Πάτρα: Βασίλης Αϊβαλής – «Δημόσια περιουσία, δημόσιο όφελος- Το «409» στην πόλη»

 

Με γρήγορα βήματα στις 27/12/22 η Πολιτεία μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας των ενόπλων δυνάμεων προχώρησε στη δημοπρασία του πρώην Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 409.
Ο διαγωνισμός που έχει καταληκτική ημερομηνία τις 22 Φεβρουαρίου 2023 προβλέπει την παραχώρηση του κτιρίου σε ιδιώτη για 50 περίπου έτη (με δυνατότητα παράτασης 20 ετών επιπλέον) για ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης παραβλέποντας τη ρητή βούληση του κληροδότη για στρατιωτική υγειονομική μονάδα.
Είναι γεγονός ότι το υπάρχον κτίριο (συνολικού εμβαδού 5.338,99τμ) εδώ και αρκετά χρόνια είναι αναξιοποίητο από την Πολιτεία και έχει αφεθεί εγκαταλελειμμένο στον χρόνο και στην λεηλασία από επιτήδειους (ιδιαίτερα τις νύχτες), με έντονα πλέον τα σημάδια της φθοράς.
Η συντήρηση που απαιτείται και οι απαραίτητες ανακατασκευές που πρέπει να γίνουν ανάλογα με την χρήση που θα αποφασίσει ο μειοδότης, είναι ομολογουμένως ευρείας κλίμακας και αρκετά κοστοβόρες. Ωστόσο, δεν μπορείς να διορθώσεις ένα λάθος με ένα μεγαλύτερο, με την απώλεια του δημοσίου χαρακτήρα ενός τέτοιου κίτρου.
Η Πάτρα έχει ανάγκη από αντίστοιχα πλήρως λειτουργικά κτίρια.
Πλήθος δημοτικών δομών πληρώνουν ετήσια μισθώματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να στεγάσουν δημοτικές υπηρεσίες. Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, δημοτικά συνεργεία και εργαστήρια, χώροι συνάθροισης και γραφεία συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων, είναι μερικές μόνο από τις ανάγκες του Δήμου για στέγαση, ενώ από την άλλη πλευρά δεν είναι δημόσια γνωστό το κτιριακό απόθεμα του Δήμου το οποίο θα πρέπει να καταγραφεί, να σταχυολογηθεί, να ιεραρχηθεί και σταδιακά να αξιοποιηθεί.
Η αξιοποίηση τέτοιου μεγέθους κτιρίων, όπως του πρώην Νοσοκομείου 409, μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη των περιοχών που τα περικλείουν με σαφή και άμεσα οφέλη όχι μόνο για τους κατοίκους αυτών των γειτονιών, αλλά και ολόκληρης της Πάτρας.
Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται είναι, μήπως θα ήταν στην θετική κατεύθυνση μια διεκδίκηση παραχώρησης του συγκεκριμένου κτιρίου στον Δήμο Πατρέων;
Ανάγκες υπάρχουν. Προτάσεις για την αξιοποίησή του πολλές που πλέον των ανωτέρω καλύπτουν και τους όρους του δωρητή/ευεργέτη μέσω της παράλληλης λειτουργίας π.χ. στρατιωτικού φαρμακείου, στρατιωτικού ιατρείου και παιδικού σταθμού εντός αυτού.
Άλλωστε, το παράδειγμα της αξιοποίησης του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου καταδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση και πέρα από οποιαδήποτε ρητορική, είναι προς την σωστή κατεύθυνση να προωθείται η συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία από τη στιγμή που διασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και οι ανάγκες της πόλης, ενώ ταυτόχρονα έρχεται στα χέρια της πόλης αυτό το αξιόλογο κτίριο.
Θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή με συμφωνία από όλες τις δημοτικές παρατάξεις για τη διεκδίκηση του κτιρίου και τη ματαίωση του διαγωνισμού.
Αν από την άλλη πλευρά δεν υπάρξει διάθεση της Πολιτείας για την παραχώρησή του στην Δήμο μας, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι από την διαδικασία αυτή θα προκριθεί κυρίαρχα και προδιαγεγραμμένα ο δημόσιος χαρακτήρας του πρώην Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 409.