβληματικής 3μελούς επιτροπής της παντοδύναμης τότε Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αχαΐας, μαζί με τον Χρήστο Δημόπουλο και τον Γιώργο Μάρκου. Οι τρεις τους έκτοτε θα συνδεθούν με παντοτινή αδερφική φιλία.

Το κομματικό κουστούμι ωστόσο δεν του πήγαινε. Σύντομα αποχώρησε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του ένας μάχιμος και βαθιά προοδευτικός πολίτης και δημοσιογράφος. Στην μετέπειτα πορεία της ζωής του αρνήθηκε όλες τις προτάσεις που του έγιναν για να πολιτευτεί ή να αναλάβει δημόσιες θέσεις.

Το 1983 ο Θάνος Μικρούτσικος ως καλλιτεχνικός διευθυντής και ο Νάσος ως διοικητικός διευθυντής ξεκίνησαν το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, που τα επόμενα χρόνια απέκτησε πανευρωπαϊκή λάμψη.  

Ξεκίνησε εκδίδοντας την τοπική μηνιαία εφημερίδα «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ενώ κατόπιν εξέδιδε με τον Γιώργο Σπαθαράκη την ημερήσια εφημερίδα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ» και την «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» που κυκλοφορούσε κάθε Σαββατοκύριακο.

Το 1988 με τον Φάνη Συναδινό δημιούργησαν τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΑΡΟΣ», μια εμβληματική δημοσιογραφική πρωτοβουλία, που γρήγορα κατέκτησε τεράστιο μερίδιο ακροαματικότητας μεταξύ των Πατρινών. Παράλληλα συνέχισε την πολύπλευρη δημοσιογραφική του δραστηριότητα σαν πολιτικός σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό TELE-TIME, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά ποσοστά τηλεθέασης για τα δεδομένα ενός περιφερειακού καναλιού, ενώ ανέλαβε και αρχισυντάκτης της καθημερινής εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ» με εκδότη τον Ανδρέα Χριστόπουλο, που ήταν το κύριο έντυπο έκφρασης των δημοκρατικών Πατρινών.

Για περίπου 10 χρόνια με τον φίλο του Νίκο Συναδινό είχαν παρέμβαση σε όλα τα κορυφαία πολιτικά, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα της πόλης μέσα από τη διαφημιστική εταιρία τους «ΑΚΤΙΝΑ», ενώ μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων και μεγάλων διοργανώσεων διοργάνωσε το 2007 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής.

Το 2004 ο Νάσος Νασόπουλος ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πάτρα, ως City Manager και Venue Manager. Με την ολοκλήρωση των αγώνων τιμήθηκε για την χρηστή οικονομική του διαχείριση.

Για δεκαετίες ολόκληρες αρκετοί βουλευτές και δήμαρχοι της Αχαΐας αναγνωρίζουν ότι η εκλογική τους επιτυχία χρωστάει πολλά στο επικοινωνιακό χάρισμα και την πολιτική διεισδυτικότητα του Νάσου.

 Το 2009 διαβλέποντας ότι το μέλλον στην ενημέρωση περνά σε νέα περίοδο επηρεαζόμενη από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, προχώρησε στη δημιουργία του thebest.gr, επιχειρώντας και επιτυγχάνοντας μια μικρή επανάσταση στο χώρο της ενημέρωσης στην ελληνική περιφέρεια, δημιουργώντας έναν από τους πλέον σύγχρονους ενημερωτικούς ιστότοπους της Ελλάδας. Συνιδρυτής και συνεργάτης του ο Χριστόφορος Πετρής, που έφυγε πριν από τρία χρόνο από τη ζωή.

Κατάφερε να κάνει το thebest.gr το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα ειδησεογραφικά sites στη χώρα, εξαρχής κορυφαίο στην περιφερειακή ενημέρωση, με επιμονή στην υπηρεσία της  αντικειμενικής δημοσιογραφίας, όντας μια από τις λιγοστές εύρωστες και υγιείς εκδοτικές επιχειρήσεις της επικράτειας.

Η τελευταία του προσφορά στην Πάτρα ήταν η καθοριστική του συνεισφορά και συμμετοχή στην ανάληψη και προετοιμασία των Μεσογειακών Αγώνων του 2019.

Η σύζυγός του, Νεκταρία Ντούκα, υπήρξε ο ακούραστος συνοδοιπόρος του στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Στη μάχη του με τον καρκίνο στάθηκε ο ακάματος συναγωνιστής και εμψυχωτής του. Έτσι ο Νάσος βρήκε τη δύναμη να δημοσιεύει καθημερινά στη στήλη του «Το ημερολόγιο ενός καρκινοπαθούς», έναν γενναίο διάλογο επικοινωνίας του με όλους αλλά κυρίως με τους ομοιοπαθείς του.

Με την πρώην σύζυγό του, Ντοραλίνα Γκολφινοπούλου, που διατήρησαν μια όμορφη και ανθρώπινη σχέση μέχρι το τέλος, απέκτησαν τους δυο του γιους, τον Περικλή και τον Θάνο. Βρισκόταν πάντα δίπλα τους και είχε τη χαρά να τους δει να ακολουθούν ομοίως με αυτόν- αντίθετα με τις σπουδές τους- τους δικούς του επαγγελματικούς δρόμους. Τη δημοσιογραφία και την επικοινωνία.

Είχε ακόμα 3 αδέρφια, την Ελένη, τον Μιχάλη και τον Γιάννη που έφυγε πριν από 4 χρόνια από τη ζωή.

Ο Νάσος έφυγε σαν σήμερα. Ένα απόγευμα Κυριακής. Από εκείνη τη  μέρα για μας οι Κυριακές δεν έχουν το ίδιο χρώμα.

Τις Δευτέρες όμως ακούμε τη φωνή του πεντακάθαρα να λέει “πάμε παιδιά” και το γέλιο του να απλώνεται σε όλο το γραφείο. Είναι η στιγμή που ξεχνάμε ότι δεν κάθεται στην καρέκλα του γραφείου του. “Ίσως”, λέμε μέσα μας, “είναι έξω για δουλειές. Και όταν γυρίσει, θα πρέπει να δουλεύουν όλα ρολόι”.

skaipatras: Φίλε ΝΑΣΟ θα σε μνημονεύουμε και θα σε θυμόμαστε γιατί έτσι πρέπει!