Πάτρα: Η παράταξη Ρώρου για τους Ρομά – «Προσχηματικός διάλογος από τη δημοτική αρχή Πελετίδη»

Μετά τη σχετική πρόσκληση της γενικής γραμματείας κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων ο δήμος συντάσσει το τοπικό σχέδιο δράσης «για την κοινωνική ένταξη την ισότητα και τη συμμετοχή των Ρομά του Δήμου Πατρέων». Το σχέδιο αυτό αποτελεί εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά 2021-2030 σε δράσεις, που θα υλοποιηθούν από το Δήμο.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Πατρέων καλεί τους τοπικούς φορείς και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών σε διαβούλευση μέχρι και την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 15.00. Δηλαδή αυτό που δεν έκανε επί τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή θα το κάνει σε τέσσερις ημέρες!!! Καλεί τους φορείς να ενημερωθούν με το προσχέδιο του τοπικού σχεδίου δράσης και να αποστείλουν σχετικό σχολιασμό στον ΚΟΔΗΠ, εντός τεσσάρων ημερών.
Είναι εύκολα αντιληπτό από τον κάθε καλόπιστο πολίτη, ότι μία τόση σπουδαία δουλειά δεν μπορεί να γίνει μέσα στον ασφυκτικό χρόνο των τεσσάρων ημερών. Προφανώς και ο διάλογος αυτός από τη δημοτική αρχή Πελετίδη είναι προσχηματικός.
Τέσσερα χρόνια είχε άπλετο χρόνο να προχωρήσει σε μία πραγματική διαβούλευση με τους κοινωνικούς, επιστημονικούς φορείς, τους πολίτες να καταγράψει προβλήματα, να εντοπίσει παραλείψεις και να έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο το οποίο θα είναι υλοποιήσιμο την επόμενη ημέρα. Αντ’ αυτού διεξάγει έναν προσχηματικό διάλογο στον περιορισμένο χρόνο των τεσσάρων ημερών με συνήθεις φορείς και συλλόγους φίλα προσκείμενους στη δημοτική αρχή που θα συμμετάσχουν.
Εύλογο το ερώτημα, γιατί αυτόν τον διάλογο δεν το προκάλεσε σε βάθος χρόνου, συγκαλώντας την Επιτροπή Διαβούλευσης που συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματικοί, επιστημονικοί, πολιτιστικοί φορείς της πόλης; Προφανώς και η απάντηση είναι ότι δεν θέλει ουσιαστικό διάλογο παρά μία συζήτηση τυπολατρική για τα μάτια του κόσμου.
Αδικεί έτσι η δημοτική αρχή την προσπάθεια που γίνεται μέσω αυτού του διαλόγου, τις συνοικίες που έχουν το πρόβλημα και θα μπορούσαν να καταθέσουν τις απόψεις τους σε έναν διάλογο ουσίας που είναι ανοικτός όλο το χρόνο. Το ρατσιστικό μίσος, ο διχασμός, οι ζώνες κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά διευρύνουν συνεχώς τις ανισότητες. Τα τελευταία γεγονότα η δολοφονία του Κώστα Φραγκούλη, η φωτιά στον Ρομά που έλεγε τα κάλαντα, χάριν αστείου, δείχνει ότι στην κοινωνία και την πόλη μας η τακτική διάκρισης και ο εμπαιγμός κατά των Ρομά καλά κρατούν.
Χρειάζεται να συγκροτήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την ένταξη των Ρομά, κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που σε αυτό θα έπαιζε ρόλο η πολιτεία αλλά και οι δήμοι.
Δυστυχώς με την πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από τη δημοτική αρχή υψώνεται ανυπέρβλητο το τείχος του κοινωνικού αποκλεισμού για τους Ρομά. Θα καταμετρηθεί ως άλλη μία προσχηματική ενέργεια της δημοτικής αρχής.