Πάτρα: Έκλεισε ο φάκελος Μαλένας-Ίριδας – Σε λίγες ημέρες η απόφαση για τη νέα δίκη

Δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2022. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
Έκλεισε ο «φάκελος» της υπόθεσης των θανάτων της Ίριδας και της Μαλένας Δασκαλάκη και μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών η εισαγγελέας Αθηνών θα αποφασίσει για την τύχη της προφυλακσιμένης μητέρας τους, Ρούλας Πισπιρίγκου, για το αν θα καθίσει στο εδώλιο της κατηγορούμενης, εκ νέου, αλλά αυτή την φορά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και μάλιστα δύο φορές, στα παιδιά της 6 μηνών και 3,5 ετών, αντίστοιχα

Τελευταία μάρτυρας, όπως αποκλειστικά έγραψε η «Πελοπόννησος», κατέθεσε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, η οποία δήλωσε -όπως ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης, Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε- πως «ο ασφυκτικός θάνατος της Ιριδας επινοήθηκε από τους ιατροδικαστές Καρακούκη – Καλόγρηα». Αυτό σημαίνει ότι η κ. Τσιόλα εμμένει στην άποψη της παθολογοανατόμου Ιωαννίνων κ. Μητσέλου, για θάνατο από «αγενεσία φλεβοκόμβου». Βέβαια η κ. Τσιόλα είχε δηλώσει  -τον περασμένο Αύγουστο- πως και η ίδια στην πρώτη της ιατροδικαστική έκθεση είχε αφήσει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου, αλλά σήμερα μιλά για «επινόηση»!

Η ανακρίτρια Αθηνών κ. Τζωρτζάτου δεν έκρινε ότι χρειάζεται να κληθεί εκ νέου να καταθέσει ο παθολογοανατόμος κ. Ευτυχιάδης, τη μέθοδο του οποίου αμφισβήτησε ο κ. Κούγιας και τον χαρακτήρισε «ανεπαρκή»! Ο κ. Ευτυχιάδης δεν άλλαξε τίποτα στην κατάθεσή του και μάλιστα υπεραμύνθηκε της μεθόδου που χρησιμοποίησε, παρουσιάζοντας σχετική βιβλιογραφία.

Ο φάκελος περιέχει και την κατάθεση της αδελφής της κατηγορουμένης, Δήμητρας Πισπιρίγκου, που αναφέρει ότι την ώρα που πήγε και σήκωσε το μωρό από την κούνια (21η Μαρτίου), παρατήρησε κάκωση στο στόμα. Ο πατρινός διασώστης του ΕΚΑΒ κ. Αμπατζίδης – που μετέφερε την Ιριδα και έκανε και ΚΑΡΠΑ – δήλωσε πως φορούσαν γάντια, ήσαν ιδιαίτερα προσεκτικοί και πως σε καμία περίπτωση δεν προκάλεσαν οι διασώστες την όποια κάκωση στο βρέφος.

Η κ. Μητσέλου δηλώνει πως κι εκείνη διαπίστωσε κάποια «ασφυκτικά σημάδια», τα οποία ισχυρίζεται πως γνωστοποίησε στην Αγγελική Τσιόλα, τηλεφωνικά! Είπε, δε, πως ανεξάρτητα από την «αγενεσία φλεβοκόμβου», η μικρή είχε τον μηχανισμό για να δουλεύει η καρδούλα της. Η ανακρίτρια κυρία Τζωρτζάτου την ρώτησε για ποιο λόγο δεν έγραψε στην έκθεσή της τα περί ενδεχόμενου «ασφυκτικού θανάτου» κι εκείνη απάντησε πως… «δεν το θεώρησε υποχρεωτικό, αφού θα ενημέρωνε τηλεφωνικά την Τσιόλα»!

Ο ιατροδικαστής Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, δήλωσε πως «πέραν του φωτογραφικού υλικού και των κακώσεων που διαπίστωσαν στις ακτινογραφίες, υπάρχουν στοιχεία που θα αναλυθούν στο δικαστήριο» και πως «παθολογικά αίτια είναι μία ομάδα αιτιών, που πρέπει να το προσδιορίσουμε» και ότι «στην έρευνα με τον κ.Καλόγρηα βρήκαν ασφυκτικό θάνατο»!

Με βάση τα παραπάνω είναι βέβαιο πως στο δικαστήριο θα γίνει «μάχη ιατροδικαστών»!